Kassa
theme-icon
Geld

ACM: nieuw energiecontract kan honderden euro's goedkoper uitpakken

02-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14219 keer bekeken
  •  
Energietoeslag 1127_

De energietarieven dalen, maar voor de consument is het veel te moeilijk om de actuele tarieven te achterhalen, vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Overstappen kan nu al honderden euro's schelen op jaarbasis, zegt de toezichthouder. Om de prijsontwikkeling helder te maken voor consumenten publiceert de ACM voortaan zelf een keer per maand de Monitor Consumentenmarkt Energie.

“Uit onze monitor blijkt dat er grote verschillen zijn en dat er weer iets te kiezen is voor consumenten", zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. "Niet alle leveranciers van gas en elektriciteit doen moeite om klanten te werven en het aanbod is lastig met elkaar te vergelijken. Leveranciers moeten transparant zijn over hun tarieven en zorgen dat hun aanbod goed te vinden is.”

De ACM is een onderzoek gestart bij de drie grootste energieleveranciers (Eneco, Essent en Vattenfall) om te controleren of de tarieven van deze bedrijven niet onredelijk zijn.

Vergelijk de energieprijzen zelf

In de Monitor Consumentenmarkt Energie kun je voor verschillende gebruiksprofielen (op basis van woningtype en aantal bewoners) nagaan wat de tariefverschillen tussen leveranciers voor nieuwe klanten waren op 1 februari. Via deze pagina kun je een vergelijking maken, via het menu aan de linkerzijde.

Hierbij kun je kiezen om wel of geen rekening te houden met het prijsplafond. De energiemonitor geeft inzicht in de verschillen tussen tarieven en laat zien welke leverancier op 1 februari voor een bepaald verbruiksprofiel het laagste tarief had.

De tarieven in de monitor worden eens per maand aangepast, voor het actuele tarief moeten consumenten dus nog steeds op de website van leveranciers kijken of op een prijsvergelijkingssite als de bedrijven daar weer hun tarieven gaan tonen. De ACM zal de komende maanden meer informatie over de energiemarkt aan de monitor toevoegen.

Monitor: prijsverschil is groot, type contract maakt uit

Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie blijkt dat er een verschil is van vele honderden euro’s per jaar voor een gemiddeld gezin op zoek naar een nieuw energiecontract. Vaste contracten worden nauwelijks aangeboden.

Uit de monitor blijkt ook dat er vaak ook grote verschillen zijn tussen verschillende contracten bij dezelfde leverancier. Modelcontracten, de standaardcontracten die altijd voor alle consumenten beschikbaar moeten zijn en waarmee leveranciers onderling dus gemakkelijk te vergelijken zouden moeten zijn, zijn doorgaans het duurst.

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

prikker
prikker8 feb. 2023 - 14:56

Ik mis mijn leverancier hiertussen : VandeBron

RobZ
RobZ4 feb. 2023 - 21:51

De ACM "vergeet" in de monitor de Stadsverwarming. Met permissie van dit "ACM" mag mijn leverancier voor een verbruik boven de drempel VIER keer zoveel in rekening brengen. Leuke marktontwikkelingen, vindt u ook niet?

tjaart
tjaart3 feb. 2023 - 20:42

De contractprijzen die ACM noemt komen niet in de buurt van wat wij betalen . We betalen veeeel minder . Zal voor een deel aan de zonnepanelen liggen , maar ons gasverbruik is met 1100 m3 ook veel lager dan in de tabellen . Vrijstaand huis uit 1978 bewoond met 3 personen . Maandkosten okt-nov-dec gemiddeld ongeveer € 266,- Voorschotbedrag momenteel €138,- p/m . Als er geen grote prijswijzigingen komen , verwachten we dat dit niet veel te veel of veel te weinig zal zijn . ACM biedt te weinig mogelijkheden om de afwijkende situaties per huis in te voeren .

BookerT
BookerT3 feb. 2023 - 12:24

Ik mis Engie in die ACM energievergelijker, Engie biedt al een tijdje zeer concurrerende Flex-contracten aan en zou met die tarieven bij de goedkoopste aanbieders zitten. Eneco zit bij de goedkoopste in die vergelijker, terwijl die sinds eind 2021 tot nu 1 van de duurste waren. Allebei mijn kinderen zijn begin januari van Eneco naar Engie overgestapt, omdat ze eind december de nieuwe variabele tarieven per 30-01-'23 van Eneco kregen, €3,04m3, €0,83kWh normaal en €0,64kWh dal zouden moeten gaan betalen. Dus voor hun zou Eneco per 1 februari nooit 1 van de goedkoopste aanbieders zijn geweest. Eneco hoopt dat mensen die onder het prijsplafond blijven, ondanks die absurd dure tarieven toch maar bij Eneco blijven en dat het verschil wordt aangevuld door de regering via het prijsplafond. Lekker zakkenvullen dus op die manier van Eneco (en andere te dure aanbieders) over de ruggen van de belastingbetalers.

jewee
jewee3 feb. 2023 - 9:50

Kan niet vinden waar je je eigen verbruik kan invullen en ook niet dat je zonnepanelen hebt....kortom ...prut.

Gerygrr
Gerygrr2 feb. 2023 - 12:41

Overstappen als verdienmodel? Ook verwerpelijk, zeker gezien het boetebeleid bij overstappen.

1 Reactie
bakkersjors
bakkersjors4 feb. 2023 - 17:39

Boetebeleid bij overstappen? Je kunt bij een variabel contract m.i. altijd KOSTELOOS overstappen. Alleen bij een vast contract niet, maar dan zou je wel gek zijn om nu over te stappen lijkt mij.