Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Een kijkje achter de schermen bij de opnames van Shownieuws

17-06-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
413 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2024-06-17 om 10.55.19

Verslag van uur tot uur vanaf de redactie van Shownieuws; ‘Romana is dood, meldt een collega van productie.’

VRIJDAG 6 JUNI, 09.00

Bij binnenkomst op de redactie, gelegen op de eerste etage van het enorme Talpa-pand aan de Hilversumse Bergweg, kun je kiezen. Verder doorlopen naar rechts, dan kom je bij ‘Hart.’ Gelijk naar links, langs het keukentje met koffie-automaat en tostie-apparaat, sta je bij ‘Show’. Het zijn de koosnamen van de redacties van Hart van Nederland en Shownieuws, al decennia twee pijlers in de dagelijkse programmering van SBS. Bij ‘Show’ starten de eerste redacteuren om 08.00; de ochtendvergadering met eindredacteur, hoofdredacteur, samenstellers en redacteuren is om 09.30.

Pris, die de vroege dienst heeft, zet als eindredacteur en redactie-vraagbaak de komende uitzending die om 23.00 te zien is, in de steigers. Haar collega Floor (geen van de eindredacteuren wilde met achternaam in dit blad) maakt ’m vanaf 13.30 af. De samenstellers selecteren en monteren al het beeld. De redacteuren bellen, en zetten alle info over de te behandelen items op kaartjes voor de later arriverende deskundigen, en presentatrice Tooske Ragas. En dan zijn er ook nog bureaublokken voor vormgeving, productie (zij regelen onder meer dat verslaggevers en cameramensen op tijd ter plekke zijn) en een online-afdeling.

Bureaus van ‘Hart’ en ‘Show’ zoenen elkaar halverwege de E-vormige ruimte, in het midden staat een enorm aquarium, de studio van waaruit de ochtend- en late middagedities van Hart van Nederland te zien zijn. Op de achtergrond ziet de kijker redacteuren van voornamelijk Shownieuws voorbijzwemmen. Er is, zo op het eerste oog, niet veel contact tussen leden van beide redacties.

09.30

Ochtendvergadering, in een ruimte met tafels en stoelen in L-vorm, en een groot videoscherm. Eindredacteur Pris heeft, op basis van voorstellen in de groepsapp en de agenda, een lijstje gemaakt van mogelijk onderwerpen die vanavond aan bod kunnen komen: ‘Guus Meeuwis heeft een persconferentie over zijn laatste serie Groots-concerten, daar wordt een standbeeld onthuld en hij krijgt ook iets uitgereikt. Daar zijn we bij. Eerder spraken we met Hélène Hendriks en Noa Vahle over hun Oranje-uitzwaaishow van komende zaterdag. Gisteren kondigden we finalisten aan van Net 5-serie Het blok, nu hebben we de winnaars gesproken.’ Er is een sponsoritem voor de film Rokjesnacht. ‘En we zijn met Greetje uit de serie Urk! en haar riksja door Urk gaan rijden, en ze vertelt dat ze een nieuwe liefde heeft.’ Deskundige Justine Marcella is vandaag ook nog aanwezig bij de fotoshoot van koning Willem-Alexander en zijn gezin op paleis Huis ten Bosch.

Uit het rondje langs de aangeschoven redacteuren, veel twintigers die hooguit een paar jaar bij Shownieuws werken en een paar veteranen, komen nog wat ideeën: zo zijn er twee eerder onbekende nummers uitgebracht van… Anneke Groenlo? ‘Grönloh’, verbetert een van de oudere redactieleden. Even kijken hoe dat gebracht moet worden. Het interne nieuwtje dat presentator Winston Gerschtanowitz tijdelijk Shownieuws-anchor Airen Mylene vervangt, moet ook nog een plekje krijgen. Gerschtanowitz was donderdagavond nog op l’Alpe d’Huez, vanwege de door Talpa gesteunde Alpe d’HuZes- actie. Afwachten of hij al hersteld is van zijn wandeling naar de top van de berg. Om 11 uur wordt gebeld met de presentatrice van vanavond (Tooske) en een aantal deskundigen. Vanavond zijn dat naast Justine Marcella, fotograaf William Rutten, dj Ronald Molendijk en voormalig Weekend-hoofredacteur Bart Ettekoven.

Lees verder in VARAgids 25, bladzijde 24. Vanaf dinsdag 18 juni 2024 te koop in de winkel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief