Nederland moet van het gas af. Door de stijgende gasprijzen en subsidiemogelijkheden voor duurzame energie is het heel aantrekkelijk om nog voor de zomer over te stappen op zonnepanelen. Maar helaas gooit netbeheerder Liander soms roet in het eten. Consumenten die hun huis willen verduurzamen krijgen te horen dat ze nog maanden moeten wachten voor een nieuwe aansluiting of een verzwaring van de bestaande aansluiting.
Theo van Beek uit Beusichem is zo'n klant. Hij is inmiddels aardig gefrustreerd. Het zonnetje schijnt, maar de vijftien zonnepanelen op zijn dak (met een aanschafwaarde van 7500 euro) liggen er werkloos bij.
De aansluiting van de panelen op zijn slimme meterkast is een eenvoudige handeling. "Daar ligt het niet aan. Maar Liander heeft geen installateur om langs te sturen."
De ergernis begint voor Van Beek al zodra hij in de telefonische wachtrij van Liander belandt. "Het duurt al een half uur voordat je überhaupt een medewerker te spreken krijgt."
Het was begin februari toen Van Beek voor de eerste keer belde om een afspraak te maken voor de aanpassing van zijn meterkast. "Toen werd mij verteld dat het tot half maart zou duren voordat er een installateur beschikbaar zou zijn. Maar nu blijkt dat het nóg minstens acht weken gaat duren. En dan ben ik met vakantie."
Liander laat weten dat de grote netbeheerders samen 14.000 vacatures open hebben staan. "En als sollicitanten zich aanmelden, kunnen we ze ook niet direct aan het werk zetten; eerst moeten ze onze opleiding nog volgen."
Drukte bij Liander. Het artikel gaat verder na onderstaande afbeelding.
Ook in Sneek loopt de frustratie op. Linda Hoekstra schaft begin dit jaar een inductieplaat en zonnepanelen aan. Maar ook bij haar liggen de panelen werkloos op het dak. Voor ingebruikname moet de meterkast eerst nog verzwaard worden.
Linda: "Ik heb gehoord dat daarvoor een chip in de meterkast nodig is. En die chip is momenteel niet leverbaar. Ze zeggen dat het na de zomer wordt."
Liander zegt dat door het wereldwijde tekort aan grondstoffen en materialen de werkzaamheden moeten worden uitgesteld. Onder andere elektriciteitsmeters, kabels en transformatoren zijn niet altijd meer voldoende op voorraad. Ook de nieuwe lockdown in China zorgt ervoor dat het containervervoer in de havens stil ligt.
Ik wacht al sinds 8 november 2021 op verzwaring van mjjn meterkast ivm opladen van mijn electrische auto. Je hoort niets en als je beld dan kunnen ze niets doen en standaard hoor je dat het nog wel 6 weken duurd! Gelukkig doen mijn zonnepanelen het wel. En daar moet je dan ook nog eens flink voor betalen ook. Vergoeden zij mij ook dat ik nu duur moet opladen elders? Gewone wattage duurd een eeuwigheid! Een erg boze en gefrustreerde klant!
Wij hebben sinds begin december geen opbrengst meer van onze zonnepanelen. Deze hebben wij van Wocozon. Waardeloos. Wordt van alles belooft maar gebeurt niets. 22 april zou de monteur langs komen, moest in de meterkast zijn. Geen monteur gezien... Maar weer een mail gestuurd. Je wordt aan het lijntje gehouden, maar oplossen ho maar.
@NHB ... Dat klinkt inderdaad waardeloos. Mis je de beste maanden van het jaar! Als je er voor open staat wil ik wel kijken wat er aan de hand is ...
De regering(en) blijven maar inzetten op zon en wind energie en auto's met een accupakket. Terwijl het elektriciteitsnet de teruglevering van energie van zonnepanelen NU AL niet aan kan. En dan komen er straks nog 8 miljoen auto's met een accu bij om op te laden. De overheden van Europa weten al lang wat de oplossing is. Waterstof. Want dat is een energiedrager die je makkelijk kunt opslaan (zonder milieuverpestende accu). En alles wat nu draait op fossiele brandstoffen, kan dat ook op waterstof. Ook de verwarmingsketel. De energie die wij in Nederland nodig hebben, kunnen wij bij lange na niet zelf opwekken. Maar in de vele woestijnen in de wereld kan dat wel. Met water uit de zee en energie van de zon. Het is technisch en financieel mogelijk om waterstof te produceren in Afrika of Australië en dat met voormalig olietankers over de wereld te vervoeren. En volgens TNO is waterstof 65 % goedkoper dan benzine. De vraag is dus: waarom doet niemand het enige logische: fossiel vervangen door waterstof.
