Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Essent verhoogt de variabele tarieven voor gas en stroom fors

21-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2222 keer bekeken
  •  
Prijs:energieplafond 1127

Energiebedrijf Essent verhoogt de variabele tarieven voor stroom en gas per 1 januari fors. Maar door het prijsplafond blijft de impact hiervan voor de meeste klanten beperkt. Volgens de leverancier valt door de overheidsmaatregelen voor 85 procent van de huishoudens de rekening in januari alsnog lager uit dan in de laatste maanden van dit jaar.

Zonder het prijsplafond had een verbruik van 2900 kilowattuur stroom en 1200 kubieke meter gas in januari 501 euro gekost bij Essent, in plaats van 327 euro volgens de huidige tarieven. Door het prijsplafond kost dit verbruik in januari 250 euro. 

“Meeste klanten blijven onder plafond, tarieven hopelijk op termijn weer naar beneden”

Essent verwacht dat de helft van de klanten onder dit verbruik blijft, de andere helft betaalt over het extra gebruik het hogere tarief. De nieuwe prijzen gelden voor drie maanden, waarna Essent hoopt de tarieven weer een beetje naar beneden te kunnen bijstellen.

Essent kon daling energieprijs niet meenemen in tarief

Essent zegt dat de tariefverhoging komt door het schrappen van belastingverlagingen op energie en door hogere inkoopprijzen in de zomermaanden. Bij het bepalen van de tarieven geldt een vertraging van een paar maanden ten opzichte van de inkoop. Het is Essent daardoor niet gelukt om de daling van de prijs van energie van de afgelopen maanden in het nieuwe tarief mee te nemen.

Daarbij speelt ook mee dat energiebedrijven van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) tariefwijzigingen minstens dertig dagen van tevoren moeten aankondigen. Nu duurt het nog even voordat klanten iets merken van de gunstige prijsontwikkeling. Daarom komt Essent eerder dan gebruikelijk met nieuwe tarieven.

Concurrenten komen ook met tariefwijziging

Concurrent Vattenfall maakte vorige week al een tariefverhoging bekend. Greenchoice komt later deze week met een nieuwe tariefwijziging, Eneco volgende week.

De ACM heeft laten weten de tariefverhogingen van Vattenfall "fors" te vinden. Ook deze stijging wordt volgens een woordvoerder meegenomen in een "geïntensiveerd" onderzoek naar de aangekondigde tariefverhogingen van leveranciers. De toezichthouder gaat na of deze redelijk zijn op basis van de kostenstijgingen.

ACM houdt toezicht op tarieven

Als de ACM de stijging onredelijk vindt, wordt de leverancier om opheldering gevraagd. Daarna krijgen de bedrijven nog een kans zelf de tarieven aan te passen, voordat de toezichthouder uiteindelijk een maximumtarief oplegt. Volgens de ACM zijn verhogingen tot nu toe bijna nooit onredelijk gebleken. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Teunus
Teunus9 dec. 2022 - 15:52

Als men alleen elektriciteit gebruikt en geen gas en geen mogelijkheid heeft om zonnepanelen te plaatsen of andere mogelijkheden zijn om elektriciteit op te wekken, dan komt men met het elektriciteit plafond van 2900 kWh niet uit het verbruik wordt meer omdat er geen gas gebruikt wordt. Het zou eerlijker zijn als het gas plafond van 1200 kubieke meter omgezet wordt naar elektriciteit kWh (4350). De overheid heeft de voorgaande jaren gestimuleerd om van het gas af te gaan maar nu worden men dubbel gestraft omdat men geen gas gebruikt kan men geen gebruik maken van het gas flafond.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!