Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

3% S04: een ingrijpende verandering

  •  
15-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
3%
De Braziliaanse dystopische serie komt met dit seizoen aan een einde.
'We gaan geschiedenis schrijven.'
Seizoen vier van de Braziliaanse scifi-thriller gaat kort verder waar het derde eindigde. Een groep uit de Schelp wordt uitgenodigd op het Eiland. Een ‘diplomatieke’ missie, omdat commandant Marcela (Laila Garin) en andere soldaten vastgehouden worden in de Schelp. Joana en de anderen besluiten dat dit de uitgelezen mogelijkheid is om wraak te nemen. Het plan waarover ze al maanden praten kan nú uitgevoerd worden: de Puls veroorzaken op het Eiland. Maar hoe? En lukt het het uitgezonden vijftal zich niet te laten verleiden door de paradijselijke omstandigheden van Het Eiland?
Joana (Vaneza Oliveira), Natália (Amanda Magalhães), Rafael (Rodolfo Valente), Marco (Rafael Lozano) en Elisa (Thais Lago) gaan naar het Eiland.
Michele (Bianca Comparato), die ook dit seizoen meer op de achtergrond blijft, blijft achter met Xavier, om vanuit het Inland te zorgen dat het plan gaat lukken. Xavier (Fernando Rubro) moet hierdoor deelnemen aan het Proces, dat nu nog genadelozer is met Michele’s broer André (Bruno Fagundes) als Procesleider.
Het slotseizoen houdt het tempo er goed in, maar neemt ook de tijd zo goed mogelijk losse eindjes aan elkaar te knopen. Dit wordt vooral gedaan door flashbacks, die naadloos aansluiten bij de ontwikkelingen in het verhaal. Zo wordt er meer duidelijk over de achtergrond van Marcela en Marco, de relatie tussen Michele en André, en Joana. Er komt zelfs meer naar voren over de Stichters.
De serie is vanaf het eerste seizoen een indrukwekkend voorbeeld geweest van diversiteit en inclusie, ook al gaat het over verdeeldheid in een samenleving. De ethische dilemma’s zoals in het tweede seizoen , kritiek op de samenleving, actie en karakterontwikkelingen, maken 3% een krachtige serie.
Het laatste seizoen lijkt als boodschap mee te willen geven dat verandering brengen in een eeuwenoud bestaand systeem en daar tegenin gaan goed is, als dat betekent dat daardoor iedereen iets in te brengen heeft en gelijke kansen krijgt. Dit in combinatie met een hoofdrol voor een zwarte lesbische vrouw die de wereld verandert, zorgt voor een zeer toepasselijk en inspirerend einde van de serie in de hedendaagse context van culturele verschuivingen en veranderingen. ‘In het heden zijn geest en lichaam anders. Het verleden is een kledingstuk dat niet meer past’.
3% S04, vanaf 14 augustus 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief