Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vattenfall verhoogt variabele tarieven "door extreem hoge energieprijzen"

14-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4121 keer bekeken
  •  
Prijs:energieplafond 1127

Energieconcern Vattenfall verhoogt per 1 januari de variabele tarieven voor stroom en gas. Reden voor de verhoging zijn de extreem hoge energieprijzen op de groothandelsmarkt, laat het energiebedrijf in een verklaring weten. Vooral in augustus en september stegen de prijzen fors. Dankzij de financiële overheidssteun van het prijsplafond blijft de stijging voor de meeste klanten beperkt, benadrukt het van huis uit Zweedse concern.

Vattenfall noemde geen exacte bedragen omdat een aantal zaken zoals heffingskortingen en netbeheerkosten nog niet bekend zijn. Maar de verwachting is dat de rekening voor zo'n half miljoen klanten met zo'n 30 euro omhoog gaat. 

Zij komen met het gebruik van stroom en gas boven het prijsplafond uit. De nieuwe tarieven gelden voor het verbruik boven het prijsplafond.

Vattenfall waarschuwde al eerder voor stijgende prijzen

Vattenfall waarschuwde dit voorjaar al voor de gevolgen van de snel stijgende prijzen bij de inkoop van energie. "We hebben ons hard gemaakt voor ondersteuning door de overheid om onze klanten te beschermen voor nog verder oplopende prijzen en om ze zekerheid te bieden.” Volgens het bedrijf gaat het aangekondigde prijsplafond dat per 1 januari moet ingaan hierbij helpen. 

“Tarieven dalen als prijzen voor langere tijd dalen”

De huidige daling van de energieprijzen wegen volgens Vattenfall nog niet op tegen de stijging van de prijzen deze zomer. Op dat moment kocht Vattenfall al energie voor deze winter in. Mochten de prijzen langere tijd omlaag gaan, dan zullen ook de tarieven naar beneden gaan, is de verwachting. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Uthugo
Uthugo14 nov. 2022 - 18:11

Het subsidiëren van energie bedrijven is als water naar de zee dragen . De veiligste en goedkoopste oplossing is het bouwen vanl kleine kerncentrales. In schepen ( ijsbrekers) worden al tientallen jaren kernenergie als voortstuwing gebruikt zonder enige problemen Voordelen; minder afhankelijk van buitenland , goedkoper , voorlopig genoeg energie ( had en olie raken op ; en worden op den duur onbetaalbaar ) en een

pk49
pk4914 nov. 2022 - 16:40

alle energiebedrijven weer terugbrengen onder de staat,nationaliseren dus,zoals ook de zorgsector,openbaar vervoer en post. Sinds de liberalisering door VVD en vriendjes, zijn al deze voorzieningen onbetaalbaar geworden !

sira
sira14 nov. 2022 - 11:29

Ik heb al veel langere tijd mijn bedenkingen hierover. De gasprijs steeg vorig jaar september al, nu wordt alles op de oorlog in Oekraïne gegooid en dat zal deels waar zijn, maar de overheid wil ons ook van het gas hebben en dat bereik je door de prijzen extreem te laten stijgen. Wen er maar vast aan, ik voorspel dat de prijzen alleen nog maar meer zullen stijgen en nooit meer worden als voorheen. De burger wordt vanzelf voor het blok gezet. De mogelijke prijsdalingen zullen nauwelijks merkbaar zijn.

Coboo1
Coboo114 nov. 2022 - 10:51

het wordt tijd de overheid dit weer gaat doen, we worden met zn allen belazerd door die energie maatschappijen .

aad piraat
aad piraat14 nov. 2022 - 10:31

Het in alle sectoren bekende en constant terugkerende verhaal van prijsstijgingen welke direct kunnen worden ingevoerd en prijsdalingen nooit.

1 Reactie
Maetje
Maetje14 nov. 2022 - 13:59

… en Vattenfall reageert al helemaal niet snel op prijsdalingen… 🤔

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!