Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Bekende gezichten

21-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
bekende gezichten
DOOR ROGER ABRAHAMS
Zo’n vijftien jaar geleden zond de VARA een reeks portretten uit van asielzoekers die wachtten op een generaal pardon: 26.000 gezichten. Initiatiefnemer Joost Bosland laat in een nieuwe serie zien hoe het kinderen van toen is vergaan.
Zegt de titel 26.000 gezichten u nog iets? En zo ja, waar kwam dat getal vandaan? Zonder voorkennis is dit verhaal lastig te begrijpen, dus we beginnen met een stukje recente geschiedenis. Rond de eeuwwisseling worstelde Nederland met grote aantallen asielzoekers. Velen zaten – niet zelden met hun kinderen – jarenlang in een juridische procedure voordat ze definitief antwoord kregen op de vraag of ze hier mochten blijven. De nieuwe Vreemdelingenwet van 2001 moest zulke misstanden in de toekomst voorkomen. Prima, vonden critici, maar regel voor de 26.000 ‘oudewetters’ dan een generaal pardon. Dat thema werd een heet hangijzer in politiek Den Haag, mede vanwege politici als Pim Fortuyn (LPF) en Rita Verdonk (VVD). Documentairemakers Joost Bosland en Hedda van Gennep startten daarom in 2004 de reeks 26.000 gezichten. In filmpjes van maximaal vijf minuten probeerden zij en tientallen collega’s de verhalen van 99 asielzoekers dichterbij te brengen. Drie jaar later, tijdens het kabinet-Balkenende IV, kwam een generaal pardon alsnog van de grond. Nu is er 26.000 gezichten, 15 jaar later, over negen asielzoe- kerskinderen van toen. En dat is nodig, vertelt projectleider Joost Bosland (1954).

Hoe kijk je terug op de jaren van 2004 tot 2006, toen je bezig was met de eerste serie van 26.000 gezichten? 
Als zeer enerverend. Ik was documentairemaker, maar ook psychotherapeut. Op een psychiatrische afdeling behandelden we uitgeprocedeerde asielzoekers, maar wij konden ze niet helpen omdat hun problemen voortkwamen uit hun onzekere situatie. Over dat onrecht werd ik steeds bozer. Met Hedda heb ik het plan van die portretten bedacht en uitgevoerd. Ik deed het naast mijn baan, dus het was een drukke tijd, maar wel erg bevredigend, omdat het ergens toe leidde.

Was het generaal pardon aan jullie te danken, denk je? 
Dat is een iets te grote broek. Wel denken wij dat ons project een belangrijke rol heeft gespeeld. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 was een verschuiving te zien op het onderwerp: partijen die het generaal pardon steunden, wonnen en de tegenstanders ervan verloren. Kiezers reageren op het publieke debat, en misschien hebben wij wel voor het kantelpunt gezorgd. De nieuwe Tweede Kamer heeft op haar eerste zittingsdag een motie aangenomen die pleitte voor een generaal pardon.

Wilde je destijds al van sommige geportretteerden weten wat er later van ze terecht zou komen?
Ja, maar uit zulke gedachten is de huidige serie niet voortgekomen. Toen vond ik het vooral belangrijk dat er rust zou komen in het leven van die mensen en hun kinderen. Zodra het generaal pardon een feit was, zag ik de ontspanning. Jonge asielzoekers die bang bleven voor uitzetting en ernstig depressief waren, sloegen om als een blad aan een boom op het moment dat zij de brief van de overheid binnenkregen. Die maakte hen letterlijk beter, want hij bood hun een toekomst. Tot die tijd konden wij alleen pappen en nathouden. Hetzelfde effect zagen we later bij het kinderpardon van 2019 – eigenlijk een verruiming van het generaal pardon voor kinderen dat in 2013 was ingesteld.

Lees verder in VARAgids 51 vanaf pagina 26.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief