Kassa

Kan ik vaccin weigeren, omdat ik andere wil? En meer vaccinatievragen

10-06-2021
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
10524 keer bekeken
  •  
vaccin prik 1127
In 2021 krijgt iedereen die er open voor staat een vaccin tegen corona. Een groot deel van de Nederlandse bevolking is op dit moment al gevaccineerd (ongeveer 11,1 miljoen mensen op 10 juni), maar vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Het is logisch dat je vragen hebt over de vaccins. Want hoe goed werkt je vaccin bijvoorbeeld? En kun je kiezen welk vaccin je krijgt? Wij geven hieronder antwoord op veelgestelde vragen.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor bepaalde leeftijdsgroepen worden gebruikt. Het devies luidt dan ook ‘prikken wat de pot schaft’. In het vaccinatieprogramma van de overheid zijn de vaccins van Moderna, AstraZeneca, Janssen en Pfizer BioNTech opgenomen. Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt.

Hoe goed werkt mijn vaccinatie?

Hoe goed je coronavaccin werkt, is afhankelijk van de variant die je ontvangt. Zo is het BioNTech/Pfzier-vaccin (merknaam: Comirnaty) voor 95 procent werkzaam en beschermt het Moderna-vaccin in 94 procent van de gevallen. De AstraZeneca-variant heeft na de tweede dosis een werkzaamheid van meer dan 82 procent tegen milde infecties en 100 procent tegen ernstige infecties. Het vaccin van Johnson & Johnson heeft meer dan 67 procent doeltreffendheid tegen milde infecties en 85 procent tegen ernstige infecties.

Ik weigerde eerst het coronavaccin. Kan ik terugkomen op mijn besluit?

Veel mensen die eerst geen vaccin wilden, willen dat nu toch wel. Dat heeft volgens het AD en EenVandaag mede te maken met het feit dat de werking van de verschillende coronavaccins zichtbaar is. Verder is er nu betere informatie beschikbaar over de vaccins en de bijwerkingen. Ook willen veel mensen ‘terug naar normaal’ en op vakantie. Dat draagt bij aan een hogere vaccinatiebereidheid.
Als je een vaccinatie-uitnodiging hebt gehad en nog even wilt nadenken, is dat volgens de Rijksoverheid mogelijk. Wel dien je je uitnodiging dan goed te bewaren, zodat je op een later moment telefonisch of online een afspraak kunt maken. Je uitnodiging verloopt namelijk niet. Er kan dan alleen niet gegarandeerd worden dat je ‘vooraan in de rij’ kunt plaatsnemen. Dat hangt namelijk af van de beschikbaarheid van de vaccins op dat moment.

Kan ik een bepaald coronavaccin weigeren, omdat ik liever een andere wil?

Veel mensen maakten zich zorgen over bijvoorbeeld het AstraZeneca-vaccin en mogelijke bijwerkingen, zoals een minimale kans op trombose, en willen weten wat er gebeurt als je een vaccin weigert. Kun je dan nog ingeënt worden met een ander middel? En hoe zit dat bij een tweede prik? Want JMARIA geeft op ons forum Vraag & Beantwoord aan de eerste prik van AstraZeneca al te hebben gehad, maar bij een tweede prik liever Pfizer te krijgen. 
Het RIVM, de organisatie die verantwoordelijk is voor het vaccinatieprogramma, antwoord hierop dat het mensen afraadt dit te doen. Zo benadrukt woordvoerder Marah Michel in april na vragen van Kassa dat de RIVM maar één keer een afspraak maakt. “In principe maak je daarna geen aanspraak meer op vaccinatie.” Ook een vaccinatie ruilen met een ander is volgens het RIVM niet mogelijk. Echter, inmiddels kunnen zestigplussers die zich niet wilden laten inenten met AstraZeneca een nieuwe prikafspraak maken. ‘Weigeraars’ worden hierdoor nu wel een alternatief geboden, namelijk een prik van Pfizer of Moderna.
Ook over het Janssen-vaccin (van Johnson & Johnson) bestaan er zorgen. Zo vraagt HARAMAFALDA op ons forum Vraag & Beantwoord of er voor mensen uit bepaalde leeftijdsgroepen alternatieven zijn op dat vaccin. Het Janssen-vaccin heeft namelijk een zeer zeldzame bijwerking TTS, stelt de Trombosestichting. Dat is een immuunreactie die gepaard gaat met een zeldzame type trombose. Deze bijwerking wordt vooral gezien bij mensen onder de 50 jaar oud en met name bij vrouwen. Het vaccin zal aan bepaalde leeftijdsgroepen niet meer worden aangeboden en mensen onder de 44 jaar oud die dit vaccin eerst zouden krijgen, krijgen nu een uitnodiging voor het Pfizer- of Moderna-vaccin.

Er komen nieuwe vaccins op de markt. Kan ik daarop wachten?

Overal ter wereld zijn nieuwe vaccins én medicijnen tegen corona in ontwikkeling. Een goede zaak vinden vaccinologen, omdat nu nog niet duidelijk is hoelang de al beschikbare varianten werken en je daarmee eventuele nieuwe coronavarianten kunt dekken.
Naast de in Nederland al beschikbare vaccins Moderna, AstraZeneca, Janssen en Pfizer BioNTech, zijn er wereldwijd nu vijftien vaccins in gebruik. Volgens de officiële telling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er nog 284 vaccins in aantocht. Enkele hiervan zijn al voorgelegd aan de EMA, waaronder de vaccins Sinovac uit China en Spoetnik V uit Rusland.
De verwachting is daarom dat er wereldwijd eind 2021 meer dan veertig vaccins in gebruik zijn. Of je daarop wilt wachten, is je eigen keuze en verantwoordelijk, omdat nog niet duidelijk is wanneer de nieuwe vaccins toetreden en geleverd kunnen worden.

Hoe kan ik het beste een afspraak maken bij de GGD?

Het doel van coronaminister Hugo de Jonge is om in juli iedere volwassene die dat wil in ieder geval één keer van een coronaprik te hebben voorzien. Heb je nog geen vaccinatie-uitnodiging ontvangen? Op de website van Rijksoverheid kun je – op basis van enkele gegevens – achterhalen wanneer je het ongeveer zult ontvangen. Na de uitnodiging kun je digitaal of telefonisch een afspraak maken.
Rijksoverheid adviseert om digitaal ‘snel en eenvoudig’ een afspraak te maken, maar de Volkskrant meldt dat het online systeem soms overbelast raakt, waardoor niet altijd de dichtstbijzijnde priklocatie als optie wordt aangeboden. Dan is bellen handig, omdat de medewerkers van het GGD-callcenter meer toegespitst kunnen zoeken in het systeem naar de beschikbaarheid.

Komt er een coronapaspoort?

Het kabinet ontwikkelt een coronapaspoort, meldt Joop. Daarmee kunnen gevaccineerden, maar bijvoorbeeld ook mensen die negatief zijn getest op het virus naar een concert, festival of bioscoop. Ook kan het systeem worden gebruikt voor reizen naar het buitenland. Voor het invoeren van zo'n paspoort lijkt een breed draagvlak te zijn. Uit onderzoek van de GGD en het RIVM blijkt dat 7 op de 10 mensen het paspoort wel ziet zitten.
Wel leidt het coronapaspoort tot veel vragen bij mensen. MARTIN ERKEN vraagt: Als je geen smartphone hebt, hoe kun je het dan meenemen op reis? En KOSGR vraagt of het al mogelijk is om nu op reis te gaan met een vaccinatiebewijs zonder al te veel administratief gedoe.

Wat is het PrullenbakVaccin?

Er wordt zoveel mogelijk aan gedaan om verspilling van vaccins te voorkomen. Zo bestellen huisartsen zorgvuldig en alleen voor mensen die aan de beurt zijn voor hun vaccinatie. Toch komt het soms voor dat een vaccin dat geopend wordt in een prullenbak beland, omdat het binnen zoveel uur na opening toegediend dient te worden.
Om deze verspilling verder tegen te gaan is daarom het ‘PrullenbakVaccin’ in het leven geroepen. Huisartsen en instellingen kunnen op prullenbakvaccin.nl de vaccins die ze over hebben doorgeven. Hierdoor hoeven huisartsen geen vaccins weg te gooien en kunnen mensen die gevaccineerd willen worden (en bijvoorbeeld nog geen oproep hebben gehad) alvast geholpen worden.

Hoeveel kost het vaccin?

Jij betaalt de kosten van je coronavaccin (gelukkig) niet zelf, omdat het om een landelijk inentingsprogramma gaat. Wel verschillen de kosten van de prijs van het vaccin per leverancier. Zo variëren de kosten van het vaccin van 1,78 euro tot 14,68 per inenting, aldus Poliswijzer, een onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen.

Andere belangrijke vaccinatievragen

Stel jouw vaccinatievraag op Vraag & Beantwoord!

Heb jij één of meerdere vaccinatievragen en is deze niet beantwoord in dit artikel? Stel deze dan op ons forum Vraag & Beantwoord. Andere forumgangers beantwoorden dan vanuit hun expertise jouw vragen.
Bron: AD, CBG, Gezondheidsraad, GGD Amsterdam, Joop, Meldpunt, Nederlands Jeugdinstituut (NJi), NOS, het Parool, Poliswijzer, Rijksoverheid, RTL Nieuws, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), Volkskrant, WHO
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

lpaard1981
lpaard198111 jun. 2021 - 10:18

Ik heb al 2 keer mijn vaccinatie geweigerd. Wil helemaal geen corona vaccinatie. maar ze blijven uitnodigingen sturen. hoe kom ik van die troep af?

1 Reactie
tenormin
tenormin11 jun. 2021 - 10:28

Door de vaccinatie wel te nemen.

anjawilting
anjawilting11 jun. 2021 - 9:43

Ik heb een auto immuunziekte ASIA, dat veroorzaakt wordt door adjuvants oftewel hulpstoffen in allerlei injecties/vaccinaties en andere medische hulpmiddelen zoals siliconen uit (lekkende)borstimplantaten en schadelijke permanente fillers. Mijn lichaam vecht zich al 20 jaar kapot om deze stoffen uit mijn lijf te krijgen wat nooit meer gaat. Met een vaccinatie ga ik mijn immuunsysteem weer met opzet triggeren. Mijn broer die parkinson heeft en slechte weerstand is sinds zn eerste en 2de prik met Pfizer doodmoe, heeft blijvende spierstijfheid en zwakte overgehouden. Zijn ziekteproces is alleen maar erger geworden. Daar ben ik nog het meest bang voor. Dat een immuun aandoening erger wordt want het is wederom geen lichaamseigen stof die ik tot me neem. Ik heb niet vrijwillig gekozen voor lekkende protheses en permanente fillers die enorm schade aan richten, dat deze schadelijk waren, bleek ook pas na lange termijn. Ik wil op een paspoort hebben staan dat ik vanwege een auto-immuunaandoening GEEN vaccinatie mag krijgen. Wat is schrijf over immuun aandoeningen en het daarom weigeren van vaccin lees ik nergens terug en wordt nergens besproken. Daar zou meer aandacht voor moeten komen. Een stempel of bewijs in vaccinatiepaspoort dat vaccinatie niet is toegestaan vanwege een lichamelijke aandoening. Daarbij staat bij meerdere vaccins bij bijwerkingen dat juist mensen met facial fillers(ik) je veel kans hebt op angio oedeem, oftewel dat het gezicht gaat opzwellen. Dat kan ik er niet bij hebben. En mensen met al de nodige spierzwakte door bv. Parkinson(mijn broer) dat je nog meer last van spieren en spier zwakheid en vermoeidheid kunt krijgen. ik zou graag antwoord willen.

2 Reacties
marleenvanh
marleenvanh11 jun. 2021 - 10:40

Ja, dan is er voor u dus een goede ( = MEDISCHE ) reden om u niet te laten vaccineren. Wanneer u echter wel corona krijgt is er ook een enorme kans dat het heel erg fout gaat.... Ik wens u veel sterkte.

