Na 35 jaar lang Lindenstraße brengt natuurlijk herinneringen met zich mee. Oud- NOS-correspondent Margriet Brandsma herinnert zich de culturele relevantie van de tv-serie.
Een ijskoude zondagavond in de winter van 1992 wordt Herr Schildknecht fataal. Hij is dronken, krijgt een hartinfarct en vriest dood in de achtertuin van een geel huurhuis in de Lindenstraße aan de rand van München. Niet lang daarna krijgt de Westdeut- scher Rundfunk (WDR) post van kijkers: of ze de vrijgekomen woning kunnen huren? Dat ze het serieus menen, blijkt uit vragen over de werkkamer in het huis (aftrekbaar van de belasting?) en de opmerking dat potentiële huurders er geen bezwaar tegen hebben dat er op zondagmiddag opnames in de woning worden gemaakt.
Feit en fictie liepen door elkaar heen en dat gebeurde wel vaker in de bijna 35 jaar dat Linden- straße wekelijks op de Duitse televisie te zien was. Toen in 1990 de campagne voor de landelijke verkiezingen, de eerste in het herenigde Duitsland, goed op stoom lag, doken in Lindenstraßeaffiches op die opriepen om op de (uiteraard fictieve) kanselierskandidaat Gung te stemmen. Nogal wat kiezers die de zondag daarop naar de stembus gingen, misten de naam van Gung op hun biljet en voegden die zelf maar toe.
In werkelijkheid ligt de Linden- straße op het buitenterrein van de WDR in Keulen-Böcklemund. Daar staat een rijtje huizen dat dient als decor van het programma dat op 6 mei 1985 voor het eerst werd uitgezonden. De serie werd een groot succes; Lindenstraße trok in de gloriejaren meer dan 10 miljoen kijkers. Maar dat aantal nam de afgelopen jaren sterk af en daarom heeft de ARD, moederorganisatie van de WDR, besloten dat trouwe fans afscheid moeten nemen van wat de bekendste televisiefamilie van Duitsland is geworden, van Hans en Helga Beimer en hun kinderen Marion, Benny en Klausi. Op 29 maart is de 1758ste en laatste aflevering te zien, om 18.50 uur op de ARD. Met weemoed kijken de Duitsers nu al terug op het spiegeltheater dat Lindenstraße wekelijks bood. ‘Het programma heeft onze ogen geopend en harten bereikt,’ zei een prominent politica toen bekend werd dat het programma verdwijnt.