Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Black Dog S01E01: vechten voor een onderwijsbaan

  •  
05-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Black Dog
In minutieuze kroniek van een Zuid-Koreaanse scholengemeenschap wordt een nieuwe docente na haar aantreden meteen verklaard tot persona non grata.
Ko Ha-Neul (Seo Hyun-jin) neemt op een dag de beslissing om in de voetsporen te treden van de man die haar ooit redde van de dood. Een van haar leraren verricht jaren eerder een heldendaad als Ko en haar klasgenoten tijdens een schoolreisje een ongeluk krijgen in een tunnel. Terwijl iedereen de bus verlaat blijkt Ko vast te zitten. Explosiegevaar dreigt en toch verschijnt haar redder ten tonele, die zelf omkomt bij zijn actie. Hij blijkt een uitzendkracht te zijn geweest, en dus heeft z’n echtgenote ook geen recht op een verzekeringsuitkering. Dat is een wrange gewaarwording. Maar een vast contract in het Zuid-Koreaanse onderwijssysteem blijkt moeilijk te bemachtigen.
Een baan als uitzendkracht is al een flinke beproeving. Twintiger Ko heeft 100 (!) concurrenten voor de functie bij de privéschool waarop ze solliciteert. En voordat je überhaupt solliciteert moet je natrekken of niet een van je familieleden al werkzaam is bij de school. Je wil niet beschuldigd worden van nepotisme. Wanneer het goed gaat met Ko’s sollicitatie blijkt alsnog dat Ko’s oom een hoge functie bekleedt bij de instelling. Moederlief verzweeg dit nieuws voor haar. Dus wordt ze zodra ze is aangenomen het zwarte schaap van het lerarenteam.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Showrunner Park Yoo-jun maakt zodoende op knappe wijze invoelbaar door hoeveel hoepels je in Zuid-Korea moet springen om een beetje fatsoenlijke baan te krijgen. En zoals een typisch Zuid-Koreaans drama betaamt neemt hij uitgebreid de tijd – de afleveringen duren sowieso meer dan een uur - om de personages te introduceren. Zoals Park Seong-soon (Ra Mi-ran): een vilein afdelingshoofd dat zich uiteindelijk over Ko ontfermt, van het kaliber streng maar rechtvaardig. Want van de mensen met het hart op de juiste plaats moet Ko het hebben, in deze minutieuze kroniek van een scholengemeenschap.
Black Dog S01, vanaf 5 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief