Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zonnepanelen, op deze manieren kun je ze aanschaffen

10-06-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
18401 keer bekeken
  •  
zonnepanelen installeren 1127

Je kunt er flink wat energiekosten mee besparen: zonnepanelen. Ze zijn wel wat duur in de aanschaf, maar zolang de salderingsregeling geldt kun je binnen een paar jaar je investering terug hebben verdiend. Toch is het niet voor iedereen weggelegd om zonnepanelen aan te schaffen. Misschien woon je in een flat, of heb je niet het geld voor de duurzame investering klaarliggen. Wil je weten wat alle opties zijn? En hoe werkt salderen nu precies? Lees dan verder.

Je ziet ze steeds vaker: zonnepanelen. De panelen van nu zijn ook goedkoper, lichter en efficiënter dan die van vijftien jaar geleden. Daarnaast zijn ze ook nog een stuk krachtiger en gaan ze langer mee, vertelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Misschien is het voor jou wel een goede investering. Wat moet je weten?

Salderen

Op dit moment kun je wanneer je zonnepanelen aanschaft salderen. Dit betekent dat je het resterende deel dat je overhoudt op je elektriciteitsnet weer terugstuurt naar de leverancier. Daarna wordt de teruggeleverde stroom verrekend met de stroom die je zelf hebt afgenomen. Dit heet salderen

Het voordeel aan salderen is dat wanneer je in de winter weinig zonne-energie opwekt, je alsnog de opgewekte energie uit de zomermaanden kunt gebruiken. In de zomer wek je vaak meer energie op dan je gebruikt. “In het beste geval zoveel, dat je kan afstrepen wat je ’s nacht en in de winter gebruikt”, zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

Salderingsregeling afgebouwd per 2025

Maar de salderingsregeling zal worden afgebouwd. Eerst zou dat per 1 januari 2023 zijn, maar nu is dit uitgesteld naar 1 januari 2025. Dit betekent dat je langer je geld voor honderd procent kunt salderen. Na die datum mag je nog maar een bepaald percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Dat percentage zal steeds verder omlaaggaan, tot het nul procent is in 2031.

In principe kun je dus na 2025 nog wel salderen, maar niet meer voor honderd procent. Hierdoor zal de terugverdientijd, indien je zonnepanelen hebt gekocht, iets langer worden. “Ook na 2031 zal er een regeling komen die het aantrekkelijk maakt om zonnepanelen aan te schaffen. Deze is alleen nog niet bekend”, aldus André de la Porte.

Mogelijkheden

Wat is er mogelijk? Er zijn verschillende vormen voor het aanschaffen van zonnepanelen. Je kunt ze kopen of huren, maar ook als je geen (geschikt) dak hebt kun je bijvoorbeeld de panelen in een zonnepark huren.

Kopen

Zonnepanelen kopen is het meest voordelig. Ook wanneer je een kleiner budget hebt maakt de overheid het makkelijker om geld te lenen voor deze investering. Wanneer je zonnepanelen aanschaft leef je duurzamer, wordt je huis meer waard en kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Ook kun je de btw terugvragen waardoor je een deel van het geïnvesteerde bedrag weer terugkrijgt. Hierdoor heb je soms al na een paar jaar je investering weer terugverdiend.

De Rijksoverheid geeft geen subsidie meer voor zonnepanelen. Maar met een gunstige lening kun je wel investeren in duurzaamheid.

Huren

Je kunt ervoor kiezen om zonnepanelen te huren. Je bent dan duurzaam bezig en ook dan kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Het grote voordeel is dat je niet in één keer de grote investering zou moeten betalen. Maar omdat je maandelijkse kosten hebt zul je uiteindelijk altijd meer betalen, dan wanneer je zonnepanelen koopt. Ook zit je vaak aan een lang contract vast en bij sommige contracten kan het maandbedrag tussentijds nog worden verhoogd, schrijft Essent op zijn website.

Naast dat kun je bij huren geen gebruik maken van de btw-teruggave en hebben de panelen geen (gunstig) effect op je woningwaarde. Kopen is dus het meest voordelig, maar als je niet in een keer de aanschaf kunt betalen, is huren ook een optie. Dit kan bij verschillende energieleveranciers.

Geen dak

Als je geen (geschikt) dak hebt kun je ook zonne-energie gebruiken van zonneparken of van bedrijven die gebruik maken van zonnepanelen en dit terugleveren. Zo zijn er tal van manieren. Ben je benieuwd? Dan kun je hier meer over vinden op de website van de Consumentenbond.

Tweedehands zonnepanelen

Wil je toch zonnepanelen kopen? Dan kun je kiezen voor tweedehands zonnepanelen. Zo ben je minder geld kwijt, maar kun je ze wel nog steeds terugverdienen. “Laat de zonnepanelen wel checken door een expert zodat je zeker weet dat ze nog in goede staat zijn”, zegt André de la Porte.

Geen ‘doe-het-zelf klus’

Wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen is het volgens André de la Porte belangrijk een expert in te schakelen voor de installatie. “Doordat er schaduw op het dak kan vallen is het belangrijk zonnepanelen goed te plaatsen. Een expert kan goed zien hoe de panelen het best afgesteld staan om de meeste zonne-energie op te wekken.” Het is dus niet altijd zo efficiënt om je hele dak met de panelen te bedekken, als er een boom die schaduw veroorzaakt naast staat.

Brandveiligheid

André de la Porte noemt het daarom geen doe-het-zelf klus. Vooral omdat de veiligheid van het grootste belang is. “Zonnepanelen moeten worden geïnstalleerd door een erkend installateur. Als er een probleem is, of zelfs brand, komt het bijna altijd door verkeerde installatie.”

Nadelen

Een nadeel van het aanschaffen van zonnepanelen, is dat op sommige plekken het energienet snel overbelast raakt. Oftewel, de capaciteit op het net is dan niet groot genoeg. “Dan schakelen de zonnepanelen uit veiligheidsoverwegingen vanzelf uit, en schakelt het later als de spanning weer is gezakt weer aan”, zegt André de la Porte. “Hierdoor kun je soms geen zonne-energie gebruiken op een zonnige dag”. In sommige gevallen kan de installateur er wel wat aan doen door de panelen op een andere fase aan te sluiten.

Ook kampen veel netbeheerders met een personeelstekort waardoor het aanschaffen van zonnepanelen soms langer duurt dan verwacht. Bekijk hieronder het Kassa-item hierover.

Bron: Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!