Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe gaat het na 9 maanden met Kassa’s Leefstijldeelnemers?

18-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1282 keer bekeken
  •  
Acht deelnemers aan Kassa's Leefstijlprogramma zijn vanaf januari de uitdaging aangegaan om te werken aan een gezondere leefstijl. Daarbij staat niet alleen afvallen centraal, maar wordt ook gekeken naar onderliggende oorzaken van een mindere gezondheid, zoals slaaptekort, stress en medicijngebruik. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder dus is het tijd voor een update! Hoe gaat het nu met de deelnemers Ron, Carlo, Patricia en Marja?
Carlo, Ron, Henk, Patricia, Joke, Marja, Myriam en Josefina volgen gezamenlijk een traject met de naam Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Een GLI-traject is een programma dat gericht is op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden. In zo’n traject wordt advies en begeleiding gegeven dat gericht is op drie aspecten: gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Hier lees je meer over de verschillende GLI-programma’s.

Hoe gaat het na negen maanden?

De tweede meting van het GLI-traject was in april. Dus is het hoogtijd om een bezoek te brengen aan Ron, Carlo, Patricia en Marja. Want hoe gaat het nu met ze: voelen ze zich nog fit en houden ze het vol?

Patricia

Het gaat goed met Patricia, maar door het vele wandelen heeft ze een blessure opgelopen (zogeheten ‘shin splits’). Ze kan door deze blessure nu veel minder ver wandelen als voorheen, iets wat Patricia erg mist. In het traject heeft Patricia maar liefst vijf kilo vet omgezet naar spieren. In de afgelopen maanden is twee kilo spier weer omgezet naar vet, waardoor ze de sportschool weer opzoekt.
Patricia vindt het nog wat lastig om snacks te laten liggen. Maar ze heeft een gouden tip gekregen van leefstijlcoach Jolande: doe psylliumvezels, ook wel vlozaad, door de yoghurt. Dit geeft voor Patricia een vol gevoel, waardoor ze minder snel gaat snacken.

Marja

Marja heeft het momenteel mentaal wat moeilijker. Daarom is het traject wat moeilijker vol te houden. Maar ondanks dat het even wat moeizamer gaat, is Marja nog steeds elke dag aan het lopen en fietsen. Ze slikt minder medicijnen en krijgt veel complimenten dat ze er goed uitziet. Dat vindt ze ook een valkuil; daardoor denkt ze dat ze wel weer even kan snoepen.

Ron

Met Ron gaat het hartstikke goed. Ron’s doel was om een sprintje te kunnen trekken en dat lukt inmiddels! De grootste verandering is bij Ron het fysieke gedeelte. Hij doet aan tennis, squashen en voetballen. Hij heeft veel aan de hulp van leefstijlcoach Jolande. Ze geeft hem de juiste adviezen en motiveert Ron. “Ze zegt niet dat iets níet mag”, aldus Ron. Sinds twee maanden heeft Ron de Ommetje-app waar hij veelvuldig gebruik van maakt.

Carlo

Carlo begon het traject heel goed en verloor maar liefst dertig kilo! Nu gaat het iets slechter; hij is teruggevallen in zijn oude patroon en heeft zes kilo erbij gekregen. Hij stagneert in het traject. Zo beweegt Carlo wat minder en is hij toch wat gevoeliger om iets ongezonds te eten. Carlo is van plan het er niet bij te zitten en wil graag weer meer bewegen.
De andere vier deelnemers Henk, Joke, Myriam en Josefina zien we later in een andere update.

De metingen in het gezonde-leefstijltraject

Onder begeleiding van internist-endocrinoloog prof. dr. Liesbeth van Rossum en leefstijlcoach Jolande van Teeffelen gaan de deelnemers het GLI-traject twee jaar aan en ondergaan de deelnemers allerlei metingen. De eerste meting lieten we in januari zien, bij de start van het leefstijlprogramma. Vier maanden later namen we de balans op met de tweede meting; hoe gaat het in die paar maanden met de deelnemers? Alle deelnemers voelden zich fitter na die paar maanden. Bij de één resulteerde dat in gewichtsverlies, bij de ander vooral op mentaal vlak.

Over het GLI-traject

Sinds 2019 valt het GLI-traject onder de basisverzekering voor volwassenen die obesitas hebben en volwassenen die overgewicht hebben én een extra risicofactor, bijvoorbeeld bij het risico op diabetes of bij astma. Voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie heb je wel altijd een doorverwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Er zijn vier verschillende GLI-programma’s: BeweegKuur, SLIMMER, CooL en Samen Sportief in Beweging. Hier lees je meer informatie over de verschillende programma’s.

Handige informatie

Voor het gemak kun je op onze website allerlei informatie vinden over het leefstijlprogramma. Voor het volledige dossier kun je hier terecht. In dit dossier vind je de uitzendingen, maar ook artikelen met tips en tricks voor een gezonde leefstijl.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!