Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Jaaroverzicht | Kassa's meest spraakmakende onderwerpen van 2021

23-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
652 keer bekeken
  •  
Foto2

Kassa heeft ook in 2021 weer veel spraakmakende onderwerpen gemaakt. Zo was er in het nieuws massaal aandacht voor de ‘nazibeurs’, de wurgkredieten, statiegeld op drankkartons, een nieuw meldpunt tegen online kinderarbeid en de mogelijke overtreding van de Statiegeldwet door supermarkten. Ook zijn er diverse Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitzendingen van Kassa. We hebben de meest spraakmakende onderwerpen op een rijtje gezet.

Zorgen over veiligheid accu Opel Ampera-E

Veiligheidsexperts maken zich zorgen over de veiligheid van bijna 3.400 Opel Ampera-E's. Eigenaren van deze elektrische auto’s wordt opgeroepen de wagen terug te brengen naar de garage omdat die volledig opgeladen brandgevaarlijk kan zijn. Daarom moeten zij een software update laten uitvoeren. Uit veel reacties die bij Kassa binnenkomen, blijkt echter dat deze update niet goed wordt uitgevoerd. Bekijk het fragment en lees het volledige artikel hier. Onder andere RTL Nieuws, Telegraaf en Autovisie berichtten hierover.

De wurgkredieten van banken

Al jarenlang besteedt Kassa aandacht aan de zogeheten wurgkredieten van banken. Klanten betaalden namelijk jarenlang veel te veel rente. Hoewel het begon bij Crédit Agricole, die in 2020 een grootschalig compensatieprogramma startte, hebben meerdere banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) jarenlang te veel rente berekend over het consumentenkrediet. Alle fragmenten en artikelen over de wurgkredieten vind je terug in ons dossier. Onder andere het AD, Telegraaf en BNR berichtten erover.

Bezorgdiensten overbezet: ‘Supermarkten moeten verantwoordelijkheid nemen’

Supermarkten moeten meer doen om kwetsbare mensen te helpen met de boodschappen. Het lukt nu te veel mensen niet om de boodschappen thuis te laten bezorgen, omdat de bezorgdiensten overbelast zijn of omdat de kosten daarvan te hoog zijn. Dat stelt ouderenorganisatie Anbo in de uitzending van Kassa. Bekijk het fragment en lees het volledige artikel hier. Onder andere de Telegraaf, Metro en Linda berichtten hierover.

Woedende deelnemers Pensioenfonds Metaal en Techniek eisen indexatie terug

Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) heeft een unieke dagvaarding ontvangen van vijf pensioendeelnemers die hun gemiste indexatie terugeisen op basis van het Europese pensioenrecht. De zaak kan van grote invloed zijn voor miljoenen Nederlanders van wie het pensioen niet wordt geïndexeerd en kan tot problemen leiden bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Bekijk het fragment en lees het volledige artikel hier. Onder andere de Telegraaf, NU.nl en het AD berichtten hierover.

CIDI en Centraal Joods Overleg doen aangifte tegen organisator 'nazibeurs'

Het verkopen van spullen die aanzetten tot haat en geweld. Dat is wat er gebeurt op de 'nazibeurs' in Houten, vinden CIDI en het Centraal Joods Overleg. Na het bekijken van beelden die Kassa heeft gemaakt op de beurs, hebben de twee organisaties besloten gezamenlijk aangifte te doen tegen de organisator van de beurs. Bekijk het fragment en lees het volledige artikel hier. Onder andere de Volkskrant, Telegraaf, Hart van Nederland en het AD berichtten erover.

Jonge kinderen in familievlogs: ministerie start meldpunt tegen online kinderarbeid

In Nederland mogen kinderen niet zomaar meewerken aan een toneelstuk of televisieprogramma. Daarvoor gelden strenge regels, om kinderarbeid te voorkomen. Er moet in zo’n geval vooraf een ontheffing worden aangevraagd bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Toch zie je online jonge kinderen van zogeheten ‘familievloggers’ die geld verdienen met video’s op Youtube, of kinderen van influencers die op Instagram onderdeel worden gemaakt van reclame-uitingen. Hoe kan dat? In onze uitzending laat staatssecretaris Wiersma weten dat er een landelijk meldpunt komt tegen online kinderarbeid. Bekijk het fragment en lees het volledige artikel hier. Onder andere de NOS, RTL Nieuws, NU.nl, Telegraaf en het AD berichtten erover.

Invoering statiegeld op drankkartons: Jumbo stopt met verkoop drankkarton

Sinds statiegeld op kleine plastic flesjes is ingevoerd, zie je meer drankkartons met water in de schappen van de supermarkt en bedrijfskantines. Uit onderzoek van producent Tetra Pak zelf blijkt dat de drankkartons bijna net zoveel plastic bevatten als een petfles, laat Kassa zien. Door kritische vragen van Kassa, stopt supermarktketen Jumbo met de verkoop van drankkarton. Bekijk het fragment en lees het volledige artikel hier. Onder andere Trouw, NRC, Distrifood en het Brabants Dagblad berichtten erover.

Supermarkten overtreden mogelijk massaal de Statiegeldwet, inspectie start onderzoek

De Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) is een onderzoek gestart naar vijftien drankflessen die te koop zijn in de supermarkt, vaak van het eigen merk, waar nu geen statiegeld op zit. Uit een inventarisatie van Kassa blijkt dat er tientallen soortgelijke drankflessen in verschillende supermarkten te koop zijn. Bekijk het fragment en lees het volledige artikel hier. Onder andere Trouw, NU.nl, AD en Eindhovens Dagblad berichtten erover.

Grote groep mensen dient klacht in over misleidende reclame KLM

Meer dan tachtig mensen dienden deze week bij de Reclame Code Commissie een klacht in tegen KLM, aldus Kassa. Net als bij Shell, die eerder op de vingers werd getikt voor reclames met de leus ‘CO2-neutraal autorijden’, willen de indieners dat KLM stopt met reclame maken voor CO2-neutraal vliegen via het programma CO2ZERO. “KLM kan niet waarmaken dat de CO2-uitstoot van een vlucht wordt gecompenseerd", aldus initiatiefnemer van de klacht Eric Stam. De indieners noemen de beweringen van KLM misleidend. Bekijk het fragment en lees het volledige artikel hier. Onder andere het AD berichtte hierover.

Dagvaarding Reiswerk Pensioenen kan leiden tot hausse aan claims

Een unieke rechtszaak tegen pensioenfondsen PGB en Reiswerk Pensioenen om de ingestelde extreme pensioenkortingen van tien tot bijna twintig procent terug te krijgen, kan tot grote vertragingen leiden bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Bekijk het fragment en lees het volledige artikel hier. Onder andere de Telegraaf en het Nederlands Dagblad berichtten erover.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!