Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA neemt illegale afslankpillen met speed in beslag

  •  
11-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1464 keer bekeken
  •  
afslankmiddelen 1127

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorige week zo'n 8000 illegale afslankpillen in beslag genomen op diverse plekken in Nederland. De waakhond waarschuwt consumenten voor het gebruik van deze illegale afslankpillen. De pillen kunnen ernstige bijwerkingen hebben, omdat ze de harddrug amfetamine (speed) bevatten.  

Gebruik van de pillen kan leiden tot gezondheidsproblemen

De toezichthouder waarschuwt dat de in beslag genomen pillen, die onder meer werden verkocht onder de naam Iomax, erg gevaarlijk kunnen zijn. De pillen bevatten de harddrug amfetamine, ofwel speed. Volgens de NVWA kunnen gebruikers van de afslankpillen last krijgen van hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgejaagd gedrag. In ernstige gevallen kunnen de pillen zelfs leiden tot een hersenbloeding of hartstilstand, waarschuwt de toezichthouder.

NVWA trof grote hoeveelheden afslankpillen aan tijdens onderzoek

In totaal doorzocht de NVWA vorige week meerdere panden op verschillende locaties. In een bedrijfspand in de regio Haarlem trof de waakhond zo'n 4500 illegale afslanktabletten aan. Ook stonden daar 27 pakketjes met pillen klaar om te worden verzonden. De eigenaar van het bedrijfspand wordt verdacht van grootschalige handel in illegale afslankpillen. In zijn woning werd 20.000 euro aan contant geld gevonden en er is beslag gelegd op zijn bankrekeningen, maar de man is niet aangehouden. Het onderzoek naar hem loopt nog, zegt een woordvoerder van de NVWA.

In Rotterdam troffen rechercheurs van de NVWA bij doorzoekingen van een bedrijfspand, twee woningen, een garagebox en drie auto's ruim 1800 Iomax-capsules en een hoeveelheid anabolen aan. Ook hier nam de toezichthouder 20.000 euro aan contant geld in beslag. Twee mensen zijn aangehouden.

Waakhond: "Als dit goede en veilige pillen waren, dan hadden ze in elke drogisterij gelegen"

De in beslag genomen afslankpillen, aangeboden als 'fatburners', werden verkocht via social media en websites. Iomax-pillen zijn verboden in Nederland, vanwege de ernstige bijwerkingen. De NVWA waarschuwt al jaren voor de pillen. "Als dit echt goede pillen waren geweest en ze waren veilig geweest, dan hadden ze in elke drogisterij gelegen", aldus de toezichthouder. Vorig jaar zijn ook meerdere mensen aangehouden op verdenking van het handelen in het verboden afslankmiddel.

Bij bijwerkingencentrum Lareb is zowel in 2021 en 2022 melding gedaan van een hersenbloeding na gebruik van Iomax. In beide gevallen ging het om een vrouw die een hersenbloeding had gekregen nadat ze de pillen had geslikt, meldde Lareb in februari. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum zijn ook klachten binnengekomen over de pillen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.