Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sigaretten vanaf 1 april fors duurder: zóveel ga je extra betalen

  •  
30-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146805 keer bekeken
  •  
sigaretten_1127x634

Sigaretten worden vanaf 1 april 2023 fors duurder. Dat heeft alles te maken met een accijnsverhoging. De accijns gaat met 1,22 euro omhoog, en een pakje met twintig sigaretten kost dan gemiddeld 9 euro. Over een jaar wordt de accijns nogmaals verhoogd met 1,22 euro: hetzelfde pakje kost dan gemiddeld 10 euro.

De kans bestaat dat je niet meteen iets merkt van de prijsverhoging. Winkeliers mogen hun oude voorraden nog opmaken, en wel tot 1 juni 2023. Het is dus afhankelijk van het merk én van het verkooppunt wanneer je de nieuwe prijs gaat betalen.

Dat het na 1 juni duurder wordt, staat in ieder geval vast, ook in het geval van oude voorraden: "Daarna is de mogelijkheid om oude voorraden te verkopen afgelopen en moet alles de nieuwe prijs hebben", laat een woordvoerder weten.

Prijsverhoging als ontmoedigingsbeleid

De accijnsverhoging is bedoeld om het aantal rokers te laten dalen. "We weten uit onderzoek dat 80 procent van alle rokers wil stoppen. Die mensen willen we zoveel mogelijk steunen om er nu ook echt mee op te houden", zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid).

"Enerzijds met de forse prijsverhogingen dit jaar en volgend jaar. Anderzijds met goede stophulp, minder verkooppunten en een verdere beperking van de plekken waar je mag roken, zodat mensen minder in de verleiding komen om weer te beginnen met roken."

Rookvrije generatie

De verhoging van de belasting op tabak is een afspraak uit het regeerakkoord. Het overheidsbeleid is erop gericht dat in 2040 geen enkele jongere meer begint met roken. In 2022 rookte 18,9 procent van de 18-plussers. Een jaar eerder was dat 20,6 procent. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.