Kassa

Supermarkten overtreden mogelijk massaal de Statiegeldwet, inspectie start onderzoek

27-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7505 keer bekeken
  •  

De Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) is een onderzoek gestart naar vijftien drankflessen die te koop zijn in de supermarkt, vaak van het eigen merk, waar nu geen statiegeld op zit. Uit een inventarisatie van Kassa blijkt dat er tientallen soortgelijke drankflessen in verschillende supermarkten te koop zijn.

Recycling Netwerk Benelux heeft via een advocaat verzocht om dit onderzoek te starten. Het onderzoek richt zich op twee flessen DubbelDrank van producent Riedel, acht drankflessen van het eigen merk van Albert Heijn en vijf van de Jumbo. Maar ook bij de PLUS, Lidl en Coop liggen dergelijke dranken in de schappen van het eigen merk. “Het is statiegeld ontduiking", vindt Robbert van Duin van Recycling Netwerk Benelux. De volledige reactie van Recycling Netwerk Benelux vind je hier (PDF).

Alleen 100% sap uitgezonderd van statiegeld

In de Statiegeldwet is vastgelegd dat er statiegeld moet op frisdranken waar water in zit en waar suiker/zoetstof aan is toegevoegd. In de wet staat ook dat sappen zijn uitgesloten, maar volgens staatssecretaris Van Weyenberg geldt dit alleen voor 100% sappen. Zodra er aan een sap water en suiker is toegevoegd, moet er volgens Van Weyenberg statiegeld op. “Onze wet betekent de facto dat alleen als je 100% zuiver sap bent, je geen frisdrank bent en dus niet verplicht bent tot statiegeld", aldus Van Weyenberg. Een volledige reactie van Van Weyenberg vind je hier (PDF).

De flessen waar onderzoek naar gedaan wordt is bijvoorbeeld de Cranberry drank van 1 liter van zowel de Albert Heijn als de Jumbo. In hetzelfde schap van de supermarkt staat ook Cranberry sap van twee concurrenten, met dezelfde ingrediënten, waar wel statiegeld op zit. De supermarkten hebben mogelijk jaren prijsvoordeel gehad omdat ze de 0,15 cent statiegeld op kleine flesjes of 0,25 cent op 1 liter flessen niet hebben doorberekend aan de consument en de andere producenten wel. Andere dranken waar de ILT naar gaat kijken zijn Jumbo Rood Fruit, Jumbo appel nectar, AH Duodrink tropische vruchten en AH Multivitamine ACE. 

Ook DubbelDrank krijgt nu statiegeld

Producent Riedel van DubbelDrank heeft Kassa laten weten dat ze hun verpakking aanpassen: binnen enkele weken komt er statiegeld op de verpakking. De volledige reactie van Riedel lees je hier (PDF).

Albert Heijn en PLUS zeggen nu zelf ook te gaan onderzoeken of er geen statiegeld op de verpakkingen moet. Jumbo is op dit moment van mening dat het wel aan de wetgeving voldoet en zegt het onderzoek af te wachten. Jumbo is op dit moment van mening dat ze wel aan de wetgeving voldoen. De volledige reacties van de supermarkten lees je hier (PDF).

De ILT komt normaal gesproken binnen acht weken tot een oordeel. Mochten ze overtredingen constateren, zo laat een woordvoerder, zullen ze eerst met de betreffende producenten in gesprek gaan. Mocht dit niet voor verandering zorgen, kunnen ze overgaan tot bijvoorbeeld het uitdelen van boetes.

Technisch mogelijk

Een van de grootste recyclers van plastic flesjes in ons land, Morssinkhof plastics, laat weten dat het technisch mogelijk is om naast frisdrankflesjes ook sapflesjes mee te nemen in de recycling. “Wel geldt uiteraard dat voor sapflessen, net als voor de huidige frisdrank en waterflessen, dat de juiste keuzes moeten worden gemaakt in het design for recycling. Dus keuze van doppen, etiketten, sleeves, lijmen moet conform de richtlijnen plaatsvinden", laat Matthijs Veerman van Morssinkhof weten. Op dit moment verwerken ze in hun fabriek tezamen met de Nederlandse plastic statiegeld flesjes ook Deense statiegeld flesjes, waar ook sapflesjes bij zitten. De volledige reactie van Morssinkhof plastics lees je hier (PDF).

