Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rabobank: "Prijzen in supermarkt zullen de komende maanden stijgen"

theme-icon
Geld
  •  
09-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1926 keer bekeken
  •  
boodschappen_20221209

De prijzen van boodschappen in de supermarkt zullen de komende maanden verder blijven stijgen, is de verwachting van de Rabobank.  "Het lijken net als vorig jaar verhitte prijsonderhandelingen te worden deze wintermaanden", stelt Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen.

Producenten geven aan dat ze hun verkoopprijzen met 10 tot 20 procent moeten verhogen om alle kosten te dekken. De oorzaak van die stijging ligt onder meer bij de dure dollar en oplopende personeelskosten.

Ook indirecte energiekosten spelen een rol. Verpakkingsmateriaal als glas en karton, maar ook halffabricaten als meel en zout worden gemaakt met veel energie. Die producten worden op contractbasis door producenten afgenomen, waardoor de hogere energiekosten nog altijd worden doorberekend aan de voedingsmiddelenproducenten.

"Er komen nog meer prijsverhogingen aan"

"Consumenten hebben het afgelopen jaar al te maken gehad met prijsverhoging na prijsverhoging", zegt Schreijen. "Maar afgaande op de consumentenprijsontwikkelingen in de supermarkt zijn nog lang niet alle kostenstijgingen gedekt. Laat staan dat de consument weet heeft van de voorgenomen producentenprijsverhogingen die er de komende maanden aan zitten te komen."

Rabobank verwacht dat de inkopers bij supermarkten de komende tijd "flink tegengas geven aan de onderhandelingstafel". Schreijen denk dat het aanbod in de supermarkten daardoor zal versoberen, bijvoorbeeld door lege schappen als gevolg van het stoppen van leveringen.

"Maar ondanks die versobering zullen boodschappen (nog) duurder worden in de eerste maanden van 2023." ANP

Thema's:

theme-icon
Geld
   theme-icon
#ikredhetnietmeer

Meer over:

prijsstijging, supermarkt, #ikredhetnietmeer, boodschappen, supermarkten, prijsstijgingen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Engelse drop
Engelse drop9 dec. 2022 - 14:00

Wij kunnen ook een tijdje een paar supermarkten niet meer bezoeken. Hun voorraden gaan over de datum. Die moeten dan wel goedkoper de duur uit.

Clive
Clive9 dec. 2022 - 13:04

Goedemiddag, Ik heb nog niks kunnen vernemen va abnamro bank. Dit naar aanleiding van teruggaaf van te veel betaalde rente en rente op rente berekening. Wat moet ik doen?

1 Reactie
Redacteur
Redacteur 9 dec. 2022 - 13:58

beste Clive, 't is een heel ander onderwerp dan de supermarktprijzen : ) Maar volgens de bank kan het soms wel tot in 2023 duren voordat mensen bericht krijgen: https://www.abnamro.nl/nl/prive/lenen/compensatieregeling/index.html Blijf je niks horen, mail de Kassa-redactie via kassa@bnnvara.nl