Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rabobank verhoogt de spaarrente als eerste grote bank naar 1 procent

  •  
19-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5372 keer bekeken
  •  
rente-geld-tijd-1127

Met ingang van 1 juni gaat de Rabobank de spaarrente verhogen naar 1 procent. Rabobank is de eerste grote Nederlandse bank die daarop uitkomt. De verhoging van de rente volgt nadat minister Sigrid Kaag van Financiën zei het belangrijk te vinden dat banken de spaarrentes snel genoeg laten stijgen. De nieuwe rente geldt voor bedragen tot 5 miljoen euro, hierboven blijft de spaarrente nul.

Oproep Kaag heeft niks te maken met de verhoging

Ondanks de oproep van minister Sigrid Kaag zegt woordvoerder Guido Groot van de Rabobank dat de renteverhoging die nu is aangekondigd hier niet aan gelinkt is. Zonder deze oproep was de rente ook verhoogd, zegt hij.

De vaste spaarrentes worden ook verhoogd, maar dit gebeurt al vanaf 22 mei. Die verhoging geldt alleen voor bedragen die je twee jaar of meer vast zet.

ECB-rente harder gestegen

De door de Europese Centrale Bank (ECB) bepaalde rente groeit al aardig de afgelopen tijd. De officiële rente stijgt zelfs harder dan de spaarrentes. De spaarrente loopt iets achter op de verhoging, omdat spaargeld voor een groot deel voor langere tijd weer door banken wordt uitgeleend. Dit gebeurt vaak door langlopende leningen, zoals hypotheken, aldus De Groot. Het door de bank uitgeleende geld staat voor daarom langere tijd vast en banken kunnen alleen hogere rente berekenen wanneer de banken nieuwe leningen verstrekken aan consumenten of bedrijven, legt hij uit.

Rabobank behoort tot de vier grootste Nederlandse banken en is hiervan de eerste die met zo'n hoge rente komt. Maar Rabobank is niet de eerste bank die een rente van 1 procent vergoedt. Kleinere banken die in Nederland actief zijn, komen al langer met dergelijke rentepercentages over de brug.

ING en ABN Amro zitten nog net onder de 1 procent

Bij ABN Amro en ING krijg je nu nog een rente van 0,75 procent. Bij ABN Amro geldt dat tot maximaal 1 miljoen euro. Bij ING krijgt je 0,75 procent tot 10.000 euro. Voor bedragen daarboven geldt tot een bedrag van 1 miljoen euro een rentepercentage van 0,65 procent. SNS biedt 0,75 procent tot 100.000 euro en voor het meerdere 0,25 procent, aldus RTL Nieuws

Vorige week zei topman Robert Swaak van ABN Amro nog niet te willen beloven dat de spaarrente omhoog gaat, ondanks de winstexplosie die mede het gevolg is van een hogere marge op rentes.

Bron: RTL Nieuws

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.