Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgen over veiligheid accu Opel Ampera-E

10-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5303 keer bekeken
  •  
Veiligheidsexperts maken zich zorgen over de veiligheid van bijna 3.400 Opel Ampera-E's. Eigenaren van deze elektrische auto’s wordt opgeroepen de wagen terug te brengen naar de garage omdat die volledig opgeladen brandgevaarlijk kan zijn. Daarom moeten zij een software update laten uitvoeren. Uit veel reacties die bij Kassa binnen komen, blijkt echter dat deze update niet goed wordt uitgevoerd.
Opel Nederland adviseert bezitters in een brief met klem hun auto niet te parkeren naast hun woning of in een garage, totdat de maximale capaciteit van hun accu met tien procent is teruggebracht. Auto-eigenaren geven echter aan dat in de Opel-garage slechts drie tot vijf procent van de maximale accucapaciteit is afgehaald.

'Voer aanpassing naar behoren uit'

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) dat eerder adviseerde elektrische auto’s bij de uitgang van parkeergarages te parkeren vanwege de risico’s op brand, roept Opel Nederland op de aanpassing naar behoren uit te voeren. ‘Het is zorgwekkend dat deze modificatie volgens automobilisten niet conform voorschrift wordt uitgevoerd en dat zij hun auto nu niet veilig kunnen gebruiken’, aldus Nils Rosmuller, lector energie en transportveiligheid van het IFV.
Onafhankelijk technisch expert Peter Coppes stelt dat dealers dit risico niet zouden moeten nemen. ‘Het is bizar en ronduit gevaarlijk dat de internationale voorschriften hierover niet worden nageleefd.’

'Nieuw accu en verlenging garantie'

Bijkomend probleem is dat de beloofde actieradius van 520 kilometer die al niet werd gehaald, nu nog verder wordt teruggeschroefd door deze recall. Veel automobilisten geven aan er nu nog slechts maximaal 300 kilometer mee te kunnen rijden afhankelijk van onder meer de weersomstandigheden en snelheid. Risico- en verzekeringsadviseur Evert-Jeen van der Meer van Aon vindt dat automobilisten een nieuwe accu moeten krijgen, omdat ze nu zitten opgescheept met een onveilige auto die veel minder waard is. ‘Ik raad iedereen met een dergelijke wagen aan om contact op te nemen met Opel Nederland en te vragen om een verlenging van de garantie.’
Opel Nederland bevestigt dat de reductie van tien procent van het laadvermogen nodig is om het veiligheidsrisico te elimineren. ‘Ondertussen wordt er door ingenieurs hard gewerkt aan mogelijkheden om de laadcapaciteit weer te verhogen zonder bovengenoemd risico. Wij verwachten de betreffende klanten hierover op korte termijn nader te kunnen informeren’, aldus woordvoerder Jeroen Maas.

Lees de volledige reactie van Opel.

Kijk Kassa, NPO 1 om 19.05 uur

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!