Zit de corpulente Donald Stellwag nu wel of niet achter een reeks roofovervallen? De makers laten de waarheid min of meer in het midden in komische true-crime-docu.
In 1991 pleegt een lange corpulente man een bankoverval in Neurenberg. De criminele daad wordt geregistreerd door een bewakingscamera. Hoewel de beelden niet scherp zijn, komt de politie al snel terecht bij Donald Stellwag: een dertiger die met zijn voorkomen (1.95m, ruim 300 kilo) als twee druppels water lijkt op de persoon op de bewakingsbeelden. Negen jaar later, net als Stellwag zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten voor de overval, blijkt dat hij helemaal niet de dader was. Hij blijkt een dubbelganger te hebben. Hoewel de makers van Big Mäck: Gangsters and Gold toch twijfel blijven zaaien. Want nadien ontpopt Stellwag zich tot een beroepszwendelaar, onder meer in de goudhandel.
Als de Duits-Koerdische rapper Xatar in 2009 betrokken blijkt bij een goudroof, dan wijst hij Stellwag aan als het brein (zie ook de aanstaande thriller Rheingold , geregisseerd door Fatih Akin, waarvan in de documentaire beelden worden vertoond). Maar de Duitser ontkent. En Stellwag is een ster in het wegwuiven van beschuldigingen. Flauw glimlachend kijkt hij meermaals in de camera en zegt hij zoiets van: als ik daarachter zat, dan was ik nu een ‘mogol’ geweest. De crimineel, die in de gevangenis de geuzennaam ‘Big Mäck’ kreeg, is tegenwoordig vanwege zijn gezondheid aan bed gekluisterd. Vanuit die plek blikt hij terug op zijn hoogtij.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
In de derde akte slagen de makers er wel in om meer helderheid te verschaffen. Hoewel veel zaken in het criminele circuit altijd onder het tapijt blijven. En Stellwag zal de laatste zijn om oud-collega’s te verlinken. In Big Mäck: Gangsters and Gold geniet hij zichtbaar van het feit dat een deel van het mysterie nooit geopenbaard zal worden. ‘Het was net zoals in Goodfellas.’
Big Mäck: Gangsters and Gold, vanaf 30 maart 2023 op Netflix