De documentaireserie neemt je mee in het denkproces van creatieve geesten.
Ontwerpers maken de moeilijke keuze om voor dagelijkse objecten functionaliteit te combineren met esthetiek. In het tweede seizoen van Abstract: The Art of Design zie je de manier waarop ontwerpers onze leefwereld fundamenteel vormgeven en veranderen, door een raamwerk te creëren voor speelsheid en creativiteit.
De documentaireserie toont in zes afleveringen het werk van ontwerpers wiens disciplines onder meer vallen onder kostuums, productdesign en duurzame architectuur. Allemaal hebben ze grote successen geboekt in hun respectieve industrieën. Van Oscarwinnende kostuumontwerper voor Black Panther Ruth E. Carter, en bio-architect Neri Oxman, tot installatiekunstenaar Olafur Eliasson, en Instagram-ontwerper Ian Spalter.
‘Wat je ziet is helemaal aan jou', aldus de Deense kunstenaar en beeldhouwer Olafur Eliasson in de eerste aflevering. Eliasson wil mensen meenemen in het creëren van meeslepende ruimtes en ervaringen. Zelfs voor iets vanzelfsprekends, zoals het zonlicht, is hij ervan bewust dat het feitelijk voor velen kan verschillen hoe ze het natuurlijke fenomeen zien. Hij werkte met zijn team onder meer aan een lampverlichte zon en levensgrote ijsbrokken die hij midden op straat plaatst om het vergankelijke van de omgeving te tonen. 'Het is zo simpel,' aldus een collega, 'maar die eenvoud is misleidend.'
De tweede aflevering richt zich op de Israëlisch-Amerikaanse ontwerper Neri Oxman. Oxmans werk herschrijft de relatie tussen materie en milieu. De bio-architect werkt in verscheidene velden, zoals architectuur, kunst, interactieontwerp en synthetische biologie. In haar rol als professor aan het MIT-medialab bedenkt ze volledige nieuwe methoden voor digitale fabricage, ontwerp en constructie. Zo is ze bijvoorbeeld bezig met het ontwerp van een biocompatibele constructie die volledig van natuurlijke materialen is gemaakt, met materiaal zoals chitine, dat te vinden is in garnalenpantsers, of pectine, dat je kan vinden in citroenen en appelschillen. Het uiteindelijke doel? Het volledige afzweren van het gebruik van plastic op aarde.
Oxmans aflevering heeft wel een bijsmaak, omdat de makers aandacht schenken aan de (impliciete) onfeilbaarheid van het medialab van MIT. Terwijl in september 2019 het nieuws naar buiten kwam over de financiële banden van de universiteit met de beschuldigde mensenhandelaar Jeffrey Epstein, wiens donaties gehuld zijn in wanpraktijken.
Visueel gezien is de documentaireserie een lust voor het oog. Makers Morgan Neville en Scott Dadich (de voormalige hoofdredacteur van het Amerikaanse tijdschrift Wired) weten middels een levendige presentatie de verschillende onderwerpen middels illustraties en (archief)beelden aantrekkelijk te maken. Het is inherent aan het uitgangspunt van de serie dat bepaalde concepten een creatief oog vragen, zelfs als het in het begin niet aantrekkelijk lijkt.
In iedere aflevering neem je een duik in de creatieve wereld van de ontwerpers. Een bezoek aan de kantoren, de huizen en de leefomgeving wordt getoond in een poging om het proces te documenteren, waarmee het werk van de ontwerpers in het publieke bewustzijn onder de aandacht komt. Abstract: The Art of Design draait uiteindelijk om oneindige mogelijkheden, en de onuitputtelijke creativiteit van ontwerpers.
Abstract: The Art of Design S02, vanaf 25 september 2019 op Netflix