Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

12 vragen over Windows 10

26-07-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
windows 10 930 520
Windows 10 zal op vele miljoenen pc's, laptops, tablets en telefoons wereldwijd gaan draaien. Microsoft zelf houdt het op 1,5 miljard gebruikers in 190 landen. Omdat het zo'n veelgebruikt programma is zetten we in dit artikel 12 weetjes over het besturingsprogramma 10 op een rij. Het aanbod om (gratis) over te stappen loopt tot en met 29 juli 2016.
1) Is Windows 10 gratis?
Ja, het is gratis. Mits op je computer, tablet, of laptop Windows 7 of 8.1 is geïnstalleerd. Deze upgrade-aanbieding omvat een volledige versie van Windows 10, het is geen proefversie. Besluit je om gebruik te maken van het aanbod, vergeet dan niet om te controleren of je pc het nieuwe besturingsprogramma aan kan. Indien niet, dan kun je je oude versie gewoon blijven gebruiken. Overstappen is uiteraard niet verplicht...
2) Niet voor Vista, XP (of ouder)?
Gratis, maar... niet voor gebruikers met een oudere Windows versie zoals Vista of XP. Je moet Windows 7 of 8 op je pc of laptop hebben staan om gratis te kunnen overstappen naar Windows 10 (om precies te zijn: Windows 7 Service Pack 1 of Windows 8.1 - Update).
3) Verplicht overstappen? Nee
Als je tevreden bent met Windows 7 of helemaal gewend bent aan Windows 8, dan is overgaan naar Windows 10 géén must. Je kunt je huidige besturingsprogramma gewoon blijven gebruiken (en de upgrademeldingen over Windows 10 wegklikken). Windows 7 en 8 krijgen de komende jaren nog (veiligheids)updates van Microsoft, tot respectievelijk 2020 en 2023.
4) Raak ik bestanden kwijt?
Je bestanden (foto's, persoonlijke files etc.) gaan gewoon mee naar de nieuwe versie. Echter, het is altijd verstandig om af en toe een back up te maken. Een goed moment is voordat je de upgrade naar Windows 10 installeert. Lees hier meer over het maken van een back up.
5) Waarom 'gratis'?
Microsoft wil graag een zo groot mogelijk marktaandeel wereldwijd. Jarenlang was het geen probleem om de grote heerser te zijn, omdat de meeste nieuwe pc's Windows hadden 'voorgeïnstallleerd'. Met de opkomst van mobiele apparaten (met Android van Google of iOS van Apple) is de concurrentie fors toegenomen. Daarom kiest Microsoft voor de vlucht naar voren, met het aanbieden van een gratis upgrade.
6) Te koop?
Als je pc het aankan en je hebt nog XP of Vista, of je koopt een nieuwe pc zonder besturingsprogramma, dan kun je een versie van Windows 10 aanschaffen. Kopen inderdaad. De gebruikers van oudere systemen (zoals XP of Vista) worden achtergesteld door Microsoft en moeten de portemonnee trekken. De meeste pc's of laptops van 4 jaar of jonger zullen een overgang aan kunnen. Check eerst de systeemeisen voor het besturingsprogramma.
7) Waarom Windows 10 gebruiken?
Een paar veranderingen op een rij: Het startmenu, verdwenen in Windows 8, keert terug. Updates worden voortaan automatisch geïnstalleerd. Windows 10 maakt gebruik van apps die je ook op je laptop of smartphone kan gebruiken, tegelijkertijd. Ook je documenten kun je op diverse devices raadplegen. Het systeem kent een betere standaard beveiliging. De ondersteuning is verbeterd dankzij het (spraakgestuurde) hulpprogramma Cortana. Internet Explorer keert niet terug. De vervanger heet 'Microsoft Edge' en moet de competitie aangaan met het populaire Google Chrome en Mozilla Firefox.
8) Ondersteuning?
Microsoft geeft de toekomstige gebruikers van de nieuwe Windows 10 jaar lange technische ondersteuning. Tot en met oktober 2025 om precies te zijn.
9) Waarom geen Windows 9?
Windows 9 heeft nooit het daglicht gezien. Over het waarom laat Microsoft zich niet duidelijk uit. Waarschijnlijk wil het bedrijf een frisse herstart maken met dit besturingsprogramma, omdat Windows 8 niet bijster enthousiast is ontvangen. 10 is dan logischer dan 9.
10) Hoe lang duurt het upgraden?
Het installeren van Windows 10 neemt, afhankelijk van de snelheid en configuratie van je pc, minimaal een uur tot enige uren in beslag.
11) Spijt?
Wie Windows 10 installeert en vervolgens spijt krijgt, kan terug naar zijn vorige Windows versie 7 of 8.1. In Windows 10 zit een herstel-knop, waarmee je je vorige besturingsprogamma weer als standaard kan instellen. Je persoonlijke documenten, foto's en andere bestanden gaan hierbij niet verloren, zo belooft Microsoft.
12) Annuleren reservering?
Heb je op je computer de reservering geaccepteerd, maar wil je het toch niet... Je kunt je reservering op elk moment voor de installatie van Windows 10 annuleren. Klik het Windows pictogrammetje rechtsonder op de taakbalk of met de rechtermuisknop op de app Windows 10 downloaden > selecteer 'Status upgrade controleren' en selecteer 'Reservering annuleren'.
Is je vraag over het nieuwe Windows 10 nog niet beantwoord? Kijk dan hier op de site van Microsoft, op de pagina met Veel gestelde vragen.

