Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

All or Nothing: Tottenham Hotspur S01E01: bijzonder inkijkje in de voetballerij

  •  
31-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
All Or Nothing: Tottenham Hotspur
De camera is zelfs welkom in het kantoor van niemand minder dan José Mourinho.
Wie de Premier League volgt weet dat de seizoenstart van Tottenham Hotspur desastreus was. Na een bitterzoet hoogtepunt vorig jaar (het verliezen van de finale van de Champions League tegen Liverpool) weet de equipe van Mauricio Pochettino niet hetzelfde niveau te halen. Waarop er na 5,5 jaar een einde komt aan de relatie tussen de Argentijn en de Londense voetbalclub. Zijn positie wordt overgenomen door niemand minder dan José Mourinho, die – zoals de titel signaleert – koste wat kost moet voorkomen dat de in een fonkelnieuw stadion spelende Londenaars Europees voetbal mislopen. Zodoende komt de als hardvochtig bekendstaande Portugees orde op zaken stellen.
In het eerste deel van de eerste aflevering van de documentairereeks lijkt het nog alsof filmmaker Anthony Philipson vooral een inspiratieloze lofzang wil maken op de club. Met bombastische muziek, een voice-over van Tom Hardy (een echte fan) en oneliners als ‘Tottenham staat bekend om zijn flair’. Maar na deze grote aanloop krijgen we een inkijkje in de burelen, in het hart van de club. Waar de directeur uitlegt waarom hij Pochettino heeft ontslagen. Waar de camera registreert hoe de spelers er in de lunchroom op reageren. Waarop we even later zien hoe Mourinho het intussen lege kantoor betrekt, en zijn spulletjes rangschikt aan zijn nieuwe werkdesk.
All Or Nothing: Tottenham Hotspur
Het is ook geen verrassing dat Mourinho de voornaamste reden is waarom je All or Nothing: Tottenham Hotspur moet zien. De voetballers grossieren vooral in platitudes als ‘dan hadden we beter ons best moeten doen’. De Portugees brengt diepzinnigheid in de film, met zijn Freudiaanse tactieken. Gesouffleerd door zijn assistent-coach die hem vertelt hoe de verhoudingen liggen in de spelersgroep: spits Harry Kane is een natuurlijke leider, verdediger Jan Vertonghen is een onvervalste krijger en middenvelder Moussa Sissoko treedt in de kleedkamer op als een soort vaderfiguur. Vervolgens zien we hoe Mourinho ze op het trainingsveld toespreekt, met veel branie.
All Or Nothing: Tottenham Hotspur
De trainer neemt geen blad voor de mond, dat geeft hij ook eerlijk toe. Je zou hem soms prima kunnen vergelijken met een bad guy uit een Bond-film. Hij heeft geen tijd voor banaliteiten, hij wil actie, daadkracht. En wie presteert kan rekenen op zijn respect. Maar hij zit er overduidelijk niet voor spek en bonen. Zo zien we vervolgens hoe Mourinho probeert de negatieve cyclus om te buigen en het team dat hij als ‘veels te aardig’  beschouwt wat peper in de kont te schoppen. De mannen moeten ‘klootzakken zijn’ op het speelveld, 90 minuten lang. Je gaat er bijna zelf in geloven.
All Or Nothing: Tottenham Hotspur
Dat maakt ook dat All or Nothing: Tottenham Hotspur gewoonweg interessant is voor vrijwel alle voetbal- en sportliefhebbers. Dat ligt vooral aan het feit dat de camera toegang heeft tot alle lagen van de club. Dat is tamelijk uniek en tegelijkertijd pijnlijk. De documentairereeks bewijst ook eens te meer hoe genadeloos de voetballerij is. Ook omdat alles nog meer om geld lijkt te draaien. Tottenham heeft een nieuw stadion – vaarwel White Hart Lane – waar nu óók American football moet worden gespeeld en concerten worden georganiseerd. Alles voor de harde pond. Oftewel zoals de directeur stelt wanneer hij Pochettino ontslaat: luister niet naar je hart maar naar je hoofd.
All or Nothing: Tottenham Hotspur, vanaf 31 augustus 2020 de eerste 3 afleveringen bij Amazon, daarna tot 14 september elke week 3 nieuwe afleveringen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief