Kassa

Geen post meer op maandag vanaf 2014

22-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
brievenbus_13.jpg
De post wordt vanaf 1 januari niet meer op maandag bezorgd. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Henk Kamp van Economische Zaken maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Rouwkaarten en medische post blijven wel zes keer per week bezorgd worden.
Digitaal
Veel post wordt tegenwoordig digitaal verstuurd en de volumedaling lijkt in ons land groter dan in ander Europese landen. Daardoor is de postbezorging voor PostNL minder rendabel geworden. Voor de maandag is gekozen omdat dan de minste post wordt bezorgd. De hoeveelheid post op deze dag bedraagt slechts 2 tot 3 procent van het totale volume.
Meerderheid heeft geen moeite
De maatregel was al aangekondigd door staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken in het vorige kabinet. Volgens Kamp blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat 83 procent van de bevolking geen moeite heeft met minder bezorgdagen. In 2004 vond 41 procent dit nog onacceptabel. In de meeste landen van de Europese Unie wordt de post vijf dagen per week bezorgd.
Beperkte gevolgen
Het schrappen van de maandagbezorging heeft geen directe gevolgen voor de werkgelegenheid, schrijft Kamp aan de Tweede Kamer. Uit eerder onderzoek bleek dat de gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden van het zittende personeel zeer beperkt zijn.
Duurdere postzegels
Om de financiële problemen bij PostNL op te lossen werd vorige maand al aangekondigd dat postzegels duurder worden. Postzegels van 54 eurocent worden vanaf 1 juli maximaal 6 cent duurder. Overige zegels mogen 10 procent in prijs stijgen. Door het terugbrengen van het aantal verplichte bezorgdagen van zes naar vijf wordt gehoopt toekomstige tariefstijgingen te kunnen beperken. ANP
Geen post op maandag: Hoe denkt u daarover? Doe mee aan de poll!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!