Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel Nederlanders kregen onverwachte rekening na bezoek zorgverleners

  •  
06-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151771 keer bekeken
  •  
zorgpremie_20230907

Ruim 14 procent van de Nederlanders bezocht het afgelopen jaar één of meerdere keren een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract had. Daarvan wist bijna 40 procent voorafgaand niet dat ze zelf geld moesten bijbetalen. Dat blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl in samenwerking met Factsnapp. De ondervraagden moesten gemiddeld ruim 200 euro zelf bijbetalen.

Uit het onderzoek blijkt dat consumenten nauwelijks bekend zijn met het begrip ‘gecontracteerde zorg’ en evenmin weten wat de gevolgen zijn als je zorgverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Volgens Bulthuis ligt hier een taak voor zorgverzekeraars en zorgverleners. “Als je door de huisarts wordt doorverwezen, kan die al met je kijken of je mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen. Ook de zorgverlener waar je je meldt, kan je dit vertellen. En dat zouden beide partijen dus ook moeten doen.”

Contracten steeds later rond: 'schandalig'

Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor het sluiten van contracten met voldoende zorgverleners, aldus Bulthuis. Het is dan ook hun taak om consumenten hierover duidelijk te informeren.

“De afgelopen jaren zien we dat de contracten voor het nieuwe jaar steeds later rondkomen. Bij enkele grote zorgverzekeraars is in sommige delen van het land nog maar 30 tot 70 procent van de contracten met de ziekenhuizen rond. Dat is natuurlijk schandalig, want zo kun je als consument geen goede keuze maken”, vertelt Bulthuis.

'Hou het goed in de gaten'

Bulthuis adviseert consumenten om goed in de gaten te houden of de zorgverleners van hun keuze een contract hebben. Daarnaast moet je volgens haar niet vergeten dat als je huidige zorgverzekeraar vorig jaar een contract had met een zorgverlener, het niet zeker is dat in 2024 dat ook zo is.

Bron: Geld.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.