Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groot deel weigeraars vaccin komt terug op besluit

27-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5655 keer bekeken
  •  
vaccinatie prik corona 1127
Steeds meer mensen de in november nog geen vaccin wilden, willen dat nu wel. Dat blijkt uit onderzoek dat het Algemeen Dagblad samen met EenVandaag deed. De groep ondervraagden die zich voor de jaarwisseling niet wilde laten prikken (28 procent) is nu geslonken naar zo'n 13 procent.
Dat veel mensen nu terugkomen op hun eerdere afweging heeft volgens de nieuwsorganisaties onder meer te maken met het feit dat de werking van het vaccin zichtbaar is. Eén van de ondervraagden, die eerst geen vaccin wilde maar nu wel, geeft aan te zien dat de opnames in het ziekenhuis dalen. "Het werkt dus", aldus de deelnemer aan het onderzoek. 

Minder desinformatie

Een deel van de oorspronkelijke weigeraars zou daarnaast aangeven het gevoel te hebben dat op sociale media minder desinformatie over vaccins wordt gedeeld, terwijl er betere informatie voor in de plaats komt. Zo geeft een deelnemer aan het onderzoek aan door allerlei verhalen op sociale media eerst te twijfelen, maar inmiddels al maanden te zijn gestopt met sociale media en advies te hebben ingewonnen bij een arts en vrienden.

Verder stellen mensen die eerder nog zouden weigeren, maar nu toch wel willen, terug te willen naar het oude normaal. Zo zegt een van hen er een beetje dubbel in te staan, maar het toch maar te hebben gedaan, vooral om toch nog een keer op vakantie te kunnen of een festival of concert te kunnen bezoeken.

Sociale druk

Er zijn ook aanvankelijke tegenstanders die druk voelen om zich te laten prikken. "Ik dreigde een paria te worden als ik niet mee zou doen en daar baal ik best van", laat een van de ondervraagden optekenen. Ondervraagden laten verder weten bezwaren te hebben tegen AstraZeneca, maar geven vaak aan het vaccin van Pfizer of Janssen wel te willen krijgen.

Aan het maandag en dinsdag gehouden panelonderzoek deden een kleine 26.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Ongeveer 700 van hen die naar eigen zeggen geen vaccin wilden maar inmiddels van gedachten zijn veranderd werden gevraagd waarom dat zo is.

Vaccinatiebereidheid

Zo'n twee op de drie Nederlanders boven de zestien jaar was in het eerste kwartaal van 2021 bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toen het onderzoek van het bureau liep was al zo'n 4 procent van de Nederlandse bevolking gevaccineerd. Dat brengt de totale bereidheid op zo'n 71 procent. De vaccinatiebereidheid loopt op met leeftijd en onderwijsniveau. Het bureau baseert zich op de antwoorden van bijna 2000 mensen die meededen aan de doorlopende Gezondheidsenquête. 
Bron: ANP, CBS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

RazendeRutjah
RazendeRutjah10 jun. 2021 - 15:13

Geweldig weer die commentaren van mensen die denken een eigen mening te hebben, maar ondertussen voor het karretje zijn gespannen van de desinformatiecampagnes van Rusland en China. Want dát is het echte complot. En klinkt ook veel logischer dan al die broodje aap verhalen. Dus, lieve mensen in het konijnenhol, wat kunnen we doen om jullie eruit te halen?

endemion
endemion2 jun. 2021 - 14:23

EenVandaag Opiniepanel, super betrouwbaar natuurlijk [Sarcasme!]. Neem die troep niet mensen! Gewone vaccins richten al veel meer schade aan dan "de kwaal" en dit dit genterapie serum is zoo zoooo zoooooo fout! Wat een smerig woordenspelletje trouwens weer met die term weigeraars wat er een onnodige negatieve intonatie aan geeft.

vonadelplatz
vonadelplatz28 mei 2021 - 11:14

Kun je na 1 vaccinatie Astra Zenica toch nog een ander vaccin kiezen als je 33 jaar bent?

vonadelplatz
vonadelplatz28 mei 2021 - 11:13

Kun je na 1 vaccinatie van AstraZeneca kiezen om een ander vaccin te nemen als je 33 jaar bent ?

lpaard1981
lpaard198127 mei 2021 - 9:20

Ik heb nu al twee keer geweigerd mij te laten vaccineren. zal er nooit vrijwillig voor kiezen. Corona is niet meer dan een simpel griepje. dat gif spuiten ze maar in een ander. Mensen worden nu overgehaald zich toch te laten vaccineren uit angst dat ze niet meer naar het buitenland kunnen of naar festivals e.d. maar dit stopt ook wel weer. en anders jammer dan, ik kies liever voor een simpel griepje dan gif in mijn lijf.

Tjinka
Tjinka27 mei 2021 - 7:45

Ik laat mij niet vaccineren, 2 redenen: 1 wie weet eat het met je lichaam/immuunsysteem doet over een paar jaar? Ten tweede: Wat is het precies? Wisten jullie dat er menselijke embryo's gebruikt worden voor het maken van de vaccins?

2 Reacties
John1313
John131327 mei 2021 - 8:18

Van de meeste medicijnen wil je niet weten waar het van gemaakt is. Overigens is het gebruik van embryo's broodje aap van social media. (BRON: https://www.nu.nl/nucheckt/6062910/nucheckt-geen-restjes-geaborteerde-foetus-in-mogelijk-coronavaccin.html) Wat er gebeurt over lengte van jaren weet niemand exact, gevolgen van corona krijgen kunnen wel desastreus zijn. Dat maakt voor mij de keuze makkelijk.

Michel1626
Michel162629 mei 2021 - 12:07

Zou je nucheckt ook niet met een korrel zout moeten nemen? https://www.nu.nl/nucheckt/6074477/nucheckt-beweringen-over-europees-vaccinatiepaspoort-ongefundeerd.html

Roos000
Roos00027 mei 2021 - 7:35

Ik (1968, werk in de zorg die geen voorrang kreeg) kreeg oproep voor vaccin Janssen, en heb dit geweigerd omdat ik dan onnodig een risico loop een zeldzaam maar toch heel ernstige bijverschijnselen. Dat risico wil ik gewoon niet lopen en ik kom er dus ook niet op terug. Ik vind het ronduit discriminatie op geboortejaar en woonplaats om mensen een vaccin op te dringen en geen andere keuze beschikbaar te hebben, terwijl er voldoende Pfizer-vaccins zijn binnengekomen (miljoenen) en iedereen er verder wel mee geprikt wordt. Buiten dat zijn er genoeg mensen die minder risico lopen en graag Janssen willen omdat er maar één prik voor nodig is. Geef die mensen de kans, en geef mij Pfizer.

1 Reactie
John1313
John131327 mei 2021 - 8:15

Tip: Ga vragen bij je huisarts, een aantal mensen wil wegens de social media geruchten geen AstraZeneca. Daardoor ben ik half april al geprikt, denk 1 ½ maand eerder. AZ is gewoon goed, kijk maar naar het VK. Ongeveer elke 30-plusser heeft er AZ gekregen en het gaat geweldig goed daar. Vooral in de zorg is het laten vaccineren belangrijk vanwege het contact met veel vaak zwakkere mensen en omdat ziek worden betekent dat collega's extra worden belast. Succes met je keuze, wees wijs en laat je goed voorlichten (negeer social media)

Henk van der Laan
Henk van der Laan26 mei 2021 - 18:50

De keuze die ooit is gemaakt om 60-64- jarigen met AstraZeneca te vaccineren komt omdat helemaal in het begin van de pandemie Astrazeneca toen nog niet was goedgekeurd was voor 65-plussers. Toen is ervoor gekozen de AstraZeneca alvast in te zetten voor de groep van 60 tot 64 jaar. Helaas is dat zo gebleven, ook toen AstraZeneca wel werd goedgekeurd voor 65-plussers en later zelfs werd afgekeurd voor 60-minners. Niet iedereen van 60- tot 64 jaar is al gevaccineerd, omdat er steeds een tekort aan AstraZeneca-vaccin was of mensen zelf niet kwamen opdagen uit wantrouwen voor dit vaccin. Nu houdt de Minister beleidsmatig vast aan het verbod op Pfizer voor 60-64-jarigen; dit terwijl de oorspronkelijke reden hiervoor allang niet meer bestaat…

varkenoord
varkenoord26 mei 2021 - 16:48

Het is vrij aso om mensen te pressen om zich te laten vaccineren. Het is waarschijnlijk nog niet tot de gemiddelde schreeueer doorgedrongen dat er mensen zijn die hietdoor nog meer psychisch er onder door gaan. Menden die zware medicatie gebruiken om iedere dag weer aan te kunnen. Vaccineren kan de hele boel in de war gooien en weer psychoses e.d. veroorzaken. Och jeetje, weer een verwarde man die iemand te pakken heeft genomen. Bemoei je met jezelf en sta er eens bij stil wat je aan kunt richten met dat asociale gejammer van antivaccers enz. Dank u.

gypsyjoy
gypsyjoy26 mei 2021 - 14:10

1 ding is zeker en dat is dat er direct en indirect stevig reclame wordt gemaakt voor vaccinatie, en dat weigeren ernstig wordt ontmoedigd. Lastig tegenop boxen........

spikkel
spikkel26 mei 2021 - 14:07

De weigeraars worden nu nog enorm op kosten gejaagd als ze op vakantie willen. Wacht nog even en je moet PCR test overleggen om de supermarkt in te mogen. WE WILLEN NIET, WE WORDEN GEDWONGEN. EN DAT ALLES GEHEEL VRIJWILLIG .....

2 Reacties
marleenvanh
marleenvanh26 mei 2021 - 16:50

Veel van die mensen waren bang en vertrouwden het vaccin/de vaccins niet. De keuze om je wel te laten vaccineren had als consequentie(!) kunnen hebben dat je -op een andere manier dan van corona- ziek zou worden. Mensen die kozen/kiezen om zich (toch) niet te laten vaccineren moeten dan leven met de consequentie van HUN KEUZE, zijnde dat ze dan bepaalde dingen in elk geval voorlopig (nog) niet zullen mogen/kunnen. HET BL:IJFT EEN KEUZE DUS! En best of both worlds DAAR DOEN WE NIET AAN. U MAG KIEZEN, wel of niet vaccineren. Wanneer u de consequenties niet wilt dragen is dat UW FOUT CQ UW PROBLEEM!!

John1313
John131326 mei 2021 - 16:57

Nee, Spikkel, voor basisvoorzieningen zoals de supermarkt zal nooit worden getest. Dat beperkt zich binnenlands tot evenementen. Het buitenland heeft zijn eigen regels en helaas moet je daar aan voldoen als je een land wil bezoeken en ja, dat doe je vrijwillig of je gaat er niet naar toe.

mahadma
mahadma26 mei 2021 - 12:12

In heel europa weigert 25%, en daar ben ik er een van. Mijn vrouw zou door dat vaccin wegens alkergie overlijden. Ben je gevaccineerd ga je dood aan de allergie. Zijn wij dus niet van.plan. Wij zijn ook geen proefkonijn of kudde dier.

2 Reacties
marleenvanh
marleenvanh26 mei 2021 - 16:53

Omdat uw vrouw een alkergie (allergie waarschijnlijk) heeft laat u zich niet vaccineren waarmee de kans dat u haar besmet groter wordt. Ik snap u helemaal (NIET). U bent geen proefkonijn daar MISBRUIKEN ze nog steeds onschuldige dieren voor....

lpaard1981
lpaard198127 mei 2021 - 9:24

Ik snap u helemaal. heb zelf meerdere allergieën, epilepsie en aanleg voor trombose dus ook voor mij geen prikje. de kans corona te krijgen is heel klein en de kans eraan te overlijden ook. Ik kies dan voor die kleine kans i.pv. een veel grotere kans om te streven aan de vaccinatie.

kaartendraak
kaartendraak26 mei 2021 - 12:05

Hahahahaha, ja hoor, tuurlijk: "de cijfers in de ziekenhuizen dalen, dus het werkt"........hoe dom, maar vooral vergeetachtig kan iemand zijn. Weten we al niet meer wat er vorig jaar in april/mei gebeurde? Toen daalden de cijfers OOK, zonder prik...........laat je maar lekker voor gek houden, straks als het griepseizoen weer komt krijgen heel veel geprikten een probleem met cytokine stormen, dat is 1 en 2: zorg maar lekker voor een medische discriminatoire samenleving.........!

henk rutten
henk rutten26 mei 2021 - 11:58

he he krijgen ze toch nog verstand om zich te laten vaccineren

1 Reactie
endemion
endemion2 jun. 2021 - 14:35

Typische "Rutte" uitspraak. Ik had gedacht dat een jaar later wanneer dus blijkt (wat dus nu ook het geval is, IFR 0,15% aka mild griepseizoen) dat er niks ergers dan een normaal griepseizoen aan de hand was men wel tot bekeer zou komen maar nee hoor stikt nog steeds van die lui die maar blijven smoesjes verzinnen om maar niet geconfronteerd te hoeven worden met het feit dat we massaal bedonderd zijn (alweer).

pk49
pk4926 mei 2021 - 11:01

het verstand zegeviert! Er staat zoveel onzin op, met name facebook en twitter, dat je wel erg simpel moet zijn als je het allemaal wilt geloven.

1 Reactie
endemion
endemion2 jun. 2021 - 14:37

Juist niet, het verstand is juist uit het raam gegooid, hoe kun je dat nu nog steeds niet inzien!?

hidkees
hidkees26 mei 2021 - 10:16

Facebook heeft laatst miljoenen berichten met nepnieuws over vaccinatie verwijderd. Er zijn ook veel websites met onzin of foute conclusies op basis van selectief gebruik van informatie; kijk eens wie er achter zitten en of die enige deskundigheid hebben op dit gebied.

HansSt
HansSt26 mei 2021 - 10:15

Wilde het eerst ook niet, maar als je voor je werk naar het buitenland moet of je wilt ergens prive naar toe dan wil je je niet telkens laten testen en word je dus vanzelf verplicht om te laten vaccineren. Het is geen "moeten" maar het voelt wel zo.

3 Reacties
spikkel
spikkel26 mei 2021 - 14:12

Als je nog ergens naartoe wil MOET je ook al is het zogenaamd VRIJWILLIG. Nu is het vakantie, volgend jaar de supermarkt ? Schandalig dat dit vrijwillige vaccin door onze strot wordt gedouwd.

John1313
John131326 mei 2021 - 16:54

@spikkel Hoezo? Wij hebben toch met elkaar afgesproken in de grondwet dat de overheid de verplichting heeft zorg te dragen voor een goede volksgezondheid? En voor basisvoorzieningen zoals de supermarkt zal nooit worden getest. Dat beperkt zich binnenlands tot evenementen. Het buitenlands heeft zijn eigen regels en helaas moet je daar aan voldoen als je een land wil bezoeken.

endemion
endemion2 jun. 2021 - 14:51

@John1313 We hebben helemaal niks met elkaar afgesproken. Dat wordt gezegd door politici die jij nu napraat maar niks is minder waar. Jij en ik waren nog niet eens geboren toen die tekst geschreven werd. Tevens haalt diezelfde grondwet zichzelf onderuit dmv art 94 die stelt dat de grondwet ondergeschikt is aan internationale verdragen. Tevens wordt de grondwet hoe dan ook gewoon aan de laars gelapt zo ook die internationale verdragen zoals die voor de rechten vd mens. Die goede gezondheid daar heeft de overheid natuurlijk overduidelijk juist nu totale schijt aan dat kun je toch niet ontkennen na alles wat ze alleen al het afgelopen jaar geflikt hebben!!!

