Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Schurftuitbraak onder Nederlandse studenten

  •  
06-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1457 keer bekeken
  •  
studenten krijgen steeds vaker schurft
Nee, schurft is geen prehistorische derdewereldziekte. Iedereen kan het krijgen. En in Nederland zijn het de afgelopen maanden vooral veel studenten geweest die het opliepen. En dat is absoluut geen pretje. Het is de levende hel! Hieronder lees je wat je moet weten.
Wat is schurft precies?
Schurft krijg je van de minuscule schurftmijt. Een microscopisch beestje dat onder je huid kruipt. Lekker mijt. In je huid graven ze tunneltjes en laten ze eitjes en uitwerpselen achter. En dat zorgt voor intense jeuk, irritatie en huiduitslag. De tering, bij het schrijven krijgen we al jeuk.
Hoe krijg je schurft?
Je kan het krijgen op verschillende manieren. Meestal wordt het overgedragen via matrassen en beddengoed. Een andere manier om het te krijgen is via langdurig huid-op-huid contact. En aangezien je studententijd dé tijd is waarin er flink wordt rondgeneukt, kan het voorkomen dat je aan het einde van de avond niet in je eigen bed slaapt.
Een logeerpartijtje zonder een potje pompen is helaas al genoeg om het op te lopen. Maar een schoon opgemaakt bedje maakt de kans natuurlijk kleiner. Tenzij diegene naast je het heeft, want dan kan jij het alsnog krijgen.
Daarnaast kan je het ook krijgen als je kleding draagt van iemand die schurft heeft. Leen je bijvoorbeeld een trui van iemand die schurft heeft, dan kan je het krijgen. Die schijtbeesten gaan namelijk pas dood als je ze op 60 graden wast. En dat doe je niet zo snel met truien, shirts en broeken. Kortom: vet veel kans om het te krijgen. Maar een goede hygiëne doet wonderen.
Wat moet je doen als je schurft hebt?
Naar de dokter gaan. En alle voorschriften héél strikt opvolgen. Wat die voorschriften zijn kan je dokter je het beste vertellen. Oh, en een klein kut detail: niet alleen degene die het heeft, maar het héle studentenhuis moet gezamenlijk de kuur en voorschriften opvolgen. Als één iemand het heeft dan kan de rest van het huis het namelijk ook krijgen. En je merkt pas na zo’n twee tot zes weken dat je het hebt. Best klote dus.
Als je het kuurtje en de voorschriften vervolgens niet goed opvolgt dan kunnen een paar mijten overleven. En dat gebeurt best vaak. De GGD ziet namelijk veel mensen die het hebben gehad na een à twee maanden terugkomen met hetzelfde verhaal. Even goed je best doen dus.
Eigenlijk is het dus een soort soa waar geen condoom tegenop kan. Gelukkig is het verder vergelijkbaar met chlamydia. Een streng kuurtje en je bent ervan af. Al is het kuurtje wel een stuk kutter dan de antibiotica tegen chlamydia.
Zo voorkom je de kans op schurft:
-       Was je beddengoed elke week op 60 graden. Ja het is een kutklus, maar lang niet zo kut als schurft.
-       Check hoe muf het beddengoed van je potentieeltje is, voor je erin duikt.
-       Trek niet zomaar ongewassen kleding van anderen aan.
-       Droog je af met je eigen handdoek. Ook al hangt die van je huisgenootje dichter binnen handbereik.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor