Kassa

Zorgen over veiligheid accu Opel Ampera-E

  •  
10-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5026 keer bekeken
  •  
Veiligheidsexperts maken zich zorgen over de veiligheid van bijna 3.400 Opel Ampera-E's. Eigenaren van deze elektrische auto’s wordt opgeroepen de wagen terug te brengen naar de garage omdat die volledig opgeladen brandgevaarlijk kan zijn. Daarom moeten zij een software update laten uitvoeren. Uit veel reacties die bij Kassa binnen komen, blijkt echter dat deze update niet goed wordt uitgevoerd.
Opel Nederland adviseert bezitters in een brief met klem hun auto niet te parkeren naast hun woning of in een garage, totdat de maximale capaciteit van hun accu met tien procent is teruggebracht. Auto-eigenaren geven echter aan dat in de Opel-garage slechts drie tot vijf procent van de maximale accucapaciteit is afgehaald.

'Voer aanpassing naar behoren uit'

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) dat eerder adviseerde elektrische auto’s bij de uitgang van parkeergarages te parkeren vanwege de risico’s op brand, roept Opel Nederland op de aanpassing naar behoren uit te voeren. ‘Het is zorgwekkend dat deze modificatie volgens automobilisten niet conform voorschrift wordt uitgevoerd en dat zij hun auto nu niet veilig kunnen gebruiken’, aldus Nils Rosmuller, lector energie en transportveiligheid van het IFV.
Onafhankelijk technisch expert Peter Coppes stelt dat dealers dit risico niet zouden moeten nemen. ‘Het is bizar en ronduit gevaarlijk dat de internationale voorschriften hierover niet worden nageleefd.’

'Nieuw accu en verlenging garantie'

Bijkomend probleem is dat de beloofde actieradius van 520 kilometer die al niet werd gehaald, nu nog verder wordt teruggeschroefd door deze recall. Veel automobilisten geven aan er nu nog slechts maximaal 300 kilometer mee te kunnen rijden afhankelijk van onder meer de weersomstandigheden en snelheid. Risico- en verzekeringsadviseur Evert-Jeen van der Meer van Aon vindt dat automobilisten een nieuwe accu moeten krijgen, omdat ze nu zitten opgescheept met een onveilige auto die veel minder waard is. ‘Ik raad iedereen met een dergelijke wagen aan om contact op te nemen met Opel Nederland en te vragen om een verlenging van de garantie.’
Opel Nederland bevestigt dat de reductie van tien procent van het laadvermogen nodig is om het veiligheidsrisico te elimineren. ‘Ondertussen wordt er door ingenieurs hard gewerkt aan mogelijkheden om de laadcapaciteit weer te verhogen zonder bovengenoemd risico. Wij verwachten de betreffende klanten hierover op korte termijn nader te kunnen informeren’, aldus woordvoerder Jeroen Maas.

Lees de volledige reactie van Opel.

Kijk Kassa, NPO 1 om 19.05 uur

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Mart Y
Mart Y8 jun. 2022 - 9:24

Ik heb in eind oktbober/begin november 2021 een brief gehad van Opel waarin werd verteld dat ik een nieuw accupakket zou krijgen. Dat ik eerst een software update moest doen om mijn accucapaciteit naar 90% te brengen en met laadrestricties. Uit mijn hoofd waren de restricties: niet onder dak laden, niet in de nacht laden, niet in de buurt van andere voertuigen laden (straal 12m om de auto) en de range niet onder de 110km laten komen. Echter in de winter is dit laatste al bijna bij 40% en in de zomer rond de 25%. Deze restrictie lijken Opel te moeten in dekken bij schade als er toch brand ontstaat. Maar deze restricties maken de auto ook behoorlijk onbruikbaar. Dit is voor 1 a 2 maanden te doen maar ik wacht nu al 8 maanden. Ik heb tot op heden officieel nog geen update gehad over de stand van zaken. Ik ben meerdere keren langs de dealer geweest en heb met de helpdesk contact opgenomen. Ze zeggen begrip te hebben maar er worden geen oplossingen geboden. Ook is de vergoeding van 10 euro/dag (waar ANWB overspreekt) niet voor iedereen en alleen als je vervangend vervoer (benzine) aanvraagd (ingaand vanaf de aanvraag). Het probleem lijkt volledig bij de gebruiker te worden neergelegd. Een schade vergoeding vanaf dat het probleem speelt lijkt me meer dan logisch. En het aanbieden van een alternatief voor iedereen lijkt me ook meer dan logisch. Echter wordt dit heel moeilijk/onmogelijk gemaakt. Wellicht kan Kassa hier bij helpen?

Ampera E rijdster
Ampera E rijdster15 sep. 2021 - 11:45

Kan Kassa opnieuw de Ampera zaak openen? En juridisch adviseren? Of wacht OPEL op de eigenaar die zich met met advocaat meld???? Na alle modificaties dit jaar te hebben uitgevoerd, hebben we nu een brief gekregen dat er een geheel nieuwe batterij komt voor de Amper E. Tot die tijd, met modificatie, blijft auto brandgevaarlijk en kan je niet naast gebouwen, of in garages staan. Er is geen planning te maken op wanneer dat gaat gebeuren.. (3 jaar lijkt mij wel haalbaar?) Het lijkt mij dat de auto dus tot die tijd niet meer functioneel meer is (immers een stad zit vol gebouwen en een auto niet in een garage parkeren laat de leeftijd van de auto kelderen. Doe je het wel, en vliegt je auto in de fik, ben je dan wel verzekerd tegen de schade die je anderen aandoet???) Lijkt mij dat een vervangende elektrische auto tot de batterijen vervangen zijn, het minste wat redelijk is. Daarnaast denk ik dat de Ampera's dan maar tijdelijk op een brand veilig industrie terrein moeten worden geparkeerd, vanwege hun brandgevaar. wellicht met een branddeken en een tuinsproeier er boven) De dealers blijken ook geen info te hebben (zegt die van mij) geen idee hoeveel Ampera's onder welke omstandigheden zijn ontbrand... en ook niet om hoeveel Ampera's daardwerkelijk zijn uitgebrand (OPgebrand?) Mijn Auto staat nu buiten. Heb een hoes moeten kopen om hem te beschermen tegen het weer. Houten schuur van buurman zal wel afbranden, maar ben ik dan wel voor verzekerd toch? Hij staat buiten, en zijn schuur is een afdakje, en dus geen gebouw. Overigens, wisten jullie dat brandweer dan met een "zwem container" komt om de auto in te laten zakken... soort van zwembad ( nou die past nog wel op de oprit, de kraan, die hem er smeulend in moet tillen, mmmm....moet dan wel een joekel zijn... want die past er niet meer bij...) Kassa, kunnen jullie ons helpen?

Rutger1984
Rutger198413 aug. 2021 - 15:44

In navolging op bovenstaande is er ondertussen het een en ander aan ontwikkelingen gaande. De modificatie is opgevolgd door een “definitieve” oplossing. Deze oplossing is echter minder succesvol gebleken dan gedacht/gehoopt en ingehaald door, wederom een terugroepactie. Hierbij is het advies niet alleen slechts gebruik maken van 90% van de batterijcapaciteit, maar ook zo min mogelijk onder de 110km in de “tank” achter te laten. Al met al komt dit neer op een ruime 42% rangevermindering ten overstaan van WLTP gegevens, om nog te zwijgen over de actieradius waarmee geadverteerd is. Hiernaast is de mogelijkheid tot ‘s nachts laden afgeraden evenals het binnen parkeren (zoals bijvoorbeeld in parkeergarages, waar vaak een laadmogelijkheid aanwezig is. De reactie van Opel is tot nu toe afhoudend of niet bestaand gebleken bij navraag door een particulier.

bertc
bertc1 mei 2021 - 6:32

Er lijkt in Amerika een oplossing beschikbaar (Chevy bolt=Ampera-e) https://www.reuters.com/business/autos-transportation/gm-will-launch-recall-fix-69000-bolt-evs-2021-04-29/ https://www.wionews.com/videos/world-business-watch-general-motors-recalling-nearly-69000-bolt-evs-for-fire-risks-381606 https://eu.detroitnews.com/story/business/autos/general-motors/2021/04/29/gm-issues-remedy-bolt-recall-over-battery-fires/4886393001/

1 Reactie
NooitmeerOpel
NooitmeerOpel1 mei 2021 - 16:57

Het lijkt meer op een softwarematige "Workaround" voor een onbetrouwbaar accu-pakket. Ben ook benieuwd wat de invloed is op de laadsnelheid. Ik van mijn dealer nog geen details ontvangen. Tevens is er ook nog geen oplossing voor het verdwenen Onstar-pakket.

Ingrid Kloosterman
Ingrid Kloosterman12 apr. 2021 - 14:33

Naast dit euvel doet het e-call systeem het niet meer sinds 1-1-2021 terwijl dit een onderdeel van de APK keuring blijkt te zijn. Alle auto's waar een systeem in zit of heeft gezeten moet een werkend systeem hebben. Mijn auto van 1 jaar oud zou dus nu worden afgekeurd bij een APK keuring. Dat terwijl Opel nog steeds (11-4-21) mailjtejs stuurt dat alle informatie van de auto in Opel Connect toegankelijk is. Je kunt inmiddels zelfs de status van de batterij NIET meer aflezen, wat heel erg lastig is! Opel schrijft steeds dat de auto meer kan dan ik denk, echter een Ampera-E is de meest domme elektrische auto op de markt! Hij rijd heerlijk, maar deze essentiële dingen mis ik elke dag en vind ik niet normaal dat dit allemaal ineens niet meer beschikbaar is! Terwijl ze nog steeds schrijven van wel.

struijkp
struijkp11 apr. 2021 - 11:51

Er zit een kern van waarheid in dit item. Maar dit is toch stemmingmakerij! Er zijn in NL geen gevallen van brand bekend. Je laat een oude man prutsen met een verlengsnoer: zo laadt bijna niemand z'n auto op, en zeker niet op een ongeaard stopcontact. Dit heet "framing".

2 Reacties
Antonio e
Antonio e11 apr. 2021 - 17:56

Idd, kassa moet deze mensen direct bellen en vertellen dit nooit meer te doen, de kans dat hun huis afbrand is 100x hoger dan hun auto, er zijn veel gevallen bekend van overbelasting waardoor brand is ontstaan in het huis. Daarnaast is het niet toegestaan wat hij doet met met die laadkabel en de matjes er over, hierdoor kunnen ouderen struikelen en ernstige verwonden. Aub kassa bel die mensen en laat ze die stekker er uit trekken!

Ingrid Kloosterman
Ingrid Kloosterman12 apr. 2021 - 14:35

Is het stemmingmakerij dat de batterijcapaciteit waarvoor je betaald hebt ineens met 10% vermindert?

avdd
avdd11 apr. 2021 - 7:58

Naar aanleiding van de uitzending over het brandgevaar van Opel Ampera e en de actie van Opel om de accu-capaciteit te reduceren met minder dan de genoemde 10%, wil ik ook mijn ervaring delen. Bij mijn auto heeft Opel juist het tegenovergestelde gedaan, namelijk de accu-capaciteit met maar liefst 25% teruggebracht om het brandgevaar tijdens het laden te reduceren. Ik ben door de Opel dealer doorverwezen naar "Opel Nederland", die mij niet anders konden aanbieden dan een voucher om het leed te verzachten. Ik heb deze voucher verwijderd en vind een gereduceerde accu-capaciteit van 60 naar 45kWh geen acceptabele oplossing. Ik wacht nog een maand of twee op een mogelijke permanente oplossing van GM, daarna overweeg ik verdere stappen.

adriek
adriek10 apr. 2021 - 17:43

Mensen die nog geen 300 km uit deze auto halen moeten zich aan hun voeten laten opereren: hun rechtervoet is te zwaar.

1 Reactie
Luc Koster
Luc Koster10 apr. 2021 - 18:23

De mensen uit de film laden de auto vanuit een ongeaard stopcontact. Dit is een onveilige situatie. Het is verstandig een laadpaal aan te laten leggen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!