Kassa

Patiënt vaak verrast door zorgnota: "onduidelijk wat wordt vergoed"

theme-icon
Geld
  •  
12-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5027 keer bekeken
  •  
zorgkosten 1127 arts medicijnen

Veel patiënten hebben niet goed door dat ze soms zelf opdraaien voor zorgnota's, meldt de Patiëntenfederatie na een peiling onder 12.000 patiënten. De informatie vanuit verzekeraars en zorgaanbieders richting patiënten over welke zorg in welke polis vergoed wordt, schiet tekort, is de conclusie. 

Ruim 1 op de 10 patiënten kreeg de afgelopen drie jaar een rekening voor een behandeling die zelf moesten betalen. De helft wist dat niet vóór de behandeling. Met als gevolg dat ze onverwacht een deel van de rekening zelf moesten betalen, omdat de zorgverzekeraar slechts een percentage van ongecontracteerde zorg betaalt.

"Systeem werkt niet goed"

"Er zijn eindeloos veel voorbeelden hiervan,” zegt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “Het is voor veel patiënten een black box om tot de juiste informatie te komen, met soms onverwachte zorgkosten tot gevolg. Dat is niet hoe dit systeem zou moeten werken.”

"Zorgverzekeraars moeten verantwoordelijkheid nemen"

Om deze onbedoelde en onverwachte rekeningen te voorkomen, moet de informatie hierover voor verzekerden veel duidelijker worden. Zowel op het moment dat Nederlanders een geschikte verzekering zoeken, als op het moment dat een zorgtraject van start gaat: “Patiënten moeten het op dit moment bijna helemaal alleen uitzoeken. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten hier daarom veel meer verantwoordelijkheid in nemen,” aldus Veldman.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

skybird
skybird22 jun. 2023 - 5:56

Dat doen ze opzettelijk, hoe onduidelijker ze doen, hoe meer kassa voor ze! Ze kunnen hun klanten beter gaan informeren wat ze nog wel vergoeden, dan zijn ze zo klaar! Torenhoge premies en eigen risico vragen, want in dit land van de graaicultuur hebben ze maar nooit genoeg en dan nog voor veel medicijnen een extra bijdrage vragen naast dat eigen risico. Overigens zijn niet alleen mensen met een kleine beurs altijd de pineut, die komen financieel nog overal voor in aanmerking. Ben je chronisch patient met een ernstige ziekte, dan ben je helemaal in de aap gelogeerd. Betalen voor dit, betalen voor dat en nog niet te praten over de enorme parkeerkstn bij de ziekenhuizen (loopt de wachttijd van een arts uit, dan mag jij daarvoor flink betalen met nog meer parkeergeld!). Dan hebben we het nog niet over de reiskstn. Moet je aan het zuurstof, dan kun je je ook nogeens rot betalen aan energie of gewoon om te bezuinigen daarop van tijd tot tijd bijna de verstikkingsdood sterven! Graai, graai, graai in dit land met allerlei rot smoezen!. Wat heeft de regering ons aangedaan met al die privatisering en we blijven het maar pikken! Heel Nederland loopt straks ook nogeens rond met stinkende en vieze gebitten, want tandartsen zijn ook al niet meer te betalen! Zorgverzekeraars? In die kliek heb ik net zo weinig vertrouwen als in deze regering. En wat doet die Kuipers eigenlijk sinds zijn aantreding? Is zelf arts geweest, maar is al net zo'n bal gehakt geworden als de rest, niks aan die man!

adriaan2
adriaan213 jun. 2023 - 18:39

Op youtube staat een oud interview met wijlen Pim Fortuin. Die waarschuwde al dat de privatisering een ramp zou worden voor de consument. Vooral betreffende de standaard levensbehoeftes. Zorgverzekeraars hebben hun regels juridisch goed dichtgetimmerd en vaak onbegrijpbaar voor de man op straat. In principe zou iedereen een door artsen voorgestelde behandeling eerst naar de zorgverlener moeten sturen om toestemming te vragen. Ik doe dat wel eens als het mij niet duidelijk is.

1 Reactie
gravin2
gravin214 jun. 2023 - 9:31

Naar de zorgverlener? Dat is hij/zij toch zelf?

rinuszwam
rinuszwam13 jun. 2023 - 10:45

Een marktconform Marktsysteem werkt niet ! Het is voor vele gewone mensen vaak niet te begrijpen én worden daardoor misbruikt !! Leven 'gezondheid hoort niet een marktpartij te zijn , gaat altijd ten kosten van vooral de Mens !! Ongeveer 10 jaar geleden heeft de meerderheid tijdens de verkiezingen voor gekozen , nu zitten vele met de gebakken peren !! Hopelijk wordt bij de eerste 2e Kamerverkiezingen dit schandalige systeem eindelijk eens aan de order gesteld , het afwijzen van het huidige commercieel markt ziekenfonds moet een " Nationaal zorgfonds worden ! " zonder de onrechtvaardige en oneerlijke marktwerking er in !!

Johscha
Johscha13 jun. 2023 - 9:45

Ik begrijpt nietsmeer van de facturen van VGZ Mijn max eigen bijdrage van € 385 is al overschreden en toch volgen er meer facturen die een raadsel zijn. Ik krijg geen informatie waarom Dus ?

Johscha
Johscha13 jun. 2023 - 9:42

Klopt helemaal. Het is een groot onduidelijk rekening overzicht geworden bij VGZ. Ook krijgt ik het niet voorelkaar om via mijn DigitD een overzicht tekrijgen in de zorgkosten die het eigenrisico/bijdragen bedrag van € 385 ver obverschrijden. Ik begrijp er nietsmeer van en voel een groot wantrouwen ( waar je juist ziek van wordt)

bvdsteeg
bvdsteeg12 jun. 2023 - 15:23

Zou meer concurrentie komen. En lagere prijzen. Niets van dat alles. Ziekenfonds deed het prima. Zorgverzekeraars hebben zelfs een clubje gevormd. Om concurrente te voorkomen.

aad piraat
aad piraat12 jun. 2023 - 15:17

Alle vormen van behandeling dienen gewoon te worden vergoed zonder verdere plichtplegingen net als vroeger in het ziekenfonds punt. Dit kan ruimschoots worden vergoed door her afschaffen van alle ingewikkelde en dan overbodige administratie.

@qwerty@
@qwerty@12 jun. 2023 - 15:09

Met de komst van de Zorgverzekeringswet in 2006 deed marktwerking in de gezondheidszorg haar intrede. Het systeem is gestoeld op gereguleerde concurrentie tussen zorgverzekeraars onderling en tussen zorgaanbieders onderling met als doel de burgers de beste zorg tegen de beste prijs te kunnen aanbieden. Bovenstaande was de bedoeling echter, ik zie helemaal geen marktwerking, alles wordt alleen maar onduidelijker en ieder jaar word je daarmee geconfronteerd en word je weer moedeloos van het proberen te begrijpen en de juiste verzekering te kiezen. En die slimme verzekeraars, blijven schuiven/veranderen in de aanvullende verzekeringen, zodat je vanzelf voor de duurste aanvulling moet gaan. En dan nog de voorwaarden, die zijn niet te lezen of te begrijpen. Voor de rest, gaat alles "goed".........

De Cynist
De Cynist12 jun. 2023 - 12:32

Zorgverzekeraars zijn de moderne maffia. Zij zijn de zorggoden en gaan over de centjes. We betalen maar en betalen maar. Als het op verantwoordelijkheid aan komt, dan zijn ze niet te vinden.

Meanderaar
Meanderaar12 jun. 2023 - 12:23

Het is de hoogste tijd dat de Haagse Stolp de markt uit de zorg haalt. Dit werkt niet. Punt.

hanssieben
hanssieben12 jun. 2023 - 11:53

Als je de codes leest van een tandarts dan word je iedere keer weer er aan herinnerd dat je geen universitaire opleiding hebt genoten.ik word er in iedergeval niet wijs van.