Kassa

Eigen risico van je inboedel-, reis- of autoverzekering verhogen: verstandig of niet?

theme-icon
Geld
  •  
17-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5803 keer bekeken
  •  
verzekeren verzekering 1127 geld besparen

Bij de woorden ‘eigen risico’ denk je waarschijnlijk meteen aan je zorgverzekering. Waar je misschien nog nooit bij hebt stilgestaan, is dat je ook bij vrijwel al je andere verzekeringen een eigen risico hebt. Bijvoorbeeld bij je autoverzekering, inboedelverzekering of reisverzekering. Ook bij die verzekeringen kun je vaak het eigen risico verhogen in ruil voor korting op de premie. Is dat verstandig?

Wat is de reden van het eigen risico?

Het eigen risico wil zeggen dat je bij elke schade een bepaald bedrag zelf betaalt, bijvoorbeeld de eerste 50 euro of 150 euro van het schadebedrag. De reden dat je bij schadeverzekeringen een eigen risico hebt, is dat verzekeraars willen voorkomen dat je elke kleine schade claimt. Het afhandelen van een schadeclaim kost de verzekeraar geld. Als een schade meer kost om af te handelen dan het bedrag dat je claimt, is dat natuurlijk zonde van het geld.

Bovendien houdt het verzekeringen betaalbaar. Elke claim die wordt ingediend telt immers mee in de totale schadelast die een verzekeraar heeft en hoe hoger die schadelast, hoe hoger de premies moeten worden. 

Korting op je autoverzekering met een hoger eigen risico 

Net als je bij je basisverzekering voor zorg, krijg je bij veel andere verzekeringen korting op de premie als je het eigen risico verhoogt.

Bij WA+ beperkt casco en allrisk autoverzekeringen is het standaard eigen risico vaak 135 of 150 euro en soms zelf 0 euro. Je kunt dit bedrag bij sommige autoverzekeringen verhogen tot 500, 1.000 of zelfs 1.200 euro. In ruil hiervoor krijg je gemiddeld 8 tot 9 euro korting per maand op je autoverzekering. Dat scheelt je op jaarbasis toch 96 tot 108 euro. 

Eigen risico verhogen verstandig?

Zeker bij je autoverzekering kan het verstandig zijn om je eigen risico te verhogen. Als je een schade door je eigen schuld claimt, stijgt je premie. Een deel van je no-claimkorting vervalt namelijk. En het duurt 4 jaar voor je weer terug op het oude niveau bent.

Hierdoor is het niet verstandig om relatief kleine schades te claimen bij de autoverzekering. Als je die kleine schades toch al niet claimt, kun je dus net zo goed je eigen risico verhogen.

Natuurlijk moet je als je het eigen risico verhoogt wel zorgen dat je een spaarpotje achter de hand hebt. Stel dat je toch een keer schade hebt, dan moet je een hoger bedrag zelf betalen.

Hoe zit het bij andere verzekeringen?

Ook bij je inboedel-, opstal- en reisverzekering heb je een eigen risico en de kan de premiekorting flink oplopen als je het eigen risico verhoogt. En laten we eerlijk zijn, die verzekering sluiten je vooral af om grote schades te dekken. Bijvoorbeeld als bij een brand een groot deel van je spullen beschadigd raken of op reis je dure camera wordt gestolen.

Je gaat die verzekeringen niet raadplegen voor een gebroken kandelaar die je kocht voor twee tientjes of voor die zonnebril die je voor een paar euro bij een straatverkoper kocht. Dus ook hier kan het best lonen om je eigen risico wat op te hogen.

Dus, neem je verzekeringen onder loep

Kortom, ga eens kijken welke verzekeringen je nu hebt en wat je het je oplevert als je daar het eigen risico verhoogt. Met de premie die je uitspaart kun je dan zelf wat geld opzij zetten om het eigen risico te betalen als je toch een keer schade moet claimen.

Door: Amanda Bulthuis - Voor het Kassa-dossier Verzekeren

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

silver5
silver519 mei 2023 - 10:35

Cash geld moet geaccepteerd blijven!! Ik laat mijn boodschappen door iemand anders doen (vanwege handicap) maar geef diegene écht mijn pinpas of telefoon niet mee!! Afgelopen week wilde een oudere man 50 euro pinnen bij de Jumbo, dat kon niet hij kon maximaal 20 euro pinnen?? En via internet betaal je voor elke bestelling 5 euro bezorgkosten. Als ik 20 euro per maand "weggooi" scheelt mij dat zeker 3 maaltijden! Dus Cash moet blijven en ook overal!!

mammientje
mammientje17 mei 2023 - 9:39

Vroeger kwam om de paar jaar een verzekeringsagent bij je thuis om je polis na te lopen of je niet onderverzekerd was. Helaas is dit niet meer zo. Was dit wel zo geweest dan was het eerder opgevallen dat de automatisch betaalde verzekering totaalpakket niet meer alles had. Gegevens waren verloren gegaan nadat de verzekeringsmaatschappij een paar keer was overgegaan naar een andere verzekeringsmaatschappij. Maar ja, je denkt goed verzekerd te zijn, want we hadden een totaalpakket en de betaling werd automatisch afgeschreven. Toen ons huis volledig verbrand was in 2017, kwamen we erachter dat we wel een opstalverzekering hadden maar geen inboedel en aansprakelijkheidsverzekering. Dat is heel zuur! De verzekering wilde ook niets voor ons doen. Gelukkig hadden we nog wel de opstalverzekering en kon na bijna 2 jaar een nieuwe huis gebouwd worden. Daarom mijn advies: Kijk je polissen na en kijk of de betaling ervan ook klopt. Het valt niet op als de verzekeringsmaatschappij bij automatische incasso een paar euro minder afschrijven!