Moosje24
Moosje2411 jun. 2021 - 13:58

Ik heb dezelfde auto immuunziekte en loop tegen hetzelfde probleem aan. Ik heb dit inmiddels 5 jaar en elke dag is een strijd. Ik kan het niet opbrengen om nog een keer heel erg ziek te worden en wederom afstotingsverschijn- selen te krijgen. Ik durf het om die reden ook niet aan maar wat je zegt klopt. Je loopt tegen een muur van onbegrip want dan ben je opeens een wappie en word je straks uitgestoten zo voelt het.

goofert
goofert11 jun. 2021 - 9:08

In een groot deel van de wereld (in arme landen), zijn geen vaccins tegen Corona. Veel mensen daar verrekken of komen te overlijden door Corona. Het Astra Zenica en Janssen vaccin geven een zeer kleine kans op een ernstige bijwerking. Dit betreft vrijwel uitsluitend mensen jonger dan vijftig jaar. Maar nee hoor, de 60+ oudjes willen die vaccins niet, vinden ze veel te gevaarlijk. Spuit daar de jongeren maar mee in, of de mensen in Afrika ! Ik zou zeggen laat die oudjes maar komen voor een heel ander spuitje.

1 Reactie
marleenvanh
marleenvanh11 jun. 2021 - 10:46

Ik ben 64 heb 2x Astra-Zeneca gekrege (was 63 bij de eerste prik). Nulkommanul bijwerkingen. Ik was ook niet bang daarvoor (kansberekening is niet heel moeilijk... lol) En jongeren zijn inderdaad vaak sterker, daarom maakten die zich niet zo veel zorgen om 'dat griepje'! Voor wat betreft dat 'andere spuitje' beginnen we dan wel bij een 60+er die U na staat en geen Astra-Zeneca wil!

silver5
silver511 jun. 2021 - 8:53

Wat nu als júist door onderliggende aandoeningen het beter is on NIET gevaccineerd te worden, omdat de stoffen van het vaccin je aandoening "triggeren" ? Ik heb in overleg met de neuroloog (uiteraard zei hij dat corona krijgen ook ernstig is) besloten het vaccin niét te nemen, wordt ik nu op allerlei manieren "gesteaft" en dus indirect tóch gedwongen?

2 Reacties
anjawilting
anjawilting11 jun. 2021 - 9:49

Ik zit met hetzelfde probleem Silver. Zie mijn reactie. Ik wil ook niet gediscrimineerd, gemeden of ergens geweigerd worden omdat je niet gevaccineerd bent. Ik lig er al maanden wakker van dat je eigenlijk gedwongen wordt te vaccineren. Er moet ook in een evt. vaccinatie paspoort, wat er vast komt, plaats zijn voor aantekening dat je niet gevaccineerd mag worden wegens onderliggende aandoening.

Moosje24
Moosje2411 jun. 2021 - 14:00

Dat is ook mijn probleem. Je laat je vaccineren of je bent een wappie. Maar mensen met een allergie vallen compleet buiten de boot.

agapon1951
agapon195111 jun. 2021 - 8:39

De buurvrouw is ingeënt met Atrs Zenica. Wat niet in de media terug te vinden is dat we wel degelijk ernstig risico's aan verbonden zijn. Eerst de enorme pijnen dan een noodoproep naar een arts, nee hoor geen zorg aspirientje, griepje, 2 dagen later opgenomen in ziekenhuis . Binnen een paar dagen gestorven vanwege deze injectie op 63 jarige leeftijd. Een gezonde vrouw waarbij de bloedplaatjes volkomen naar de knoppen werden geholpen door deze injectie. De ellende die er dan ontstaat is niet te overzien. Hoeveel meer zijn er slachtoffer geworden van de injectie kampanje???? Transparantie ontbreekt volkomen.

miennaamishaaz
miennaamishaaz10 jun. 2021 - 16:06

*kan ik een vaccin weigeren. Ja dat kan maar dan moet je niet gaan janken dat die pasgeboren baby eerder een vaccin krijgt dan jij het krijgt. Gewoon niet janken en laten prikken met het medicijn dat de GGD voorschrijft.

2 Reacties
agapon1951
agapon195111 jun. 2021 - 8:41

kijk eens bij reactie agapon1951 daar wordt echt gejankt en is veel verdriet aanwezig

lpaard1981
lpaard198111 jun. 2021 - 10:20

heel goed. heb zelf ook al geweigerd. wil die troep niet in mijn lichaam.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!