Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa’s leefstijltraject nu écht van start!

09-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1892 keer bekeken
  •  
Het nieuwe jaar is begonnen en veel mensen hebben zich voorgenomen af te vallen of meer te gaan bewegen. En dat is op zich niet zo vreemd, want in 2019 had nét iets meer dan de helft van de volwassen Nederlanders te maken met matig of ernstig overgewicht. En dat is een zorgelijke ontwikkeling, want zo’n tien jaar geleden was dat nog 41% van de volwassenen en begin jaren ’80 zelfs ‘maar’ 27%.  

Body Mass Index

Je hebt overgewicht als je Body Mass Index, oftewel je BMI, boven de 25 zit. En bij een BMI van 30 of hoger heb je obesitas. Daar heeft ongeveer 1 op de 7 Nederlanders mee te maken. Overgewicht kan grote gevolgen hebben, want het staat in verband met tal ziektes. Zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Maar ook artrose, astma en chronische rugpijn kunnen het gevolg zijn van overgewicht.

Leefstijlinterventie

Om overgewicht te behandelen, kun je starten met een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit programma richt zich op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én daarna ook vol te houden. Daarbij staat niet alleen afvallen centraal, maar wordt ook gekeken naar onderliggende oorzaken als slaaptekort, stress en medicijngebruik.
Sinds 2019 valt het GLI-traject onder de basisverzekering voor volwassenen die obesitas hebben en volwassenen die overgewicht hebben én een extra risicofactor, bijvoorbeeld bij het risico op diabetes of bij astma. Voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie heb je wel altijd een doorverwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist.

Negen deelnemers

Na een oproep in de uitzending van 5 september jl. meldden honderden Kassa-kijkers zich aan om onder begeleiding van professionals te gaan werken aan een gezondere leefstijl. 
Na een zorgvuldige screening zijn uiteindelijk negen deelnemers geselecteerd die gezamenlijk een GLI-traject gaan doorlopen. Hiervoor worden driemaal metingen uitgevoerd in het Erasmus MC onder begeleiding van o.a. internist-endocrinoloog prof. dr. Liesbeth van Rossum. De individuele gesprekken en groepsmeetings die horen bij het GLI-programma worden geleid door diëtist en leefstijlcoach Jolande van Teeffelen.  

Overgewicht

Dat steeds meer Nederlanders te maken hebben met overgewicht, is te verklaren volgens Van Rossum. "De maatschappij is echt obesogener geworden. We worden veel meer blootgesteld aan ongezonde producten. Daarnaast zijn we gemiddeld genomen ook minder gaan bewegen. Maar: we zijn ook korter gaan slapen en wij zijn gestrester dan vroeger. Daarnaast gebruiken we ook medicatie die kan leiden tot gewichtsverhoging. Het zijn veel oorzaken bij elkaar."
Aan al deze zaken wordt aandacht besteed tijdens een Gecombineerde Leefstijlinterventie. Zo’n traject duurt twee jaar. Van Teeffelen: "Leefstijlverandering is topsport. Dat moet je voorbereid doen, het heeft een lange adem nodig. Je moet vooral niet doorschieten in je enthousiasme. Want dat is het gevaar: dat is niet duurzaam. De verandering moet echt ingebed worden in je systeem." De focus moet volgens haar ook niet liggen op het afvallen van een bepaald aantal kilo’s. "Het ervaren van je gezondheid, dat is belangrijk. Het je fitter voelen, lekkerder in je vel zitten. Dat zijn doelstellingen die je duurzaam kunt behouden."

Doe mee!

Natuurlijk kan ook jij gaan werken aan een gezondere leefstijl. Op onze site plaatsen we de komende maanden in het dossier Kassa’s Leefstijlprogramma wekelijks artikelen, video’s met voeding- en beweegtips en vlogs van onze deelnemers.

Daarnaast is er de besloten Facebook-groep ‘Kassa: op weg naar een gezondere leefstijl!’. Hier plaatsen we dezelfde content, maar kun je ook ervaringen, tips, filmpjes en recepten delen.

Meer info:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!