Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Angel City S01E01: lofzang op vrouwenvoetbal

  •  
17-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
angel-city-football-club-s-vanessa-gilles-center-surrounded-by-teammates-including-from-left-ali-riley-dani-weatherholt-savannah-mccaskill-and-megan-reid

Driedelige documentairereeks maakt aantoonbaar dat er, zeker in de Verenigde Staten, wel degelijk animo is voor professioneel vrouwenvoetbal. 

Foto credits: Will Navarro / Angel City Football Club / HBO

Eigenlijk heeft actrice Natalie Portman niet zoveel met sport, zo gniffelt ze in de eerste aflevering van Angel City. Toch was ze vanaf 2020 intensief betrokken bij de oprichting van de in Los Angeles gevestigde vrouwenvoetbalvereniging uit de titel. Met lede ogen zag Portman de jaren daarvoor aan dat professionele vrouwenvoetballers het ten aanzien van inkomsten ten opzichte van hun mannelijke collega’s moesten doen met een fooi. Uitzendrechten leverden niets op, evenals advertentie- en sponsorinkomsten. De actrice besloot vergezeld door een groep van vrouwelijke entrepreneurs (waaronder investeerders Kara Nortman en Julie Uhrman) en beroemdheden (Serena Williams en Eva Longoria) deze wereld van binnenuit te veranderen.

Documentairemaker Arlene Nelson volgt op de voet hoe de vrouwen een juist stadion, een goede coach en geschikt personeel proberen te vinden. En dan zijn er de topvoetbalsters, wier salaris opvallend genoeg bestaat uit een percentage van de recettes. Daarmee zijn ze medeverantwoordelijk voor hoge of lage opkomsten bij wedstrijden. En Angel City heeft grote ambities: de club wil per wedstrijd 20.000 toeschouwers trekken. Sportexperts zijn sceptisch, maar wie de cijfers van het afgelopen seizoen erbij pakt zal zien dat ze dat gemiddelde bijna hebben gehaald. Hun andere doel, het halen van de play-offs, is echter niet gerealiseerd.

angel-city-football-club-players-from-left-ali-riley-sydney-leroux-lily-nabet-jun-endo

Maar de club is fonkelnieuw en volgend seizoen zijn er nieuwe kansen. Bovenal bewijzen Portman en de zijnen dat er wel animo is voor professioneel vrouwenvoetbal. Op ontroerende wijze vertelt een vrouwelijke supporter voor de camera dat ze voorheen met haar vriend het ganse land door moest reizen om vrouwenvoetbal op topniveau te zien (in de vorm van interlands). Nu kan ze in Los Angeles om de hoek gewoon een kaartje kopen. Die euforie is Angel City in een notendop: vrouwen die gezamenlijk een plan tot uitvoering brengen waar andere vrouwen profijt van hebben. Dat Nelson dit alles in een wat zoutloze documentairevorm giet met veel saaie interviews moet je als kijker maar voor lief nemen.

Angel City, vanaf woensdag 17 mei 2023 bij HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief