Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Financiële gezondheid huishoudens gedaald van 60 naar 40 procent

  •  
06-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2783 keer bekeken
  •  
hypotheek huurwoning koopwoning huis 1127

Uit onderzoek blijkt dat er een daling is in de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens. De helft van de huishoudens was in 2021 nog financieel gezond. Vorig jaar ging het nog om vier op de tien huishoudens. Dat melden accountants- en advieskantoor Deloitte, budgetinstituut Nibud en Universiteit Leiden op basis van gezamenlijk onderzoek.

Categorieën: gezond, toereikend, kwetsbaar en ongezond

Deloitte definieert financiële gezondheid als een situatie waarin "men in staat is, en het gevoel van controle heeft, om in een comfortabele manier aan alle huidige en lopende financiële verplichtingen te voldoen". In het onderzoek werd er gekeken naar 5000 huishoudens. Deze huishoudens werden ingedeeld in categorieën: gezond, toereikend, kwetsbaar en ongezond.

60 procent van de onderzochte huishoudens in de categorieën kwetsbaar of ongezond

Het aandeel huishoudens dat werd beschouwd als financieel gezond daalde in 2022 van 27 procent naar 21 procent. Het aandeel huishoudens voor wie de financiële gezondheid toereikend was, daalde eveneens, van 24 procent naar 19 procent. Daarmee valt nu 60 procent van de onderzochte huishoudens in de categorieën kwetsbaar of ongezond, tegen iets minder dan de helft in 2021.

Onzeker over grote uitgaven

Zo geven bijna een op de vier huishoudens aan onzeker te zijn over het doen van grote uitgaven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld vakanties, de aanschaf van een auto of onderhoudswerkzaamheden aan hun huis. Een jaar eerder gold die onzekerheid nog voor een op de zes huishoudens.

Ruime meerderheid loopt geen betalingsachterstand op

Maar ook het betalen van noodzakelijke kosten kost huishoudens meer moeite. Het aandeel dat zonder problemen rekeningen kan betalen, kwam vorig jaar uit op 54 procent, in 2021 was dat nog 65 procent. Volgens de onderzoekers lijkt een ruime meerderheid van 89 procent er desondanks nog wel in te slagen om de rekeningen te betalen zonder daarbij een achterstand op te lopen. Dat is volgens hen in lijn met de resultaten uit het vorige onderzoek. Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.