Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Boven water

23-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
638 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2023-01-23 om 10.51.51
DOOR MIRJAM BOSGRAAF

Yentl Schieman van cabaretduo Yentl en De Boer raakte tijdens een indrukwekkend gesprek met haar oma Corry ontroerd door aangrijpende herinneringen aan de Watersnoodramp van 1953.

Een krachtige wind gierde over de Markt, toen ze het café uitliepen. Kruiningen, 31 januari 1953. Jan Wisse en Corry Vrijman waren naar de feestavond in de bovenzaal van de Korenbeurs geweest. Ze waren vrolijk, heel jong en hadden geen idee van de ijzingwekkende nacht die hen te wachten stond. Een nacht die ze nooit meer konden vergeten. Jan Wisse en Corry Wisse-Vrijman zijn de oma en opa van Yentl Schieman, van cabaretduo Yentl en De Boer. Ze komen uit Kruiningen, het Zeeuwse dorp in Zuid-Beveland, waar Schieman zelf ook is opgegroeid.

Toen zij en De Boer in 2019 werden gevraagd om een lied te maken over een historische gebeurtenis, bedoeld voor History in Concert, schreven ze ‘Hoe zou het met jou gaan’, over de Watersnoodramp in 1953, die Schiemans opa en oma hadden meegemaakt.

Buiten beukt de storm en het water blijft maar stijgen. Beneden klotst het waterIk hoor meubels tegen muren slaanHoe zou het met jou gaan

In 2019 was Schieman ook bij haar oma langs geweest, om over de ramp te praten, maar nu, met de zeventigjarige herdenking op komst, heeft ze er opnieuw naar gevraagd. Oma Corry wist nog veel. De eerste dagen van februari 1953 waren zo aangrijpend, dat haar herinneringen niet door vergetelheid waren verzacht, maar altijd scherp bleven. Corry Vrijman was zeventien toen. Ze kwam oorspronkelijk uit Amsterdam. Haar moeder had café De Harmonie op de Snellemarkt in Kruiningen gekocht, met een nieuw biljart erbij. Ze woonden boven het café. Corry zat in de eindexamenklas van de mulo in Goes, vijftien kilometer verderop, een eind trappen door het uitgestrekte land. Jan Vrijman was negentien en had net zijn eerste oproep voor militaire dienst gehad. Hij is een geboren Kruininger en woonde met zijn ouders in de Welhoekstraat.

Corry en Jan hadden net verkering. Ze waren verliefd, maar het was te vroeg om er ruchtbaarheid aan te geven. Dat deed je in die tijd niet zo snel. Op zaterdagavond 31 januari 1953 gingen ze wel samen naar hotelcafé De Korenbeurs op de Markt. Het was de winteruitvoering van harmonie Eendracht Maakt Macht, gevolgd door een toneelstuk. Dat zou goed een klucht geweest kunnen zijn, met dansen na. Tegen middernacht kwam iedereen uitgelaten het warme café uit lopen. Het waaide hard, de takken van de bomen zwiepten wild. Misschien hebben ze zo lang mogelijk dicht tegen elkaar aan gestaan, elkaar beschuttend tegen de storm, nadat Jan Corry had thuisgebracht. Maar daarna ging zij naar binnen en hij naar huis, een paar straten verder.

Nee, vertelde oma Corry aan Schieman, ze waren niet erg ongerust. Er waren al zoveel januaristormen geweest. Kruiningers waren gewend aan de zware grijze wolkenluchten van de Zeeuwse winter en de vaak nijdig beukende zee tegen de dijk. Ze wisten hoe stormen hier over het vlakke land konden jagen. Er was nog nooit iets gebeurd.

Lees verder op blz. 36 van VARAgids 4.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief