Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Windows 10 stopt. Wat is bekend over de opvolger?

17-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
18854 keer bekeken
  •  
windows 11 logo venster 1127
Windows 10 heeft zijn langste tijd gehad. Op internet zijn screenshots uitgelekt van een nieuw computerbesturingsprogramma dat vooralsnog, niet geheel verrassend, de naam Windows 11 draagt. Microsoft heeft voor volgende week donderdag 24 juni een event gepland staan onder het motto 'Join us to see what's next for Windows.' Dan zal het Amerikaanse techbedrijf officieel naar buiten treden met alle veranderingen.
Toen Windows 10 in 2015 uitkwam, verklaarde Microsoft dat het de laatste volledige release van Windows zou zijn, met updates die twee keer per jaar zouden verschijnen om het programma permanent up-to-date te houden. Vergelijkbaar met de benadering die Apple kiest. Dat lijkt nu toch anders te zijn, omdat details van Windows 11 volledig online zijn gelekt. Onderstaande video geeft een eerste indruk van de veranderingen die het nieuwe besturingssysteem te bieden heeft, met onder meer een nieuw startmenu, zonder de bekende tegels.
Tekst gaat verder onder video

Ondersteuning voor Windows 10 stopt in 2025

Op de pagina met de aankondiging van het event van 24 juni is het vensterlogo van Windows in een weerspiegeling te zien als het getal elf (zie de afbeelding bovenaan dit artikel). Of '11' ook echt de nieuwe naam wordt staat nog niet vast. Langs officiële kanalen worden er geen mededelingen gedaan.

Toch werd afgelopen week al wel duidelijk dat Microsoft de ondersteuning en updates voor Windows 10 Home en Pro daadwerkelijk stopt, met ingang van 14 oktober 2025. Dit staat expliciet zo vermeld op de 'levenscycluspagina' van Microsoft zelf.

Vorige keer gratis overstap

In 2015 kregen gebruikers van Windows 7 en 8 een tijdlang de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10. Of Microsoft gebruikers van Windows 10 ook gratis laat overstappen naar de verwachte opvolger is nog onbekend. Windows 10 draait wereldwijd op meer dan een miljard apparaten in 190 landen. De release van het nieuwe besturingsprogramma wordt dit najaar verwacht.
Bronnen: BBC, The Verge, Windows Central, Microsoft
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!