Kassa

Hoe herken je malafide webshops? 10 tips!

  •  
10-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
8000 keer bekeken
  •  
malafide nepwebshop 1127

Online shoppen zit in de lift, maar helaas rukken nep-webwinkels ook op. Juist het einde van het jaar is een favoriete periode van online oplichters. Rond Black Friday en de feestdagen gaan veel mensen op zoek naar koopjes en cadeautjes en daar maken criminelen gretig gebruik van. Hoe voorkom je dat je niks krijgt thuisgestuurd en je geld in verkeerde handen komt? Wees alert en controleer een online winkel op de volgende punten.

1. Als het te mooi is om waar te zijn…

Online oplichters weten precies hoe ze potentiële slachtoffers het beste kunnen verleiden: met een aantrekkelijke lage prijs. Laat je niet verblinden, gebruik om te beginnen je gezonde verstand als je online wat wilt kopen. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

2. Verzamel kennis over je aankoop

Om jezelf te behoeden voor onheil helpt het ook om te weten wat de standaardprijs is van het product dat je zoekt. Als een nieuwe smartphone bijvoorbeeld 700 euro kost, maar je hebt bij een (onbekende) webshop dezelfde telefoon voor de helft of minder van de prijs gevonden…. dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen.

Let ook op producten die nog nergens anders verkocht worden, maar wel in die ene webshop. Als de nieuwste iPhone kan worden geleverd terwijl deze pas over een paar maanden uitkomt, dan kun je ervan uitgaan dat deze aanbieder ‘m ook niet heeft. Doorklikken dus!

3. Controleer de gegevens van de verkoper

Je kunt controleren of er meldingen over de verkoper zijn gedaan. Dat kan via deze website van de politie. Gegevens die je kunt invullen zijn de naam (URL) van de website, een e-mailadres, telefoonnummer of rekeningnummer.

Op de website van de politie is ook een (lange) lijst met malafide verkopers en handelaren die je kunt raadplegen als je het niet vertrouwt. Aan de hand van diverse gegevens, zoals namen van websites, rekeningnummers, e-mailadressen en rekeningnummers kun je zelf op onderzoek uit.

4. Let op keurmerken

De meeste betrouwbare webshops hebben keurmerken, die aangeven dat ze als erkende webwinkel opereren. De bekendste zijn het Thuiswinkel Waarborg en het Webwinkel Keurmerk. Let wel op, internetcriminelen gebruiken deze keurmerken ook als plaatje op hun webshop om je te foppen. Om te kijken of je wordt misleid, kun je op de website van het getoonde keurmerk controleren of de webshop ook daadwerkelijk dat keurmerk heeft verkregen. Doe dit! Controleren kan hier via Thuiswinkel Waarborg en hier op Webwinkel Keurmerk.

thuiswinkel waarborg 1127
webshop keurmerk 1127

5. Zoek de webshop op Google op

Om je te lokken gebruiken oplichters graag de naam van een bestaande webwinkel en geven daar een draai aan: www.bcc-123.nl of www.mediamarkt-voordeel.nl. Ken je de webshop niet waar je een product hebt gezien of vind je de URL verdacht overkomen? Naast de links van de politie (zie hierboven bij punt 3) kun je ook Google gebruiken en daar de naam van de shop invoeren. In de zoekresultaten kun je bijvoorbeeld links tegenkomen naar bijdragen op fora zoals Vraag & Beantwoord of reviews van andere consumenten. Kijk hoe die oordelen. Als woorden als ‘opgelicht’ of ‘nooit iets ontvangen’ iets te vaak voorkomen, kun je beter even verder kijken.

6. Let op taalgebruik

Vaak zijn neppe webshops gemaakt door lieden die vaardig zijn met computers, maar niet zo vaardig met taal. Dit kan onder andere komen omdat ze Nederlands niet als moedertaal hebben of dat Google Translate is gebruikt voor de vertaling van een tekst. Let daarom goed op spelfouten en raar lopende zinnen. Komen die iets te vaak voor? Maak dan dat je wegkomt. Op een officiële website wordt doorgaans wel op taal gelet.

7. Controleer hoe lang de website al bestaat

Malafide webshops kunnen razendsnel online komen en weer verdwijnen… om vervolgens een paar dagen of zelfs maar een paar uur later opnieuw op te duiken. Je kunt zelf nagaan hoe lang een webshop al in de lucht is. Dit is eenvoudig te doen via sites als www.sidn.nl/whois, of lookup.icann.org of whois.domaintools.com. Als een website pas een paar dagen actief is, dan is de kans groot dat deze niet officieel is.

8. Controleer contactgegevens

Op elke bonafide website horen contactgegevens te staan. Alleen een contactformulier of los e-mailadres is te weinig. Zoek ook naar een telefoonnummer en een nummer van de Kamer van Koophandel.

9. Pas op voor bijzondere betaalmethoden

Kijk uit voor verdachte betaalmethoden. Moet je bij het afrekenen geld overmaken naar een rekening in het buitenland? Is er maar één betaalmethode waar je per se gebruik van moet maken? Dan kun je maar beter verder kijken. 

10. Achteraf betalen geeft meer zekerheid

Betaal bij twijfel sowieso niet vooruit. Webshops zijn in ons land wettelijk verplicht om jou de mogelijkheid te geven om achteraf te betalen, deels of helemaal. Betalen na ontvangst, geeft je meer zekerheid uiteraard.

De politie deelt via sociale media deze korte video met tips voor bij het online shoppen:

Bronnen: Politie.nl, Fraudehelpdesk, Thuiswinkel Waarborg

Artikel geüpdatet december 2021

Heb jij een vraag over foute webshops? Of over een andere  consumentenkwestie? Stel deze op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Beschik je over kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan hieronder!

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

marijkie
marijkie21 apr. 2022 - 14:50

waarschuwing voor websites voor ontstopping afvoer enz. ontstoppingsvrij.nl, ontstopping.nl en afvoer-ontstopping.nl werken allemaal met hetzelfde 085 nummer en werken via slimme trucs om zo een torenhoge factuur op te maken. Plotseling bijkomende kosten die onder oplichting vallen zoals spiraalkosten, pompkosten enz. Je moet start factuur tekenen voor de voorrijkosten en start tarief. Op dit document komen vervolgens de andere kosten zodat het lijkt of je hier voor getekend hebt. Een half uur werk is vervolgens bijna 700 euro. Misleidend en manipulatieve medewerkers

honza23
honza238 aug. 2016 - 14:19

Tip 5a: kijk of je met een creditcard kunt betalen. Als dat kan ben je verzekerd, kan dit niet dan moet je al voorzichtig zijn...

latb
latb8 aug. 2016 - 13:00

Ben zelf ook opgelicht op marktplaats.Alles doorgegeven aan opgelicht en politie.Tot nu toe niets vernomen,Alleen een waarschuwing aan iedereen die dit leest KOOPT NIET BIJ DREAMBOX OUTLOOK@COM.NL

1 Reactie
honza23
honza238 aug. 2016 - 14:20

wie gaat dan ook iets kopen bij een email-adres van outlook? dat is anoniem, en dus kan door iedereen aangemaakt worden

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!