Kassa

Mensen met kleine beurs mogen tegen 0% lenen voor duurzamer huis

01-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2487 keer bekeken
  •  
woningisolatie isoleren verduurzaming 1127

Een duurzaam huis moet voor iedereen een haalbare kaart zijn, vindt minister Hugo de Jonge (Wonen). Mensen met een kleine portemonnee kunnen daarom tegen 0 procent rente geld gaan lenen om hun woning energiezuiniger te maken.

Vanaf oktober komen de renteloze leningen voor mensen met lage inkomens beschikbaar. Dat gaat lopen via het Nationaal Warmtefonds.

Mensen met een inkomen onder modaal (38.000 euro) en zonder spaargeld komen in aanmerking voor een lening met het 0%-rentetarief. Naast het isoleren van het huis, kunnen met de lening ook zonnepanelen of een warmtepomp worden bekostigd. 

Nationaal Isolatieprogramma

Een duurzame woning voor iedereen "is goed voor het klimaat, voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas", aldus de minister van Volkshuisvesting. "Dit doen we door mensen beter op weg te helpen hoe zij hun woning kunnen isoleren en door het wegnemen van financiële drempels. We willen voorkomen dat mensen onnodig op hoge kosten worden gejaagd."

Om de energiebehoefte terug te dringen heeft het kabinet het Nationaal Isolatieprogramma gelanceerd. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren tot en met 2030. Daarnaast is het doel om één miljoen hybride warmtepompen in de bestaande bouw te installeren voor 2030. 

Geen label E, F of G meer in huurwoningen

Volgens De Jonge is het belangrijk dat over de wensen en eisen voor verduurzaming duidelijkheid bestaat bij eigenaren van woningen en gebouwen. Woningcorporaties en particuliere verhuurders mogen vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met een energielabel E, F, of G.

Eerder maakte het kabinet al bekend dat per 2026 de warmtepomp of een duurzaam alternatief verplicht wordt als een cv-installatie moet worden vervangen. 

bron: ANP/Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

dfacerpe48
dfacerpe483 jun. 2022 - 22:26

Leuk die grens om renteloos te kunnen lenen. Wij hebben een hoger inkomen, maar slechts weinig spaargeld wat dit jaar bijna helemaal opgaat aan het schilderen van de buitenboel. Onze cv-ketel is overjarig en zal het t.z.t. begeven. Als de overheid ons geen lening verstrekt, desnoods met een lage rente, zijn wij niet in staat een cv-ketel plus een warmtepomp te laten installeren. Hoe lost de overheid dit op? Mijn ABN Amro bank heeft al gezegd dat wij geen energielening kunnen krijgen. Mijn gemeente heeft nog niet besloten wat er hier gaat gebeuren. Uitbreiding van het warmtenet??? Dan heb je ook geen cv-ketel en warmtepomp nodig. Wie lost mijn probleem op?

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe5 jun. 2022 - 5:14

Er zijn veel mogelijkheden om aan gels te komen ook als je geen smalle beurs hebt. Informeer eens bij uw gemeente en provincie. Of kijk eens bij de Vereniging Eigen Huis https://www.eigenhuis.nl/energie/financieel/geld-lenen-voor-energiebesparing#/ Met een hoger inkomen is het wellicht mogelijk om zelf de regie in handen te nemen en keuzes te maken in uw leven waardoor u geld overhoudt om te investeren in uw huis. U lost dan zelf uw eigen problemen op.

vg1971
vg19713 jun. 2022 - 14:03

Mensen met een echt kleine beurs, kunnen dit geld onmogelijk ophoesten/terugbetalen, ook zonder rente! Klinkt en is dus weer te mooi om reëel te zijn.

1 Reactie
Hydris8
Hydris89 jun. 2022 - 7:57

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!