Een anonieme dierenbeul haalt zich met een gruwelijk kattenfilmpje de woede van een groep internet-geeks op de hals.
Het meeste effect heeft de driedelige true-crime-reeks Don't F**k with Cats bij mensen die de serie zonder enige voorkennis kijken. Wellicht is dat ook de reden dat Netflix de serie daags voor kerst relatief low-profile lanceerde; toch verspreidde de documentaire zich in een paar dagen als een hypeje over sociale media.
De titel verwijst naar de eerste regel van internet, vertelt casino-medewerkster en internet-nerd 'Baudi Moovan' aan het begin van de eerste aflevering gepassioneerd. Wie het waagt kittens een haar te krenken, zal worden opgejaagd door een gedreven community die niet zal rusten tot de dader is gevonden.
Don't F**k with Cats-regisseur en Emmy-winnaar Mark Lewis laat de drie gruwelijke filmpjes waarin een perverse jongeman jonge katjes martelt en doodt niet zien. Maar de suggestie is genoeg: de kijker snapt meteen waarom de Facebook-groep die Baudi en haar internetvriend 'John Green' aanmaken ('Find the Kitten Vacuumer') alles op alles zet om de dader te vinden en te straffen.
Als volleeerd rechercheurs bestuderen zij alle aanwijzingen die de filmpjes bieden: waar is die beddensprei te koop? Is die stofzuiger alleen in de VS te bestellen? Is dat Russische muziek die we op de achtergrond horen? De eigenlijk krankzinnige onderneming ontaardt echter in een daadwerkelijke klopjacht in real-life als de gestoorde dierenbeul zijn werkterrein lijkt te verleggen naar het martelen en doden van mensen.
Don't F**k with Cats is, mede door de stortvloed aan verbijsterende archief- en journaalbeelden en de energieke montage, zoveel méér dan drie uur lang 'talking heads' die een op zichzelf al bizar genoeg verhaal reconstrueren. (De stijl doet een beetje denken aan de geniale thriller Searching , die in zijn geheel via beeldschermen werd verteld.) Het is bovenal een bizarre en bloedstollende thriller waarvan de uitkomst zich tot op het laatste moment niet laat raden, en die geen schrijver had kunnen verzinnen.
Maar ondertussen schetst regisseur Lewis ook een trefzeker beeld van de voor- én nadelen van de rol die de digitale wereld in korte tijd in ons moderne leven is gaan spelen. Eenzame lieden kunnen als zij achter hun laptops hun krachten bundelen daadwerkelijk in staat zijn om hyperintelligente moordenaars op te sporen. Maar tegelijkertijd biedt het world wide web ook gestoorde lieden die genieten van alle aandacht die ze krijgen een podium. Wellicht hadden mensen als die behoren tot 'Kitten Vacuumer' hun eigen grenzen nooit verlegd als ze niet zoveel publiek hadden gehad.
Don't F**k with Cats S01, vanaf 20 december 2019 op Netflix