Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vakantie slaat dit jaar grotere deuk in budget

  •  
22-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5536 keer bekeken
  •  
vakantiegeld_1127x634

Wie deze zomervakantie naar de zon wil moet flink in de buidel tasten. Met name vliegtickets zijn fors duurder geworden, maar door schaarste betaal je bijvoorbeeld ook voor chalets en appartementen de hoofdprijs, schrijft de Telegraaf.

Door een stapeling van tegenvallers pakt de zomervakantie gemiddeld 13 procent duurder uit dan een jaar eerder. In het toch al dure hoogseizoen betekenen gestegen energieprijzen, de nasleep van corona, de oorlog in Oekraïne en de vliegtaks een prijzige domper.

Stijgingen alom

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dit voorjaar al dat vliegtickets liefst 45 procent duurder zijn geworden in een jaar tijd. Kerosine is fors in prijs gestegen, de hogere vliegtaks telt mee en bovendien is de vraag enorm toegenomen. Zeker naar Azië is dat een probleem. Airlines moeten om Rusland heen vliegen en er worden nog altijd minder toestellen ingezet dan voor corona.

Wie een huurauto wil en rekent op prijzen van voor corona, zal ook even moeten slikken. Verhuurbedrijven stootten tijdens corona massaal hun vloot af en konden tot voor kort nauwelijks nieuwe auto’s kopen door een schreeuwend tekort aan chips. Een klassiek geval van groeiende vraag en schaarste zorgde op bepaalde plaatsen voor verdubbeling of verdrievoudiging van de prijs.

Camping blijft ook niet gespaard

Ook campingplaatsen en stacaravans zijn in prijs gestegen, aldus verschillende kenners. Volgens de ANWB betaal je bijvoorbeeld dit jaar zo’n 5 tot 7 procent meer voor een plekje op een camping. Ook boekings- en vergelijkingssite Zoover ziet de prijzen oplopen. Dit jaar betaalde je voor een gemiddelde vakantie 2200 euro, en vorig jaar 1950 euro. Een stijging van ongeveer 13 procent.

Bron: De Telegraaf/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.