Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Als de beste

20-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
657 keer bekeken
  •  
Turkse bakshow avondeditie
Door Joris Henquet
Karsu (31) kan zingen én koken, en met beide talenten is zij op televisie. Maar het succes kwam niet vanzelf.
We wisten al dat ze mooi kan zingen en goede liedjes schrijft, maar nu blijkt Karsu Dönmez dus óók nog heerlijk te kunnen koken. Sinds september presenteert de nu 31-jarige Karsu Karsu’s Turkse keuken op de culinaire zender 24Kitchen. In het programma laat ze zien hoe je de bekende Turkse gerechten als mezze, köfte, menemen, mercimek korbasi en künefe kunt bereiden. Zelf een Turks brood bakken? Karsu deelt met alle liefde haar familierecept, en legt nauwkeurig uit hoe je gist, bloem, lauw water en olijfolie moet mixen voor het deeg van een heerlijk knapperig Turks brood. De finesse zit hem in het bestrijken van de bovenkant met een ei-melkmengsel, en vooral met het strooien van de sesamzaadjes. ‘Zelf vind ik het lekker om er ook nog wat grof zeezout overheen te doen,’ vertelt Karsu in de camera. ‘Dat doet niet elke bakker, maar Karsu bakt vandaag, en Karsu doet het lekker wel.’

Een beetje zout erbij, een beetje pit erin, zorgen dat het opvalt, eruit springt, Karsu doet het allemaal lekker wél. Dat Karsu Dönmez een ambitieuze vrouw is die iets wil maken van haar leven, werd al vroeg duidelijk. Ze werd in 1990 geboren in Amsterdam Osdorp, als dochter van Turkse immigranten. Haar voornaam verwijst naar Karsu Köyü, (‘sneeuwwater’) de geboorteplaats van haar ouders Aslan en Birgül in het zuiden van Turkije, dicht bij de grens met Syrië. In haar jeugd komen de Turkse keuken en muziek al samen, want haar ouders bestieren het populaire Turkse restaurant Kilim in de Amsterdamse wijk De Pijp. Vanaf haar veertiende begint Karsu daar met zingen en piano spelen voor de gasten.

Naast optreden in het restaurant doet ze mee aan verschillende talentenjachten. Ze valt op en wordt op haar zeventiende uitgenodigd om op te treden in de prestigieuze concertzaal Carnegie Hall in New York. Het optreden haalt het NOS-Journaal, waarin het project wordt omschreven als een ‘uitwisselingsproject voor getalenteerde jongeren uit achterstandswijken’. Karsu mag aanschuiven bij talkshows De wereld draait door en Pauw & Witteman om te vertellen over haar Amerikaanse avontuur. Bij haar introductie wordt vaak de vergelijking gemaakt met jazz-zangeres Norah Jones. Karsu is inmiddels in de wereld van de jazz beland, die zij combineert met klassiek én traditionele Turkse muziek.

Het is niet alleen maar een succesverhaal, zo is te zien in de documentaire Karsu: I hide a secret, gemaakt door Mercedes Stalenhoef namens de IKON in 2012. In de film wordt Karsu drie jaar lang gevolgd en is te zien hoe zij auditie doet voor de jazz-opleiding aan het Amsterdamse Conservatorium. Daar wordt Karsu afgewezen door de selectiecommissie. De camera is aanwezig in het auditielokaal, wat een aantal spannende scènes oplevert.

Tijdens de auditie wordt Karsu gevraagd om een liedje a capella te zingen, zonder begeleiding van haar pianist. ‘We willen graag horen wat er ritmisch allemaal gebeurt’, aldus de docent. Daarna moet Karsu wachten op de gang en volgt de uitslag: niet aangenomen. De docenten lichten toe dat Karsu in haar eigen liedjes zeker muzikaliteit toont, maar dat zij nog niet het ‘instromingsniveau’ heeft voor het specifieke repertoire van de jazzopleiding. Een docent: ‘Je eigen ding doen is het mooiste wat je kunt doen. Daarin toon je ook echt dat je muzikaal bent. Maar zo gauw we vragen om daarvan af te stappen, dan heb je nog allerlei vraagtekens op je hoofd staan.’

Lees verder in VARAgids 39 vanaf bladzijde 24.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief