Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vrees Vastelastenbond: Lagere energieprijs niet of laat doorberekend aan klant

  •  
30-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7054 keer bekeken
  •  
geld_energie_20220909

De Vastelastenbond maakt zich zorgen over mogelijke woekerwinsten voor energiebedrijven, omdat zij de gedaalde gasprijzen niet of pas laat doorberekenen aan klanten. Daardoor profiteren consumenten dus niet van de lagere inkoopkosten. 

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie wil dat er streng toezicht komt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). "Ik ben bang dat de mogelijkheid geschapen wordt voor energiebedrijven om woekerwinsten te incasseren", aldus Wolfert.

“Consumenten verwachten prijsdaling terug te zien”

De gasprijzen zijn de laatste tijd fors gedaald, mede geholpen door het milde weer. "Dat klinkt goed omdat consumenten verwachten deze daling in hun variabele tarieven terug te zien.”

“Het punt is dat het wel enige tijd kan duren voordat deze daling wordt doorberekend, als dat überhaupt al gebeurt. Zolang de prijsdaling niet wordt doorberekend, blijven consumenten de volle mep betalen voor hun energierekening", zegt Wolfert.

“Consumenten zitten gevangen in variabel contract”

Hij stelt dat stijgende inkoopprijzen snel worden doorberekend aan klanten, maar dat dit bij dalende inkoopprijzen een ander verhaal kan zijn. Ook kunnen volgens Wolfert consumenten niet overstappen naar een voordeliger aanbod omdat er op dit moment nauwelijks aanbiedingen zijn. 

"Door deze kunstmatige marktsituatie zit de consument gevangen in een variabel contract dat niet altijd even goed meebeweegt met de markt."

Wolfert ziet graag strikt toezicht van de ACM

Wolfert pleit daarom voor strikt toezicht van de ACM. "Deze tijd vraagt om een proactieve houding van de toezichthouder en een eerlijke marktwerking. De toezichthouder moet goed doorberekenen of de tarieven kloppen en monitoren hoe de tarieven tot stand komen.”

Volgens hem moet het doel zijn “voorkomen dat er woekerwinsten gemaakt worden.” Consumenten moeten volgens hem beschermd worden tegen de onvoorspelbare energiemarkt. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

gibson
gibson3 jan. 2023 - 23:11

Beste , Het geeft geen pas als de gebruiker bij hoge prijzen platgebeld / gemaild wordt, terwijl bij lage prijzen niemand zich roert........

clearmaker
clearmaker1 jan. 2023 - 15:51

Wat betreft voorschot bij vast contract helemaal vreemd bij Innova energie 28-11-2022 3 jarig vast contract aangegaan, 2022 tot 1 juli met 21% BTW was voorschot 456 euro, vanaf 1 juli wegens 9% BTW 405 euro. Kreeg bij jaarrekening 121 euro terug i.p.v. maandtermijn voorschot betalen. Nu verwachtte ik wegens terugstellen BTW naar 21% en geld teruggekregen eind november, dat voorschot weer terug zou gaan naar 456 euro/maand .... helaas, Innova heeft voor januari 2023 voorschot van 561 euro afgeboekt !!!!! Wilde voorschot verlagen, kan pas vanaf 2 januari dus morgen, maar er staat al geschreven dat verlagen van voorschot beperkt is. Bellen was onmogelijk, misschien morgen als ze niet overbelast zijn. E-Mail schrijven heb ik vaker gedaan om meterstanden door te geven, werd afgelopen jaar alleen op gereageerd op de meterstanden van 28 november 2022 i.v.m. jaarafrekening, alle andere opgaven van meterstanden werden door Innova geschat ondanks opgaven per e-mail. Ik vind dit ongehoord, je bent verplicht om automatische incasso af te geven, en Innova kan dus net afboeken wat zij vinden. Ik krijg de indruk ondanks vast contract, dat hun software i.v.m. prijsplafond alvast alles boven de 2900 Kwh een variabele prijs door te berekenen i.p.v. de prijs uit vast contract ?

t.de.jager
t.de.jager31 dec. 2022 - 11:23

De energie en zorg weer in overheidshanden.

Kazeman
Kazeman31 dec. 2022 - 11:08

Zoals gewoonlijk, kijkt de ACM de andere kant op. Dus verwacht daar niets van. Het is een papieren tijger die een hoop geld kost. Het wordt tijd dat daar de bezem doorgaat, zodat er een keer spijkers met koppen geslagen worden.

gerardvantol
gerardvantol30 dec. 2022 - 22:30

Dit is helemaal niks nieuws. Hetzelfde is al jaren gaande met bijvoorbeeld de benzineprijzen aan de pomp. 5 minuten nadat de internationale prijs stijgt is deze dubbel doorberekent aan de automobilist, een daling duurt altijd minnstens 2 weken.

goofert
goofert30 dec. 2022 - 14:37

Mijn vaste contract bij Greenchoice loopt af per 31 december 2022. De informatie over de nieuwe tarieven per 2023 bij Greenchoice is slecht. Een uitgebreide berekening rekening houdend met het energieplafond ontbreekt. Ook zie ik niet (ik heb zonnepanelen) wat de terugleveringsvergoeding is. Enigszins verborgen in een tekst vind ik dat dit 11,5 cnt per Kwh zou zijn is (extreem laag) Een paar dagen terug werd bekend gemaakt dat mijn voorlopige termijn bedrag € 185 wordt, zonder een berekening waar dat op gebaseerd is. Voordien was dat € 55, dus dat is gezien de situatie helemaal niet slecht. Alleen ik betwijfel of ik dat straks ook maar € 185 ga betalen. Voorheen gebruikte ik altijd de vergelijkings websites, zoals gaslicht.com of independer.nl maar er is er geen een die op dit moment nog functioneert. Ik heb nog bij een paar andere energieleveranciers mijn gegevens ingevuld, het resultaat is ook onduidelijk behalve het termijnbedrag van € 198 bij Budget energie, en € 234 bij Engie. Wat ik heel vreemd vind, omdat de tarieven lager zijn (en de terugleveringvergoeding hoger is) bij deze beide providers. Ik ben er ook achter gekomen dat overstappen per 1 januari onmogelijk is. Tussen de eind datum van het oude en de start datum van het nieuwe contract moet minimaal 30 zitten. De netbeheerder (Liander) heeft zoveel tijd nodig om dit administratief af te kunnen handelen. Er is een speciale spoedprocedure die je kan starten, maar dit gaat zo vaak fout die ellende wil ik niet.

BookerT
BookerT30 dec. 2022 - 12:06

Voor de mensen die onder het prijsplafond blijven heeft overstappen geen zin en dit werkt het behalen van woekerwinsten door de leveranciers in de kaart. Echter wanneer de regering plan B, wat in de kast lag wanneer het prijsplafond toch niet uitvoerbaar bleek, zou uitvoeren, dan zouden de energietarieven in 2023 wél snel dalen. Plan B was de €190,= p/m heel 2023 door blijven betalen, er was zelfs uitgerekend dat dit goedkoper kon uitvallen dan het prijsplafond. Er zullen er dan zat zijn die dit geld onnodig krijgen, maar anderzijds werkt het wel concurrerend voor de energieleveranciers omdat overstappen weer lonend wordt. Nu zijn de leveranciers niet genoodzaakt om zo snel mogelijk de prijzen naar beneden bij te stellen, echter met plan B wel, omdat er dan massaal wordt overgestapt naar de goedkoopste leveranciers.

Pietvan
Pietvan30 dec. 2022 - 11:38

VVD Het word tijd dat jullie iets aan de criminelen doen aan alle zowel in de gevangenis als daar buiten .Het is hier net zo erg als in Irak en het Europese parlement ( Paria's)

2 Reacties
wim koelewijn
wim koelewijn30 dec. 2022 - 12:24

U verwacht toch niet dat die criminelen in Den Haag criminelen gaan aanpakken ? Sowieso niet omdat ze in de toekomst een vette baan tegemoet kunnen zien bij dit soort bedrijven...energie-banken-zorgverzekeraars enzov .

frits
frits30 dec. 2022 - 15:53

Als je aan criminelen gaat vragen daar iets aan te gaan doen gebeurt er niets, zoals je merkt!

aad piraat
aad piraat30 dec. 2022 - 10:29

Fijn dat de verwachtingen van de gemiddelde burger over het corrupte handelen van de de politieke en industriële boevenbende in deze wordt erkend. Door als overheid op slinkse wijze megawinsten toe te staan komt er via de btw verhoging naar 21% nog meer penningen in de schatkist. Op deze wijze is elke zgn compensatie wederom een sigaar uit eigen door. Gezien de verrichtingen van de ACM is dit instituut ook alles behalve onafhankelijk en kan de C uit de aanduiding wel worden verwijdert want de beslissingen worden altijd in het voordeel van de Markt genomen. Hoe dit zich dan ook verder mag ontwikkelen ik heb er absoluut geen vertrouwen in. Het verhogen van prijzen is nu eenmaal altijd een wassen neus gebleken en het verlagen is vreselijk ingewikkeld waarmee de geschiedenis leert dat gestegen prijzen nooit dalen.

wim koelewijn
wim koelewijn30 dec. 2022 - 10:24

Volgens mij drukt "vastelastenbond" zich wel erg voorzichtig,lees: angstig uit, door te stellen dat ze mogelijk woekerwinsten maken..zijn ze van een andere planeet..met "mogelijk"...zelfs mijn ongeboren broertje weet dat dat gaande is. . .

mof
mof30 dec. 2022 - 9:34

Ja, die energiemaatschappijen, inmiddels heb ik in 8 maanden tijd 50 kuub gas en 750 kWh opgesnoept. Toch staat er in mijn Oxxio app dat ik meer dan 120 EUR per maand zou moeten voorschieten. 50 kuub maal 2,70 € plus 750 kWh maal 0,75€ (tarieven Oxxio per 13 november) maakt: 700 € over 8 maanden .... nog geen 100€ per maand, en dan zijn de november tarieven een stuk hoger dan de tarieven daarvoor ... dus het zou gewoon nog een stuk lager horen te zijn.