Meer over:

windows, windows 10
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

srkooy
srkooy24 aug. 2016 - 14:33

Na upgrade van 8.1 naar 10 op mijn laptop kan ik Live Moviemaker niet meer terug vinden. Ook niet installeren. Is wél aanweig op mijn nieuwe PC waarop Windows 10 was geinstalleerd (dus geen upgrade). 

1 Reactie
mechante
mechante25 nov. 2016 - 5:25

gebruik avs video editor, movie maker is toch niets meer na xp, maar avs is super, ik heb een code voor u als u het download, heb je slechts een proef versie. Overigens, mocht u codes nodig hebben, ik help u met plezier, dus voor andere programmas, bijv. opffice, freemake of windows os. groeten Mechante van Amsterdam

mrgarfield
mrgarfield29 jul. 2016 - 10:10

Uit nieuwsgierigheid heb ik maar eens op me laptop waar normaal 7 op stond de update naar 10 gedaan. 1e indruk was ooh dit is leuk. Maar dan kom je in een doolhof terecht vooral wanneer je even je instellingen wilt veranderen. Bijna alles heeft een ander plaatsje MicroSoft maakt er sowieso een puinzooi van. Na wat beveiligings-updates werkte opeens mijn draadloze netwerk niet meer. ( foutje in de drivers die een update hadden gekregen. ) Ze doen dingen met Windows 10 waar ik niet om gevraagd heb. En ben blij dat ik ± 8 jaar geleden de overstap gedaan heb naar Linux. (Linux Mint Mate) Ik vind het op zich erg komisch er zijn veel mensen die een overstap naar Linux ingewikkeld vinden. Maar een overstap naar Windows 10 roepen ze : "Och het staat effe ergens anders is even wennen " ( Dit is ook het geval met Linux het werkt net even iets anders )... En daarbij komt dat al die zogenaamde beveiligingsupdates helemaal niet nodig zijn. Ik heb op wat pc's van familie / vrienden Windows 7 geïnstalleerd en meteen alle updates uit gezet en die pc's draaien nog steeds prima. De anderen die er gevoelsmatig op stonden toch de updates aan te zetten zijn ondertussen al wel een keer of 5 terug geweest met problemen.  (dus wat is beter?) Maar goed iedereen moet het voor zichzelf weten of ze meegesleurd willen worden in de spelletjes van MicroSoft. Groetjes, René

hartenheer
hartenheer28 jul. 2016 - 19:28

Ik heb nog nooit zo'n spijt gehad van een "verbetering" Bij updates worden je instellen veranderd naar App's die zij beter vinden. En raad eens, natuurlijk die van hunzelf. Verder vind ik het onoverzichtelijk, en voor een leek zoals ik een zeer verwarrend product. Je moet ontzettend zoeken om iets te vinden als je wat wilt aanpassen. Soms kunnen mijn zonen {die toch echt met de computer opgegroeid zijn} instellingen niet vinden. Het is jammer dat ze je gewoon verplichten, en eigenlijk alleen recht hebben voor een goed handelbaar bestuurssysteem.

1 Reactie
mechante
mechante25 nov. 2016 - 5:27

'verbetering' ? mijn mening is het geen verbetering, maar bewust verslechtert, want ja, de economie moet draaiend blijven, zonder verslechtering geen verbetering. lachwekkend zo superslecht, die achtergrondservices, maar ja, groet Mechante

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!