In de luchtige documentaireserie wordt middels een reeks experimenten het mens-zijn in alle facetten onderzocht.
Wat betekent het om mens te zijn? In de documentaireserie 100 Humans weerspiegelen honderd kandidaten de doorsnede van de Amerikaanse samenleving. In een reeks wetenschappelijke experimenten proberen de deelnemers erachter te komen wat de mens nu daadwerkelijk drijft.
Het concept is vrij simpel. Per aflevering zijn er gemiddeld vier vragen over de mens die de kandidaten onder leiding van komieken Zainab Johnson en Sammy Obeid en actrice Alie Ward proberen te beantwoorden. Het gaat om onderwerpen zoals aantrekkingskracht, leeftijd, sekse, vooroordelen, geluk, pijn en genot, en je zintuigen.
In de opener duikt het team in de diepe krochten van aantrekkingskracht. Het is een onderzoek in de seksuele psyche van de deelnemers om te kijken wat hen drijft. Het eerste experiment draait om de vraag of goed kunnen dansen wijst op een hoog aantal zaadcellen, het tweede experiment richt zich op de vraag of een uniform je aantrekkelijker maakt, het derde experiment onderzoekt of schoonheid je buiten de gevangenis houdt, en tot slot komt de vraag of grappige mensen sexyer zijn naar voren in het laatste experiment.
Het wetenschappelijke tintje van de serie wordt ondersteund door een aantal experts die in een kort segment met Sammy ietwat dieper op het onderwerp ingaan. Bij de vraag of er een correlatie is tussen danskwaliteiten en viriliteit verwijst de neurowetenschapper Daniel Levitin naar Darwin, die aangaf dat mensen die goed kunnen dansen blijk gaven van uitstekende genen en tevens een eerlijk signaal dat ze goede voorplantingspartners waren. Overigens blijkt in het experiment dat door de deelnemers is uitgevoerd dat - een uitzondering daargelaten - er geen correlatie is tussen de dansscore en de voortplantingskracht.
Het derde experiment toont dat knappe mensen bij een overtreding een lagere straf opgelegd krijgen. Hoogleraar strafrecht Jody Armour stelt dat middels onbewuste vooringenomenheid je harder over iemand kunt oordelen, omdat ze bijvoorbeeld een stereotiepe achtergrond hebben. Het gaat uiteindelijk om een moreel oordeel waarbij minder knappe mensen pech hebben. Dit komt mede door het zogenoemde 'halo-effect', ofwel de theorie dat aantrekkingskracht een cognitief vooroordeel schept dat onjuiste informatie doorgeeft in de hersenen.
100 Humans geeft een humoristische draai aan een bekend format. De reeks experimenten die de verschillende hypothesen test variëert in reikwijdte en bruikbaarheid. De documentaireserie is doorspekt met enkele boeiende ideeën en feitjes, zodat de kijker naast het amusement er nog een klein beetje van opsteekt.