Portret van prominente burgerrechtenadvocaat schiet in veel opzichten tekort.
Advocaat Ben Crump staat al 25 jaar cliënten bij in civiele rechtszaken die in het teken staan van racisme en discriminatie. Een van zijn doelen is om aan de hand van gewonnen rechtszaken het 'financieel onhoudbaar' te maken voor politiekorpsen om zwarte Amerikanen te vermoorden. Bij het grote publiek staat Crump bekend als de man die de familie van de in 2020 door politieagent Derek Chauvin vermoorde George Floyd vertegenwoordigde tijdens hun rechtszaak tegen het politieapparaat van Detroit. Filmmaker en cameravrouw Nadia Hallgren volgt Crump in 2020 en 2021. Het resultaat is een kritiekloos portret van een idealist die je ook gerust een opportunist mag noemen.
In vrijwel alle scènes in Civil: Ben Crump is voelbaar dat Hallgren ontzag heeft voor Crump. De advocaat staat immers ook bekend als idealist. Veel zwarte Amerikanen zien hem als een held. Maar in een close-up is ook zijn dure horloge te zien – Crump verdient bakken met geld aan de misère van zijn landgenoten. Daar focust Hallgren nauwelijks op, en dat is van meet af aan een groot manco. In plaats daarvan filmt ze Crump tijdens gesprekken met nabestaanden van politiegeweld en tijdens toespraken, en toont ze televisiefragmenten. Crump is een indrukwekkend spreker, maar hij bezigt ook voortdurend nietszeggende oneliners over ‘Amerika’s morele kompas’.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Ook daar had Hallgren op kunnen inhaken: zijn Crumps media-optredens oprecht? Of is hij misschien een beroepsnarcist? Je mag Civil: Ben Crump dan ook niet omschrijven als een documentaire in de traditionele zin van het woord. Maar - daar komt dat woord weer - meer als een reportage, gemaakt door een filmmaker die iets meer afstand had moeten nemen van haar onderwerp.