Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat brengt Windows 11? Dit is erover bekend

03-08-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
10923 keer bekeken
  •  
windows 11 laptop 1127
Dit jaar nog komt Microsoft met een nieuw besturingssysteem: Windows 11. Welke veranderingen kun je als gebruiker tegemoetzien? Kun je gratis overstappen? En hoelang kun je nog door met Windows 10? We zetten het voor je op een rijtje.
Tegen de verwachtingen in komt Microsoft met een nieuw besturingsprogramma voor computers: Windows 11. Het was immers eerst de bedoeling van het Amerikaanse bedrijf om het huidige Windows 10 voortdurend van kleine en grote updates te voorzien, waardoor deze een soort ‘eeuwige’ levensduur zou krijgen. Niet dus.

Wanneer?

Microsoft heeft in juni de komst van Windows 11 aangekondigd. Het nieuwe besturingssysteem heeft nog geen officiële introductiedatum, maar naar verwachting komt het in oktober op de markt.
Voor zover bekend verloopt de uitrol in fases. Gebruikers van Windows 10 krijgen een melding in hun scherm wanneer ze, als ze dat willen, de upgrade naar Windows 11 kunnen installeren. Voor veel consumenten zal dit pas in de eerste maanden van 2022 zijn.

Wat is er anders?

Ten opzichte van Windows 10 wacht de gebruiker tal van veranderingen. We zetten er hier enkele op een rijtje:
  • Om te beginnen gaat het ontwerp op de schop, waardoor Windows een nieuw uiterlijk krijgt. De taakbalk wordt centraal op het scherm gepositioneerd in plaats van links. Verplaatsen kan, mocht je de oude indeling prettiger vinden.
  • De kenmerkende tegels waarmee je programma’s kunt aanklikken, worden vervangen door iets kleinere icoontjes die op apps lijken.
  • Skype verdwijnt, want Microsoft Teams wordt standaard meegeleverd. Deze optie wordt nadrukkelijk getoond door onder meer de Teams Chat-functie in de taakbalk op te nemen.
  • Voortaan kunnen ook Android-apps van Google worden gedownload op je Windows-machine. Deze komen beschikbaar in de vernieuwde Microsoft Store. Heb je een laptop met touchscreen of een tablet? Dan zul je hier met name van profiteren.
  • Vensters naast, onder of boven elkaar rangschikken wordt makkelijker gemaakt voor gebruikers dankzij de nieuwe optie genaamd Snap Layouts. Je kunt desgewenst vensters naar keuze groeperen. Dit heet Snap Groups. Het idee is dat multitasken zo simpeler wordt voor de gebruiker.
  • Van Internet Explorer is geen gebruik meer te maken bij Windows 11. In 2022 stopt Microsoft sowieso de ondersteuning voor deze verouderde browser. De opvolger is Microsoft Edge, maar je kunt uiteraard ook Google Chrome, Mozilla Firefox of een andere browser naar keuze gebruiken op je Windows 11-computer.
Wil je zien welke opties er nog meer verdwijnen met de komst van Windows 11? Op deze pagina heeft Microsoft ze op een rijtje gezet.
Microsoft maakte met een video de komst kenbaar van Windows 11 (tekst loopt door onder de video):

Wat kost het?

Gebruik je nu Windows 10 editie Home of Pro? Dan wordt versie 11 een gratis upgrade, die je kunt downloaden. Windows 11 komt ook als los te installeren besturingsprogramma op de markt. Hoe duur de uitvoeringen Home of Pro in de winkel worden, is nog niet bekend.

Wat zijn de systeemvereisten?

Niet alle computers zullen geschikt zijn om Windows 11 probleemloos op te laten draaien. Om die reden heeft Microsoft een PC Health Check-app in voorbereiding die later dit jaar beschikbaar komt. Die scant je computer, waarna je weet of je de overstap kunt maken. Kun je niet zo lang wachten? De systeemvereisten staan nu al op deze pagina opgesomd.
Het wordt aangeraden om een back-up te maken van je bestanden, voordat je aan de upgrade begint. Mocht er onverhoopt iets misgaan, heb je die in elk geval achter de hand.
Een computer met Windows 7 of 8.1 is naar Windows 11 over te zetten, mits deze aan de technische vereisten voldoet, door eerst een upgrade naar Windows 10 uit te voeren. Wil of kan je dit niet? Het alternatief is een volledige, schone installatie van Windows 11 uitvoeren als je computer er geschikt voor is. Hierbij worden alle persoonlijke bestanden, stuurprogramma’s apps verwijderd. Maak dus eerst een back-up, voordat je aan deze stap begint.

Kan ik terug naar Windows 10 als het niet bevalt?

Als je de upgrade van Windows 11 installeert, maar er niet tevreden over bent, krijg je 10 dagen de tijd om de upgrade terug te draaien. Je bestanden blijven intact, belooft Microsoft.

Is gebruik verplicht?

Wil je liever door met Windows 10 Home of Pro en heb je geen behoefte aan versie 11? Of blijkt je pc of laptop technisch ongeschikt te zijn? Editie 11 installeren is uiteraard niet verplicht. Je kunt nog tot oktober 2025 veilig door, daarna stopt Microsoft de ondersteuning pas voor Windows 10.
Bronnen: Computer Idee, Microsoft, Lenovo, NU.nl

Doe mee op ons forum Vraag & Beantwoord!

Heb jij nou een vraag over je computer of laptop? Stel deze dan op het Kassa-forum Vraag & Beantwoord! Beschik je over veel kennis over een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie door vragen te beantwoorden op het forum. Iedereen is welkom!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!