Kassa

Windows 10 stopt. Wat is bekend over de opvolger?

17-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
18541 keer bekeken
  •  
windows 11 logo venster 1127
Windows 10 heeft zijn langste tijd gehad. Op internet zijn screenshots uitgelekt van een nieuw computerbesturingsprogramma dat vooralsnog, niet geheel verrassend, de naam Windows 11 draagt. Microsoft heeft voor volgende week donderdag 24 juni een event gepland staan onder het motto 'Join us to see what's next for Windows.' Dan zal het Amerikaanse techbedrijf officieel naar buiten treden met alle veranderingen.
Toen Windows 10 in 2015 uitkwam, verklaarde Microsoft dat het de laatste volledige release van Windows zou zijn, met updates die twee keer per jaar zouden verschijnen om het programma permanent up-to-date te houden. Vergelijkbaar met de benadering die Apple kiest. Dat lijkt nu toch anders te zijn, omdat details van Windows 11 volledig online zijn gelekt. Onderstaande video geeft een eerste indruk van de veranderingen die het nieuwe besturingssysteem te bieden heeft, met onder meer een nieuw startmenu, zonder de bekende tegels.
Tekst gaat verder onder video

Ondersteuning voor Windows 10 stopt in 2025

Op de pagina met de aankondiging van het event van 24 juni is het vensterlogo van Windows in een weerspiegeling te zien als het getal elf (zie de afbeelding bovenaan dit artikel). Of '11' ook echt de nieuwe naam wordt staat nog niet vast. Langs officiële kanalen worden er geen mededelingen gedaan.

Toch werd afgelopen week al wel duidelijk dat Microsoft de ondersteuning en updates voor Windows 10 Home en Pro daadwerkelijk stopt, met ingang van 14 oktober 2025. Dit staat expliciet zo vermeld op de 'levenscycluspagina' van Microsoft zelf.

Vorige keer gratis overstap

In 2015 kregen gebruikers van Windows 7 en 8 een tijdlang de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10. Of Microsoft gebruikers van Windows 10 ook gratis laat overstappen naar de verwachte opvolger is nog onbekend. Windows 10 draait wereldwijd op meer dan een miljard apparaten in 190 landen. De release van het nieuwe besturingsprogramma wordt dit najaar verwacht.
Bronnen: BBC, The Verge, Windows Central, Microsoft
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

rienus
rienus23 jun. 2021 - 16:22

Windows 10 stopt, jammer is anders. Windows XP had moeten blijven. Ik werk nog met W 10 en de langzame update's . Daarnaast ben ik nu bezig met Linux 20 Xfce werkt heel goed. Ook gebruik ik voor onderweg Cromebook, is even wennen maar werkt snel. De opslag doe ik via internet of anders via een SD kaartje. Ook het omschakelen naar Video en Foto bewerking is snel onder de knie te krijgen met Linux. Linux en Cromebook zijn gratis en Windows 11 tja dat moet men maar afwachten. Windows 10 en Linux kunnen samen op een en dezelfde computer, dus men kan nu alreeds vergelijken. Succes.

weetjewelwie
weetjewelwie20 jun. 2021 - 6:44

Mooi moment om over te stappen op een Chromebook. Chromebooks zijn gemaakt om jou het leven makkelijker te maken. Snel, veilig, lange batterijduur en nooit meer een blauw scherm.

Pharmacopolam Circumforaneum
Pharmacopolam Circumforaneum19 jun. 2021 - 9:04

Doet Microsoft of de fabrieken dit? Win 10 werkte redelijk (linux gebruiker) maar Win 11 is nieuwere en dat verkoopt beter! Als ze geen 2e Vista gaan leveren en goed getest deze aanbieden.... Toen vele Vista gekocht om voordelig Linux op te zetten. Na heel veel XP en misser Vista vond ik Win 7 beter dan 8 en Win 10 een ramp. Maar ik wilde die blokkendoos niet leren! Dus oordeel zelf en vele Linux Ubuntu 20.04 gebruikers zitten nog op een start scherm dat heel veel op Win 95/98/XP/7 lijkt. Nu een i Mac gehaald, aanbieding.... en daar komt ook weer Ubuntu 20.04 naast te staan, met 1 Tb voldoende ruimte voor.... 400 Gb Apple/ 600Gb Ubuntu? Maar als de verkoop matig loopt, verkopers hebben ervaring dat vele het nieuwste willen en daar erg veel voor betalen.... Dus wil Microsoft of de Laptopbouwers nu deze Win 11 hebben? Vele klagers over dat een nieuwe printer geen XP meer ondersteunde! Ja, zo werkte de economie.

holiday
holiday18 jun. 2021 - 22:34

Ik hoop dat hij dan beter is dan Windows 10, wat een ellende heb ik gehad met het aansluiten van camera's en nog is het niet goed.

Andreas1972
Andreas197218 jun. 2021 - 17:04

Ik heb net alles nieuw, ook dure software. Ik hou het gezien met Windows en Google. Ik heb al een Phine phone met Linux, dat komt ook op andere apparaten te staan.

daand12
daand1218 jun. 2021 - 16:56

Ik heb zelf Windows 11 via een USB stick draaien en hij activeert gewoon gratis via digitale licentie, dus de Windows 10 licentie werkt dus.

Dave lubeck
Dave lubeck18 jun. 2021 - 15:14

Wat bestaan er toch een hoop ZEIKSTRALEN !! OM MISSELIJK VAN TE WORDEN !

1 Reactie
Donuts
Donuts22 jun. 2021 - 5:29

Hartelijk dank voor uw inhoudelijke reactie...

ronaldvw
ronaldvw17 jun. 2021 - 12:34

Hoe leuk ze het ook verpakken of presenteren, deze keer ga ik niet meer mee in die gekte. Ik trap er niet meer in. Ik blijf lekker mijn oude beessie gebruiken inclusief Windows10. Het is toch te gek voor woorden dat een fabrikant/leverancier je kan verplichten om zijn product verplicht te vervangen. Veronderstel dat de leverancier van mijn auto me zou verplichten om electrisch te gaan rijden omdat de auto het anders niet meer doet....... En trouwens, als mijn auto zoveel fouten zou hebben zodat deze halfjaarlijks een flinke "verbouwing" nodig had, dan had er toch allang een ander merk voor de deur gestaan.

3 Reacties
harrybre
harrybre18 jun. 2021 - 9:42

Niemand verplicht u een Microsoft besturingssysteem te gebruiken. Wie weet, een Linux versie, of er zelf een schrijven... Dus wat let u... gewoon een ander merk kopen... N.B.: als auto's zich de laatste 20 jaar net zo hadden ontwikkeld als computers, kostten ze nu enkele €uro's, reden 1: 10.000, een snelheid van minstens 999 km/u, en wogen nog geen 5 kg.

thieu
thieu18 jun. 2021 - 11:49

Met ingang van 14 oktober 2025 stopt blijkbaar de ondersteuning van W10. Dat betekent dat ná die datum kwetsbaarheden in die versie van Windows niet meer gerepareerd worden. Inderdaad, niemand dwingt je over te stappen, maar met criminelen die steeds weer nieuwe manieren vinden om in te breken op jouw PC lijkt het me niet handig die (dan oude) Windowsversie te blijven gebruiken. Ik gebruik al jaren Linux. Prima besturingssysteem, het is alleen géén Windows. Dat betekent een hele omschakeling, omdat voor alle programma's die je gewend bent, in Linux alternatieven zijn die je opnieuw moet leren. Da's nét zo als je b.v. overstapt op Apple, de verschillen kunnen groot zijn. Maar, het is de moeite waard!

honza23
honza2319 jun. 2021 - 16:30

@thieu dat inbreken door criminelen wordt giagntisch overdreven. Wanneer was de laatste keer dat u hoorde dat er was ingebroken in het besturingssysteem? Volgens mij ergens in de Middeleeuwen... Computercriminaliteit richt zich op links waar je op kan klikken, op phishing etc. Dat is nl. veel makkelijker en sneller bij miljoenen mensen te doen dan in te breken op individuele computers. Naast een chromebook (inherent veilig want er kan geen externe software gedownload worden die op het besturingssysteem werkt) heb ik nog een W7. En met een up-to-date beveiligingsprogramma is dat veiliger dan W10.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!