Wie is de echte misdadiger in de Monica Lewinsky-affaire?
Foto credits: FX Networks
Janice Soprano opgelet: er aast iemand anders op de titel van meest onhebbelijk en gehaat vrouwelijk tv-personage!
Maak kennis met Linda Tripp (Sarah Paulson, Ratched , American Horror Story ), voormalig staatsambtenaar bij het Witte Huis en het Pentagon, kerstwinkelhoudster én – zo wil Impeachment: American Crime Story – het machiavellistische meesterbrein achter de Monica Lewinsky-affaire.
Had Janice (Aida Turturro) in The Sopranos toch zeker een paar afleveringen nodig om uit te groeien tot favoriete boeman, Impeachment is een stuk minder bescheiden. Daar staat de groteske verschijning van Tripp - of, zoals Monica Lewinsky (Beanie Feldstein, Booksmart ) haar noemt: ‘die verraderlijke trut’ - meteen midden in het voetlicht.
Gespeeld door Paulson, die in het eerste seizoen van American Crime Story openbaar aanklager Marcia Clark speelde, hangt de bitterheid als een giftige walm om haar heen. Als een stuk kauwgom onder de tafel is Tripp in het Witte Huis blijven hangen nadat Bill Clinton (Clive Owen, Lisey’s Story , The Knick ) het stokje van George Bush overnam. Toch loopt ze er rond met een misplaatst superioriteitsgevoel. Ze voelt zich duidelijk beter dan haar jongere collega’s - die niet eens weten dat er hier in het Witte Huis met nietjes en niet met paperclips wordt gewerkt! – en haalt haar neus op voor het feit dat first lady Hillary (Edie Falco, The Sopranos ) de wc van de werknemers gebruikt.
Met zo’n houding is het niet verwonderlijk dat Tripp bij de eerste de beste mogelijkheid ‘promotie’ maakt en, met een flinke loonopslag, wordt overgeplaatst naar het Pentagon. Tripp ziet het voor wat het is: afpoeieren. De tragiek is dat ze niet wil inzien dat ze het er zelf naar gemaakt heeft. Tripp prijst zichzelf hardop om haar ‘professionaliteit’ en ‘integriteit’, maar snapt niet dat kwaadspreken over je vorige werkgever tegenover zijn vervanger wellicht niet in je voordeel werkt.
Tripp zweert wraak en ziet al snel haar kans wanneer ze in het Pentagon Monica Lewsinky ontmoet, die daar werkervaring op mag doen. In ieder geval tot na de (her)verkiezing. Op veilige afstand van Bill.
De eerste twee seizoenen uit de American Crime Story -reeks wisten de makers nog een enigszins genuanceerde draai te geven aan inmiddels bekende – en vaak beruchte – verhalen: de rechtszaak van O.J. Simpson en de moord op Gianni Versace. Afgaand op de eerste twee afleveringen van dit derde seizoen is het twijfelachtig of Impeachment eenzelfde behandeling krijgt.
De focus lijkt vooral te liggen op de rancune van Tripp en de bloeddorstigheid van de Republikeinen, die koste wat kost de regerend democratische president onderuit willen halen. Zoals tv-persoonlijkheid Ann Coulter (Cobie Smulders, How I Met Your Mother ) het zegt: ‘We willen hem onder ede. Hij zal liegen. Het is Bill Clinton.’ De slachtoffers van Clintons seksuele wangedrag zijn voor hen dan ook slechts een middel om hun eigen doel te bereiken. En dan is de hoogopgeleide Lewinsky een beter boegbeeld dan serveerster Paula Jones (Annaleigh Ashford, Masters of Sex ) - aan wie Clinton, à la Louis C.K., zijn genitaliën liet zien - een vriendelijke, maar simpele ziel, die niet eens weet wat ‘fellatio’ is.
Er is duidelijk minder aandacht voor de scheve machtsverhoudingen bij een relatie tussen een ontvankelijke twintigjarige stagiaire en haar oudere en getrouwde werkgever, die ook nog eens de president van de Verenigde Staten is. En voor de manier waarop hun heimelijke ontmoetingen door zijn werknemers stilletjes worden gefaciliteerd.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Ik kan wel begrijpen dat de makers het verhaal meer naar het personage van de verbitterde Tripp toesturen, die zich als een parasiet het (liefdes)leven van Lewinsky in wurmt. Zij is een sappiger onderwerp dan Monica Lewinsky zelf, die als een trouwe hond elke avond naast de telefoon zit te wachten, voor het geval Bill belt. Maar tot nu toe blijft ook Tripp erg eendimensionaal in haar giftigheid. Zelfs in Andrew Cunanan (Darren Criss, die voor de rol een Emmy won), de moordenaar van Versace, wisten ze nog medeleven te vinden. Bij Tripp – die in 2020 aan borstkanker overleed – is een dergelijke empathie ver te zoeken. Impeachment wordt gebracht alsof haar wrok en bitterheid ervoor zorgden dat Clinton bijna uit het presidentschap werd ontheven.
Want wat is hier nu de echte misdaad? De vrouw die op slinkse wijze van een andere vrouw belastende informatie ontfutselt? Of de man die zijn macht misbruikt, en dit daarna – met hulp van vele anderen – probeert te verdoezelen? Als Clinton zijn pik in zijn broek had gehouden, hadden Tripp & co niets gehad om zich in vast te bijten.