Wat is de betekenis van het World Economic Forum dat elk jaar in januari wordt gehouden in het Zwitserse bergplaatsje Davos?
DOOR ERIC SMIT
Kan geluk worden gemeten? Dat kan in Dubai, dat digitale “geluksmeters” heeft ingesteld om de stemming van burgers, bewoners en bezoekers te meten, vooral wanneer ze communiceren met Dubai-overheidsdiensten.’ Deze verkwikkende woorden zijn niet afkomstig van het ministerie van Toerisme van Dubai, ze staan op de website van het World Economic Forum in een artikel met vijf bijzondere weetjes over deze stad. Opmerkelijk, want Dubai werd begin 2019 door Transparency International juist uitgeroepen het ‘witwasparadijs’ voor corrupt en crimineel volk. Tot die conclusie kwam Transparency International op basis van een eerder rapport van het Center for Advanced Defense Studies in Washington waarin de zeer twijfelachtige rol van het emiraat breed wordt uitgemeten. Binnen kringen van internationale crime-fighters is dat al jaren bekend. Dat Dubai een populaire trekpleister is voor misdadigers werd ook voor een groter publiek duidelijk toen de Nederlands- Marokkaanse drugscrimineel Ridouan Taghi er zijn toevlucht had gevonden. Maar deze relevante wetenswaardigheden over Dubai zijn alleen nergens op het platform van het Forum te vinden.
‘Toegewijd aan de verbetering van de toestand in de wereld,’ luidt het voornaamste credo van het World Economic Forum al vele jaren. En ‘morele en intellectuele integriteit is de kern van alles wat het doet.’ De Duitser Klaus Schwab is de man die sinds een halve eeuw de drijvende kracht is achter het Forum en deze waarden promoot. Voor het eerst in de geschiedenis van het congres opende hij de deuren voor een documentairemaker: de Duitser Marcus Vetter. Hij mocht twee jaar lang zijn camera achter de schermen meenemen.
In zijn film The Forum die in november op het IDFA in première ging, is Schwab het belangrijkste personage. De ‘professor’ wordt op de voet gevolgd en krijgt de nodige ruimte om zijn drijfveren te etaleren. Het gaat hem om een dialoog tot stand te brengen en om iedereen daarbij te betrekken. De zogenoemde ‘stakeholders’ bij de grote ondernemingen en de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken. Met elkaar in gesprek gaan, is de absolute voorwaarde voor de sociale cohesie in de wereld, stelt Schwab. En hij nodigt ook de zondaars in zijn kerk uit, juist die zijn interessant, zegt hij. Schwab heeft natuurlijk gelijk. Er speelt alleen zoveel meer tijdens het World Economic Forum.