Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Coronavaccin in het gele boekje: vanaf maandag is het overal mogelijk

3 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12328 keer bekeken
1127vakantie
Wie zich laat vaccineren tegen het coronavirus, kan vanaf maandag desgevraagd een stempel krijgen in het gele boekje. Dat maakt de GGD donderdag bekend. Tot nu toe geeft alleen een deel van de vaccinatielocaties een stempel. De meeste locaties deden dat niet, omdat het tegen de richtlijnen zou zijn. 
De GGD deelt nu mee dat de richtlijnen zijn aangepast. Je kunt op locatie naar een stempel vragen. De GGD raadt mensen wel aan om ook de registratiekaart van de prikken bij het gele boekje te houden.
Het gele boekje geldt normaal gesproken als internationaal bewijs voor inenting, maar dat gaat in het geval van de corona-vaccinatie niet op. Internationale afspraken over hoe zo'n vaccinatiebewijs eruit moet zien, zijn überhaupt nog niet gemaakt.

Geen bewijs

Bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent, is daarom nog niet mogelijk. Hoeft ook niet, aldus de Rijksoverheid, want een vaccinatiebewijs wordt nog nergens in Europa vereist. Of zo'n verklaring ook eventuele (dure) testen kan voorkomen, wordt niet expliciet benoemd.
Wie in Nederland gevaccineerd is, kan via de website van het RIVM persoonlijke informatie over diens vaccinatie inzien. Ook dit vaccinatieoverzicht geldt niet als vaccinatiebewijs.
Op dit moment werkt Hugo de Jonge aan een digitaal vaccinatiepaspoort. Het is de bedoeling dat die fraudebestendig is en voldoet aan internationale afspraken. Omdat die nog niet zijn gemaakt, is nog niet duidelijk of en wanneer het vaccinatiepaspoort wordt geïntroduceerd.

Al gevaccineerd?

Mensen die al gevaccineerd zijn, kunnen ook een stempel krijgen als ze dat willen. Daarvoor moeten ze in de meeste GGD-regio's met hun vaccinatieregistratie en het gele boekje naar een aparte locatie. Eind vorige week was voor veel regio's nog niet duidelijk welke locatie dat is.
Bron: GGD, Rijksoverheid, ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Astrid Castricum
Astrid Castricum8 jun 2021 - 6:31

ik zou graag een stempel in mijn gele boekje krijgen van mijn coronavaccinatie. heb inmiddels 1 vaccinatie gehad en de tweede krijg ik op 28 juni. ik kan nergens vinden waar ik moet zijn voor een stempel in mijn gele boekje. Bij de GGD schijnt het wel te kunnen maar ik ben bij de huisarts gevaccineerd.

XantaRose
XantaRose7 jun 2021 - 8:15

In het artikel over het gele vaccinatieboekje gaat het alleen over de stempels van de GGD.
Ik moet zelf naar de huisarts voor mijn vaccinatie. Zijn de huisartsen ook bereid of verplicht om het gele boekje in te vullen?
Alvast bedankt.
Mvg Ingrid

roitero
roitero6 jun 2021 - 15:32

Met alle respect ze hadden hier toch al maanden eerder op kunnen anticiperen, amateuristisch weer,net als die geweldige contactdetectie app.

arthur wiegman
arthur wiegman4 jun 2021 - 21:51

Waarom is dit in het begin van de vaccinatie periode niet goed geregeld?

1 Reactie
pk49
pk495 jun 2021 - 15:29

omdat alles beroerd geregeld is wat met corona te maken heeft.

maro
maro4 jun 2021 - 19:27

wanneer weten we of we op onze priklocatie de registratie kunnen laten doen?
we hebben al een geel boekje...

1 Reactie
arthur wiegman
arthur wiegman4 jun 2021 - 21:52

Wellicht op de website van de lokale krant anders bij de GGD.

gypsyjoy
gypsyjoy4 jun 2021 - 14:56

Dat paspoort geeft uitsluiting van niet gevaccineerden. Nooit doen!!
Discriminatie wordt ermee in de hand gewerkt en dat is ook de bedoeling ervan.

1 Reactie
pk49
pk495 jun 2021 - 15:31

hoe ga je dat dan doen bij landen die een bewijs van vaccinatie eisen, voordat je naar binnen mag?

mvdalen
mvdalen4 jun 2021 - 14:09

Vandaag mijn 2e prik gehaald. Stempels hadden ze al ontvangen (bij de 1e prik hadden ze het nog niet) en netjes stempels in mijn gele boekje.

