Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Betaalrekening steeds duurder, grootste kostenstijging voor klant ING

  •  
28-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12499 keer bekeken
  •  
contacloos pinnen betalen bankpas ING 1127

Betaalrekeningen bij banken zijn in de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vooral bij de grote banken, zoals ING en ABN AMRO zijn de kosten enorm gestegen.

Volgens de onderzoekers was ING vijf jaar terug nog een van de goedkoopste opties voor een betaalrekening met één betaalpas. Toen kostte een betaalrekening 18,60 euro per jaar. Maar nu betalen klanten volgens de prijsvergelijking 43,80 euro per jaar. Dat is een stijging van 135 procent. Daarmee is ING de grootste stijger.

Klant ABN AMRO ziet kosten meer dan verdubbelen

Ook bij ABN AMRO verdubbelden de kosten ruimschoots, tot jaarlijks 39 euro. Een betaalrekening bij ASN Bank is volgens de Consumentenbond momenteel het goedkoopst, met 32,40 euro per jaar.

Onderzoekers van de Consumentenbond vergeleken de prijzen van de goedkoopste betaalrekeningen van de negen Nederlandse banken in 2024 met die van 2019. Dat deden ze voor rekeningen met een betaalpas en gezamenlijke rekeningen met twee passen.

Geen begrip voor "extreme tariefsverhogingen"

Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar spreekt van "extreme tariefsverhogingen" en heeft daar weinig begrip voor. "Jarenlang gaven de banken de lage rentestanden en de kosten voor innovatie en maatregelen tegen witwassen en terrorismefinanciering als reden voor de steeds hogere tarieven", zegt ze in een toelichting.

"Maar inmiddels is de rente flink gestegen”, vertelt Molenaar. Ook hebben banken volgens haar standaarden ontwikkeld, waarmee banken gerichter en gebaseerd op risico's onderzoek kunnen doen naar witwassen en terrorismefinanciering.
Bron: ANP/Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.