Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik heb in eind oktbober/begin november 2021 een brief gehad van Opel waarin werd verteld dat ik een nieuw accupakket zou krijgen. Dat ik eerst een software update moest doen om mijn accucapaciteit naar 90% te brengen en met laadrestricties. Uit mijn hoofd waren de restricties: niet onder dak laden, niet in de nacht laden, niet in de buurt van andere voertuigen laden (straal 12m om de auto) en de range niet onder de 110km laten komen. Echter in de winter is dit laatste al bijna bij 40% en in de zomer rond de 25%. Deze restrictie lijken Opel te moeten in dekken bij schade als er toch brand ontstaat. Maar deze restricties maken de auto ook behoorlijk onbruikbaar. Dit is voor 1 a 2 maanden te doen maar ik wacht nu al 8 maanden. Ik heb tot op heden officieel nog geen update gehad over de stand van zaken. Ik ben meerdere keren langs de dealer geweest en heb met de helpdesk contact opgenomen. Ze zeggen begrip te hebben maar er worden geen oplossingen geboden. Ook is de vergoeding van 10 euro/dag (waar ANWB overspreekt) niet voor iedereen en alleen als je vervangend vervoer (benzine) aanvraagd (ingaand vanaf de aanvraag). Het probleem lijkt volledig bij de gebruiker te worden neergelegd. Een schade vergoeding vanaf dat het probleem speelt lijkt me meer dan logisch. En het aanbieden van een alternatief voor iedereen lijkt me ook meer dan logisch. Echter wordt dit heel moeilijk/onmogelijk gemaakt. Wellicht kan Kassa hier bij helpen?
Kan Kassa opnieuw de Ampera zaak openen? En juridisch adviseren? Of wacht OPEL op de eigenaar die zich met met advocaat meld???? Na alle modificaties dit jaar te hebben uitgevoerd, hebben we nu een brief gekregen dat er een geheel nieuwe batterij komt voor de Amper E. Tot die tijd, met modificatie, blijft auto brandgevaarlijk en kan je niet naast gebouwen, of in garages staan. Er is geen planning te maken op wanneer dat gaat gebeuren.. (3 jaar lijkt mij wel haalbaar?) Het lijkt mij dat de auto dus tot die tijd niet meer functioneel meer is (immers een stad zit vol gebouwen en een auto niet in een garage parkeren laat de leeftijd van de auto kelderen. Doe je het wel, en vliegt je auto in de fik, ben je dan wel verzekerd tegen de schade die je anderen aandoet???) Lijkt mij dat een vervangende elektrische auto tot de batterijen vervangen zijn, het minste wat redelijk is. Daarnaast denk ik dat de Ampera's dan maar tijdelijk op een brand veilig industrie terrein moeten worden geparkeerd, vanwege hun brandgevaar. wellicht met een branddeken en een tuinsproeier er boven) De dealers blijken ook geen info te hebben (zegt die van mij) geen idee hoeveel Ampera's onder welke omstandigheden zijn ontbrand... en ook niet om hoeveel Ampera's daardwerkelijk zijn uitgebrand (OPgebrand?) Mijn Auto staat nu buiten. Heb een hoes moeten kopen om hem te beschermen tegen het weer. Houten schuur van buurman zal wel afbranden, maar ben ik dan wel voor verzekerd toch? Hij staat buiten, en zijn schuur is een afdakje, en dus geen gebouw. Overigens, wisten jullie dat brandweer dan met een "zwem container" komt om de auto in te laten zakken... soort van zwembad ( nou die past nog wel op de oprit, de kraan, die hem er smeulend in moet tillen, mmmm....moet dan wel een joekel zijn... want die past er niet meer bij...) Kassa, kunnen jullie ons helpen?
In navolging op bovenstaande is er ondertussen het een en ander aan ontwikkelingen gaande. De modificatie is opgevolgd door een “definitieve” oplossing. Deze oplossing is echter minder succesvol gebleken dan gedacht/gehoopt en ingehaald door, wederom een terugroepactie. Hierbij is het advies niet alleen slechts gebruik maken van 90% van de batterijcapaciteit, maar ook zo min mogelijk onder de 110km in de “tank” achter te laten. Al met al komt dit neer op een ruime 42% rangevermindering ten overstaan van WLTP gegevens, om nog te zwijgen over de actieradius waarmee geadverteerd is. Hiernaast is de mogelijkheid tot ‘s nachts laden afgeraden evenals het binnen parkeren (zoals bijvoorbeeld in parkeergarages, waar vaak een laadmogelijkheid aanwezig is. De reactie van Opel is tot nu toe afhoudend of niet bestaand gebleken bij navraag door een particulier.
Er lijkt in Amerika een oplossing beschikbaar (Chevy bolt=Ampera-e) https://www.reuters.com/business/autos-transportation/gm-will-launch-recall-fix-69000-bolt-evs-2021-04-29/ https://www.wionews.com/videos/world-business-watch-general-motors-recalling-nearly-69000-bolt-evs-for-fire-risks-381606 https://eu.detroitnews.com/story/business/autos/general-motors/2021/04/29/gm-issues-remedy-bolt-recall-over-battery-fires/4886393001/
Het lijkt meer op een softwarematige "Workaround" voor een onbetrouwbaar accu-pakket. Ben ook benieuwd wat de invloed is op de laadsnelheid. Ik van mijn dealer nog geen details ontvangen. Tevens is er ook nog geen oplossing voor het verdwenen Onstar-pakket.
Naast dit euvel doet het e-call systeem het niet meer sinds 1-1-2021 terwijl dit een onderdeel van de APK keuring blijkt te zijn. Alle auto's waar een systeem in zit of heeft gezeten moet een werkend systeem hebben. Mijn auto van 1 jaar oud zou dus nu worden afgekeurd bij een APK keuring. Dat terwijl Opel nog steeds (11-4-21) mailjtejs stuurt dat alle informatie van de auto in Opel Connect toegankelijk is. Je kunt inmiddels zelfs de status van de batterij NIET meer aflezen, wat heel erg lastig is! Opel schrijft steeds dat de auto meer kan dan ik denk, echter een Ampera-E is de meest domme elektrische auto op de markt! Hij rijd heerlijk, maar deze essentiële dingen mis ik elke dag en vind ik niet normaal dat dit allemaal ineens niet meer beschikbaar is! Terwijl ze nog steeds schrijven van wel.
Er zit een kern van waarheid in dit item. Maar dit is toch stemmingmakerij! Er zijn in NL geen gevallen van brand bekend. Je laat een oude man prutsen met een verlengsnoer: zo laadt bijna niemand z'n auto op, en zeker niet op een ongeaard stopcontact. Dit heet "framing".
Idd, kassa moet deze mensen direct bellen en vertellen dit nooit meer te doen, de kans dat hun huis afbrand is 100x hoger dan hun auto, er zijn veel gevallen bekend van overbelasting waardoor brand is ontstaan in het huis. Daarnaast is het niet toegestaan wat hij doet met met die laadkabel en de matjes er over, hierdoor kunnen ouderen struikelen en ernstige verwonden. Aub kassa bel die mensen en laat ze die stekker er uit trekken!
Is het stemmingmakerij dat de batterijcapaciteit waarvoor je betaald hebt ineens met 10% vermindert?
Naar aanleiding van de uitzending over het brandgevaar van Opel Ampera e en de actie van Opel om de accu-capaciteit te reduceren met minder dan de genoemde 10%, wil ik ook mijn ervaring delen. Bij mijn auto heeft Opel juist het tegenovergestelde gedaan, namelijk de accu-capaciteit met maar liefst 25% teruggebracht om het brandgevaar tijdens het laden te reduceren. Ik ben door de Opel dealer doorverwezen naar "Opel Nederland", die mij niet anders konden aanbieden dan een voucher om het leed te verzachten. Ik heb deze voucher verwijderd en vind een gereduceerde accu-capaciteit van 60 naar 45kWh geen acceptabele oplossing. Ik wacht nog een maand of twee op een mogelijke permanente oplossing van GM, daarna overweeg ik verdere stappen.
Mensen die nog geen 300 km uit deze auto halen moeten zich aan hun voeten laten opereren: hun rechtervoet is te zwaar.
De mensen uit de film laden de auto vanuit een ongeaard stopcontact. Dit is een onveilige situatie. Het is verstandig een laadpaal aan te laten leggen.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!