Pauw en Witteman

Shell-topman in debat met Milieudefensie (11-10-2012)

11-10-2012

Oliegigant Shell was deze week in het nieuws vanwege de aangespannen rechtszaak door vier Nigeriaanse boeren. Milieudefensie klaagt de oliemaatschappij namens de boeren aan voor het vervuilen van hun dorpen en leefomgeving. Daarnaast claimen de boeren dat Shell verzaakt om de verontreiniging op te ruimen. Allard Castelein is vice-president milieuzaken binnen Shell International. Vanavond gaat hij samen met de campagneleider van Milieudefensie Geert Ritsema in discussie over deze oliekwestie.

Het is voor het eerst dat een multinational als Shell zich in eigen land moet verantwoorden voor zaken die zich in het buitenland afspelen. Volgens de schuldeisers is Shell sinds 2005 verantwoordelijk voor de olielekkages in de pijpleidingen. Deze zouden zijn veroorzaakt vanwege achterstallig onderhoud.  Het olieconcern weerlegt de aantijgingen en stelt dat de scheuren in de leidingen zijn ontstaan door oliedieven. 

Rechtszaak
Het heeft vier jaar geduurd voordat de rechtszaak kon beginnen
. Shell was van mening dat een Nederlandse rechter niet bevoegd zou zijn om uitspraken te doen over Nigeria. Vandaag is de rechtszaak van start gegaan.

Lees hier het persoonlijke verhaal van de vier boeren uit Nigeria.Lees meer over dit onderwerp in de volgende artikelen:

"Videoblog: ellende, hartelijkheid en waanzin"

"Missieleden keren terug"

"Videoblog: Nigeriaans voetbal"

"Videoblog: zwarte aarde"

"Videoblog: Hartelijkheid in Nigeria"