Dave lubeck
Dave lubeck4 jun 2021 - 13:14

Alles prima hoor , maar ik vraag mij dan af waarom dat Gele Vaccinatieboekje vanaf aanstaande maandag dan ook niet bij zo'n GGD vaccinatiepost ligt ! Waarom dan eerst via internet bestellen !! Dat Sowieso is het belachelijk dat je het moet betalen !

rovaga
rovaga4 jun 2021 - 13:04

Wat als je niet in het bezit bent van dat bewuste geleboekje

1 Reactie
Dave lubeck
Dave lubeck4 jun 2021 - 13:16

Als je dat boekje nog niet hebt en je bent wel al gevaccineerd , dan kan je dat boekje evengoed nog bestellen en dan met dat boekje naar de Vaccinatiepost gaan met je bewijs dat je daar gevaccineerd bent ! Je kan niet bij een andere vaccinatiepost terecht voor een stempel !

richard1507
richard15074 jun 2021 - 11:15

Wat is het toch een klote land. Het gele boekje is niet rechtsgeldig, de fegistratiekaart is niet rechtsgeldig. Wat kan ik dan met die inenting. Dus straks als je op vakanie toch dure PCR testen laten doen. Als je met vakantie naar verwegiestan gaat krijg voor malaria, knokkelkoorts en weet ik al niet meer een aantekening in het gele vacconatieboekje. Dan is het wel rechtsgeldig. Maar een aantekening van een vaccinatie tegen covid telt dan opeens niet heeft lulletje de Jongh even besloten, moet weer digitaal. Ik heb toch ook geen digitaal paspoort/id-kaart, wat een kutland. En ook niet even alles gelijk trekken in Europa. Kortom laat je niet vaccineren, want het maakt niet uit. Je kunt er niets mee.

1 Reactie
Dave lubeck
Dave lubeck4 jun 2021 - 13:21

Nou , ik vind dat het vaccineren wel goed is , maar dat gele boekje is pure onzin omdat het , ondanks wat die Hugo de Jonge ook zegt , niet geldig is . Brussel is nog bezig met een paspoort wat wel rechtsgeldig is . Daarom zal ik zo'n boekje niet aanschaffen a € 7,50 . En waarom moet je betalen voor zo'n boekje !!! Trouwens , als je gevaccineerd bent door de GGD krijg je een bewijs dat je gevaccineerd bent 1 of 2 keer . Ik zou toch maar even afwachten wat de uitkomst is wat Brussel wilt ! Straks is het anders , en dan heb je € 7,50 voor niets uitgegeven !

wimpel
wimpel4 jun 2021 - 10:44

Ik ben gevaccineerd.
Om een stempel in mij "gele boekje" te krijgen, moet ik dan weer naar dezelfde GGD prik-locatie 40 km verderop.
Of kan ik naar een locatie in de buurt, hier om de hoek.

2 Reacties
elske44
elske444 jun 2021 - 11:56

Ik heb hetzelfde .Bij de eerste prik werd er zonder aarzelen een stempel in mijn boekje gezet ( ik werd zelfs nog geprezen dat ik het boekje had meegenomen).Bij de 2e prik was het niet meer mogelijk .Gisteren heb ik contact opgenomen met de GGD hoe het nu zit : ik moet 65 km rijden om een 2e stempel te krijgen en ook nog op bepaalde dagen/tijden

Dave lubeck
Dave lubeck4 jun 2021 - 13:22

Lukt niet , zijn ze streng op !! Al heb je honderd kilometer gereisd !!

marleenvanh
marleenvanh4 jun 2021 - 10:17

Hoe fijn zou het zijn wanneer dat vaccinatie-overzicht (indien men volledig gevaccineerd is) WEL goed genoeg zou zijn voor 'grensoverschreidend gedrag' (lol). Je zou haast denken dat het RIVM toch niet betrouwbaar genoeg is? Of is het weer een kwestie van 'lekker moeilijk doen' terwijl het makkelijk kan/zou kunnen?!

1 Reactie
wilmaschobbe
wilmaschobbe4 jun 2021 - 10:22

Zo kunnen ze straks niet gevaccineerden discrimineren.