Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

GGD en RIVM zien veel draagvlak voor coronapaspoort

9 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
216 keer bekeken
mondkapjes boot amsterdam 1127
Er lijkt een breed draagvlak te zijn voor het invoeren van een coronapaspoort. Uit onderzoek van de GGD en het RIVM blijkt dat 7 op de 10 mensen het bewijs wel ziet zitten. De onderzoekers zien dat sociale beperkingen de ondervraagden zwaar vallen.
Het paspoort geldt voor mensen met een vaccinatie of een recente negatieve testuitslag. Het geeft toegang tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs. Er is minder steun voor een paspoort dat aantoont dat mensen het virus al een keer hebben gehad. 4 op de 10 mensen is in dat geval voor.

Minder draagvlak voor maatregel

Uit het onderzoek blijkt ook dat minder mensen zich aan de bezoekersmaatregel houden. 72 procent zegt in de afgelopen week niet meer dan 1 bezoeker per dag te hebben ontvangen. Vorige week lag dat aandeel hoger: 81 procent. Ook het draagvlak voor de maatregel is gedaald. In de afgelopen zes weken daalde het deel van de mensen dat nog achter de maatregelen zegt te staan naar 47 procent. Dat was eerder 57 procent.

Testgedrag

Wel het aantal mensen dat zegt zich te testen bij klachten is toegenomen: van 51 naar 63 procent. Ook zeggen meer deelnemers aan het vragenlijstonderzoek die klachten hadden, thuis te zijn gebleven tot hun testuitslag of tot hun klachten over waren: 45 procent ten opzichte van 33 procent in de vorige meetronde. Dit is belangrijk om verspreiding van het virus na een mogelijke besmetting zoveel mogelijk in te perken.
Mensen bezoeken elkaar dus vaker, maar lijken tegelijk extra maatregelen te nemen om de kans op het verspreiden van het virus te beperken, concluderen het RIVM en de GGD'en. ANP

Meer over:

corona, ggd

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar