Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tandartsen eens met hoge boete

13-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tandarts 930 x 520
De Tandzorg Groep, met acht tandartspraktijken in Noord- en Zuid-Holland, legt zich neer bij een boete van 400.000 euro. Sterker nog: de tandartsen vinden dat ze terecht zijn beboet en tekenen geen beroep aan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legde de hoogste boete in de mondzorgsector ooit op aan de organisatie, omdat die een deel van zijn patiënten te veel heeft laten betalen voor bijvoorbeeld kronen, bruggen, kunstgebitten en implantaten.

Korting op inkoop

Kortingen die Tandzorg Groep op de inkoop bedong, streek de organisatie zelf op. Dat is in strijd met de regels, omdat het verboden is om winst te maken op inkoop. ,,Wij vinden het zeer ernstig dat patiënten op deze manier benadeeld werden'', aldus de NZa.

Schadevergoeding

De tandartsengroep gaat onderzoeken of patiënten recht hebben op schadevergoeding. Tandzorg Groep schat dat dit bij ongeveer 5 procent van alle patiënten het geval zal zijn. De Patiëntenfederatie Nederland raadt patiënten van de praktijken aan hun factuur ,,nog eens goed te bestuderen''. ,,De tandarts moet dan maar aantonen dat er niet te veel is betaald'', zegt een woordvoerder.

Omweg

Volgens de NZa stak de groep korting in eigen zak via een ongeoorloofde huurconstructie. De leverancier, een tandtechnisch laboratorium, betaalde via deze schijnconstructie aan de tandarts voor een niet-bestaande ruimte. Via deze omweg kwam de korting niet op het factuur te staan en ging het geld naar de tandarts. Volgens de tandartsen is de huurconstructie in de loop van 2016 opgezegd.
Volgens de zorgautoriteit brengen de meeste tandartsen in Nederland hun materiaal- en techniekkosten ,,keurig'' in rekening. Maar sommige tandartsen laten hun patiënten te veel betalen. ANP

Meer over:

rekening, tandarts, boete
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!