John1313
John131326 mei 2021 - 9:57

Ik vraag me af waarom er toch nog zo veel mensen zijn die desinformatie via social media geloven en vaccinatie weigeren of AstraZeneca weigeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de vaccins veilig zijn en er is inderdaad nu ook in Nederland zichtbaar dat ze werken. Kijken we in het VK waar bijna uitsluitend AstraZeneca wordt geprikt aan 30+ ers zien we ook dat dit land al weer bijna helemaal vrij is. Graag vermeld ik dit hier op het form om zo op een forum wat tegengeluid te geven aan de petitie ondertekenaars etc.. Iedereen heeft recht op zijn mening maar oriënteer je eerst goed zou ik zeggen.

3 Reacties
spikkel
spikkel26 mei 2021 - 14:17

Zullen we in de herfst nog eens kijken of het allemaal zo goed heeft gewerkt. Het VK wil iedereen tegen die tijd nogmaals vaccineren 'vanwege de mutaties'. En vervolgens in de lente en herfst 2022 weer ? Bij al die zogenaamde desinformatie staat ook dat het vaccin tot 2023 nog in de TESTFASE is. Wie zich laat vaccineren is dus een proefkonijn. Hebben ze dat verteld toen je je liet vaccineren ?

gypsyjoy
gypsyjoy26 mei 2021 - 14:18

wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat we veel nog niet weten, zeker niet mbt de lange termijn effecten. wetenschappelijk gezien zitten we nog in de test fase en is er derhalve goedkeuring voor vaccinatie voor een proeftijd van 2 jaar. wetenschappelijk gezien weten we nog niks, behalve dat dit alles veel geld heeft opgeleverd/gekost.

John1313
John131326 mei 2021 - 16:50

@Spikkel Ja, ik was volledig op de hoogte van de status van dit medicijn maar om te voorkomen dat ik corona krijg loop ik graag als (test) konijn rond. 😊🐰 @gypsyjoy Mutaties hoeven we voorlopig niet bang voor te zijn zegt de WHO (BRON: https://www.telegraaf.nl/e/758070767/ ) Mocht alsnog hervaccinatie aan de orde zijn dan ga ik wel weer een prikje halen, heb er in mijn leven al heel veel gehad, nooit geen probleem geweest. 👌

Treesje1
Treesje126 mei 2021 - 9:45

https://rechtoppfizermoderna.petities.nl/

Treesje1
Treesje126 mei 2021 - 9:44

Nou ik behoor niet tot die groep! Ben 61 en heb petitie getekend waar ik nog steeds 100% achter sta en voel mij dan ook nog steeds gediscrimineerd en niet gehoord door alle instanties. Zelfs de ombudsman gaat bekijken of ze hier iets mee kunnen. TEKEN de petitie! https://petities.nl/petitions/pfizer-moderna-voor-elke-60-plusser-die-dat-wil?locale=nl

lagerweij
lagerweij26 mei 2021 - 9:24

Arts Levi meldde dat in Engeland waar hij werkzaam was (nu in Nederland) de imams benaderd zijn om inentingen te promoten met heel goed resultaat. Veel nieuwe Nederlanders spreken de taal niet (voldoende) en kijken alleen naar buitenlandse zenders. Wellicht hier ook een idee omdat in wijken waar voor migranten wonen de vaccinatiebereidheid laag is.

1 Reactie
spikkel
spikkel26 mei 2021 - 14:27

De meeste weigeraars hebben een medische titel zoals dr. of drs. Die wonen echt niet in een migrantenwijk. Nog iets ..... Covid heerst toch in de hele wereld. Besteden buitenlandse zenders daar geen aandacht aan ? Ik kan me wel voorstellen dat migranten afhaken als ze een uitnodiging van de GGD krijgen in het Nederlands. Drie pagina's vol met hele kleine letters inclusief vragenlijst. Ik zou er niets mee kunnen als ik het in het Arabisch zou krijgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!