Ik heb dezelfde situatie als hier geschetst. 22 panelen met een totaal vermogen van 8 kW. Dus ook een 3-fase omvormer nodig. 3-fase aansluiting aangevraagd. Kan niet geleverd worden. Ik heb via Marktplaats een 2e-hands omvormer gekocht (1-fase) en die aangesloten op 13 panelen. Kan ik toch 5kW terugleveren. En zodra de 3-fase aansluiting een feit is verkoop ik die 2e-hands omvormer weer.
Als voor het aansluiten al een chip nodig is die niet te krijgen is (wat waarschijnlijk in de "slimme meter" zit die vervangen moet worden) Er is nu al een grondstoffen tekort. Hoe gaat dat als iedereen aan de thuisbatterij moet? 10 miljoen huizen al in Nederland. En wereldwijd? De zonne en windmolenparken zijn in handen van o.a. de leveranciers van deze batterijen. Die krijgen voorrang bij het terugleveren van energie aan het net. Dubbel winst voor deze organisaties. Wedden dat ze vuisten dik in de netbeheerders zitten?
(Bewerkt door redactie)Je kunt in de omvormer een maximum kilowatt opgeven dat geproduceerd mag worden. Dit kun je afstemmen op de zwarte van je zekering. Op die manier kun je teminste iets leveren en zelf gebruiken.
@Joan tw ... je kunt een 3-fase omvormer helaas niet op een 1-fase aansluiting aansluiten.
Toevoeging aan mijn eerdere reactie: de meterkast hoeft niet 'verzwaard'. En er hoeft geen chip in.
Maar voor het aansluiten van zonnepanelen in de meterkast is toch helemaal geen installateur van de netbeheerder nodig? Er moet voor deze 15 panelen 1 groep bij. Dat is NA de verzegelde hoofdzekering en NA de verzegelde meter. Dit kan elke 'gewone' installateur en een goede doe-het-zelver kan het ook.
@cis.keizer ... eens ... maar het hangt ook af van het totale vermogen van de zonnepanelen. Als het 15 panelen van 400Wp zijn is dat 6000Wp. Dat is teveel voor een 1-fase aansluiting (max 20x230 => 4600 Watt).
Knap toch he, die slimme meter. Ik heb de mijne 10 jaar geleden geweigerd toen ik 12 panelen liet leggen, geen 1 dag zonder opbrengst gehad, donderdag komen er 12 panelen bij, zonder verzwaring, zonder probleem.
Beetje jammer dat dit niks te maken heeft met de slimme meter maar met hoe zwaar je bent afgezekerd
Het wordt de komende tijd alleen maar erger. Als de aansluiting geregeld is, krijg je te maken met beperkte teruglevering. En nog verder in de tijd wek je alleen electriciteit voor jezelf op. Het hele terugverdien verhaal van de panelen kan de prullenbak in.
Problemen zijn er niet alleen bij liander, bij mij werkt de verbinding met essent niet via de slimme meter, Enexis verwijst door na Essent en scheept je vragen af met een lul verhaal dat het aan de provider ligt.wrl krijg ik elk jaar een fantasierekening, terwijl ze zeggen dat de meter niet uit te lezen is.
Gisteren de schijnheilige vertoning gezien van de directeur van Leander. Wij hebben de aanvraag gedaan in oktober 2021 en nog nooit een bericht van deze club. Wel heel vaak gebeld met de nodige wachttijden en elke keer weer een smoes van het komt er aan. Wij hebben voor €12000,00 geïnvesteerd in zonnepanelen en alles voor niets. Daarnaast een investering van ons zuur verdiende spaargeld in een Spa van totaal €40.000,00 die niet aangesloten kan worden. Hoe kan een bedrijf hier mee weg komen ! Vriendelijke groet, Adri van Doorn
Voor mij geldt hetzelfde. In december (wk52) 2021 via de officiële route 'mijnaansluitingen.nl' een aanvraag gedaan voor week 10 2022. Volgende week begint week 20 ... Getwijfeld of ik überhaupt wel panelen moest laten leggen (maar ja, al aanbetaald en alles).
Op zich een vrij leuk interview.....maar ik mis de meest kritische vraag: Ik zou gevraagd hebben: Goh, alles draait om geld. Wat mij persoonlijk enerzijds verwondert en anderzijds mateloos irriteert is wel het volgende. Als men zich moet aanmelden (lees iemand komt mogelijk met GELD) dan heb je vrijwel direct een medewerker aan de lijn. Ben hé eenmaal klant dan sta je tot sintjuttemus in de wacht.....HOE KAN DAT?? WAAROM?? Dat er leveringsproblemen enzo zijn is allemaal leuk en aardig, maar iemand die vaak duizenden euro's investeert via jouw bedrijf mag op zijn minst een klein beetje klantenservice krijgen ipv een telefoonoor,voetbalnieuws en tennisarm dankzij al dat wachten. Of staat het bedrijf niet achter hetgeen ze beloven waar te maken??? Laat nieuwe potentiële klanten net zolang wachten als de reeds bestaande klanten. Of draait het dan toch enkelt maar om GELD?????
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!