Kauthar Bouchallikht, Tweede Kamerlid van GroenLinks, gaat Kamervragen stellen over deze kwestie. Ze wil geen uitzonderingen meer in de wet en op alle sapflesjes statiegeld.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

gypsyjoy
gypsyjoy29 nov. 2021 - 11:54

als hoofd motivatie om statiegeld te heffen,is zwerfafval. Zou het niet handiger zijn om van de afvalverwerking niet langer een verdienmodel te maken? Steeds meer werk hieraangaande komt op de schouders vd huishoudens terecht en ipv minder aan genoemde verwerking te hoeven betalen, wordt het ieder jaar krankzinnig meer. Voor alle duidelijkheid, zelf gooi ik nooit iets op straat, hoewel het me opgevallen is dat de wergwerp bakken overal verdwijnen.Laten we die eerst maar eens terug plaatsen,zou ik zeggen. En voed je kinderen op!!

MPvE
MPvE28 nov. 2021 - 19:37

Jumbo anemoonstraat in den haag voldoet niet aan de statiegeld wet, maar niet op ene wijze die verwacht zou worden n.a.v. dit artikel. Statiegeld-bierflesjes met een glooiende hals (vaak Belgische bieren) met een etiket van een bier dat niet door jumbo zelf verkocht worden worden niet geaccepteerd door de automaat, terwijl de flesjes identiek zijn aan die van bieren die jumbo wel verkoopt. Al eens aangekaart, wel een reactie gehad maar nooit iets aan gedaan.

Oma ellie
Oma ellie28 nov. 2021 - 17:44

Goede avond. Ik wilde graag reageren over het statiegeld op p plastic flessen. Wat mij echter verbaasd is dat in de vele Poolse winkels en bijna alle avondwinkels op de plastic flessen geen statiegeld zit. Deze flessen zelfs co pak en dan ga en die andere merken worden bij buitenlandse groothandels gekocht dus geen statiegeld. Wat gaat dat dan in de toekomst met die winkels gebeuren. Hoop dat jullie daar ook eens naar kunnen kijken. Groeten een bezorgde Oma.

John1313
John131328 nov. 2021 - 9:28

Wat een gezeur weer hier, lijkt wel klikken, bah. Had gewoon contact gemaakt met de winkels en gevraagd hoe het zit als je dit belangrijk vindt. Ik geloof niet in onwil want de boetes kunnen hoog zijn. Opruiing is dit.

1 Reactie
thieu
thieu28 nov. 2021 - 14:08

Klikken? Niks klikken! Winkels proberen bewust hoever ze gaan kunnen. Ze hebben niet voor niets de invoering van statiegeld vele jaren gefrustreerd, waardoor de samenleving steeds weer met tonnen zwerfafval zat. En dat zwerfafval wordt opgeruimd door gemeenten en dus betaald door de belastingbetaler (ook jij dus). En met die boete valt het wel mee. Vlg. Het artikel wordt er eerst met de bewuste winkels gepraat.

Girlpower
Girlpower28 nov. 2021 - 8:53

Ook op de flesjes met koude koffie van de lidl en de mullermelk flessen zit geen statiegeld ! Heel raar !.

Ruard
Ruard27 nov. 2021 - 19:16

Niet alleen plastic flessen zonder statiegeld, ook op bierflessen van vooral speciaal bieren staat vaak geen statiegeld. Misschien kan dat in een moeite meegenomen worden door de supermarkten

Floris99
Floris9927 nov. 2021 - 19:05

Uitzending recycleerbaar plastic. Iedereen wordt steeds verleid tot allerlei discussies nu weer sap in plastic zou niet kunnen. Oplossing is simpel: stel de eis: plastic moet recycleerbaar zijn. Kan het niet? Dan moet er in glas geleverd worden, met statiegeld!

Simon van T
Simon van T27 nov. 2021 - 18:57

Naast de plastic flesjes zie ik dat bij de Belgische bierflessen van 0,33 liter de ene keer wel statiegeld opzit, maar de andere keer niet. M.n. bij Aldi en Lidl niet Soms zelfs op exact hetzelfde produkt, b.v. Piraat bier. Bij de Lidl wordt geen statiegeld gerekend, maar bij andere supers wel. St. Feuillien gekocht bij Lidl, geen statiegeld gerekend, maar op het flesje staat statiegeld. Lidl accepteert de retourflesjes niet, maar menig andere supermarkt we.

Faassine
Faassine27 nov. 2021 - 15:54

Waarom kun je bij de supermarkten niet gewoon ALLE (plastic) statiegeldflessen van willekeurig welk merk inleveren? Nu worden alleen flessen van merken die ze zelf verkopen geaccepteerd.

1 Reactie
Marvin R
Marvin R27 nov. 2021 - 17:16

moet je aan de winkel vragen. volgens de nieuwe statiegeld wet moeten ze voor zo ver ik weet elk flesje met het nieuwe statiegeld logo accepteren. dan kunnen ze dus alleen flessen uit oude voorraad of uit het buitenland weigeren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!